Flere kommuner bør hænge mindeplader op for kvindedrab, så vi kommer til at tale mere om et svært emne.
Sådan lyder det fra Aalborgs socialdemokratiske borgmester, Lasse Frimand Jensen.
- Jeg håber, at jo flere der er med til at fortælle budskabet om, at det er uacceptabelt, jo mere kan vi forebygge det, siger borgmesteren til TV 2 Kosmopol.
112 kvindedrab i vores kommuner
Midt i august dækkede TV 2 Kosmopol et særligt projekt.
I næsten et år har organisationen Center for Voldsforebyggelse arbejdet på at få de danske kommuner til at hænge mindeplader op for danske kvindedrab, der er begået siden 2000 og frem til i dag.
De såkaldte femicides. Det er drab, der primært – eller delvist – skyldes, at ofret var kvinde.
Dem har der været mange af i vores område siden årtusindskiftet: Nemlig 112 ud af 311 på landsplan, viser optællingen fra Center for Voldsforebyggelse.
Mindeplader hænger tæt på politikere
Onsdag hang Aalborg Kommune som den foreløbig eneste kommune i Danmark mindeplader op for ikke bare Region Nordjylland, men hele landet.
Og det skete ikke et tilfældigt sted.
Nu hænger mindepladerne ved Aalborg Medborgerhus, hvor både politikerne, embedsmænd og borgere har deres gang, når byrådsmøderne blandt andet bliver afholdt i lokalerne.
- De skal hænge ved medborgerhuset, der er et offentligt sted, så de sætter fokus på partnervold og kvindedrab, fortæller Lasse Frimand Jensen.
Mindeplader deler kommunerne
Indtil nu har 23 kommuner sagt nej til at hænge mindeplader for kvindedrab op, mens Center for Voldsforebyggelse stadig er i dialog med 29 kommuner om spørgsmålet.
En af dem er Rudersdal Kommune, der indtil videre er den eneste af vores 34 kommuner, hvor borgmesteren offentligt har sagt, at det er en god ide.
- Det er et meget, meget interessant projekt, sagde den konservative Ann Sofie Orth til TV 2 Kosmopol tidligere i august.
I Rudersdal er man ved at forberede en politisk sag om mindepladerne, mens man i Hvidovre Kommune allerede har behandlet spørgsmålet i både udvalg og kommunalbestyrelsen.
Her endte det med et nej begge steder.
Om afvisningen fortalte Hvidovrelistens Kristina E. Young dengang:
- Der er rigtig mange mennesker i Hvidovre, som på en eller anden måde har været i berøring med de her mennesker, som er blevet dræbt. Og det påvirker rigtig mange. Men i særdeleshed de pårørende, forklarede formanden for Klima-, Miljø- og Teknikudvalget i Hvidovre.
Borgmester: Det er tabubelagt
I Aalborg har spørgsmålet om de pårørende derimod ikke været afgørende.
- Der har vi tillid til Center for Voldsforebyggelse, og den dialog de har haft med dem, oplyser Aalborgs borgmester.
For Lasse Frimand Jensen har det været vigtigt, at kommunen tør tage fat på et ellers tabubelagt emne om kvindedrab og vold i nære relationer.
- For nogle mennesker er det tabubelagt, og derfor snakker de ikke om det. Men netop fordi det er et tabu, bliver vi nødt til at tale om det, forklarer socialdemokraten om, hvorfor kommunen nu har valgt at hænge mindepladerne op.