Kirke var ramt af elendigt arbejdsmiljø - men så fandt de en løsning
Efter et påbud fra Arbejdstilsynet ansatte Egebæksvang Kirke i Espergærde en daglig leder. Og dermed fandt man en løsning på et problem, der præger mange kirker.
- Det var forfærdeligt. Jeg har været konsulent i mange store danske virksomheder, og jeg har aldrig oplevet noget lignende.
Sådan lyder det fra Kim Petersen, om dengang han tiltrådte som daglig leder i Egebæksvang Kirke i Espergærde i Nordsjælland.
Kirken er en af de få folkekirker, der har organiseret sig anderledes, for at lave om på det dårlige psykiske arbejdsmiljø, der præger mange folkekirker.
TV 2 Lorry har denne uge kunne fortælle, hvordan hver fjerde kirke i Københavns Stift, har haft problemer med et psykisk dårligt arbejdsmiljø, hvor trusler, manipulationer og psykisk vold har præget arbejdskulturen i mange år.
Per Sørensen har arbejdet som gartner i Egebæksvangkirke i Espergærde i Nordsjælland i 20 år. Han var der også, dengang det stod allerværst til. Kirken fik sågar et påbud af Arbejdstilsynet om psykisk vold på arbejdspladsen.
- Det var ikke sjovt. Det var det ikke. Vi havde det ikke så godt med nogle ting hernede. sådan var det, siger han.
For få år siden skiftede de retning, da der blev fundet en løsning. En daglig leder ansat på fuld tid med ansvar for hele driften af kirken.
Frihed under ansvar
Kim Petersen har før arbejdet som leder og konsulent i flere danske firmaer.
- Der var intriger, folk var bange for at miste jobbet. Det overraskede mig meget at komme ind i et arbejdsmiljø, der var så dårligt.
Kim Petersen blev først ansat som kirkegårdsleder, hvor han var på tæt på at forlade jobbet, på grund af det psykiske arbejdsmiljø. Kort tid efter indså kirken, at noget måtte laves om, han blev daglig leder med ansvar for hele kirken.
- Jeg sagde ja, men med visse betingelser. Jeg skulle have lov til at være leder. Jeg skulle have ansvaret.
Cecilie Schackinger er præst i Egebæksvang Kirke og var netop blevet ansat, da det stod allerværst til.
- Her var en forfærdelig stemning af utryghed og faktisk af frygt, fortæller hun.
Og det var ikke første gang hun oplevede den følelse i sit arbejde som præst.
- Jeg har set folk gå fra menighedsrådsmøder grædende. Jeg har også selv prøvet det et par gange. Jeg har haft ondt i maven og har mistrivedes.
For hende blev løsningen også den tydelige ledelse og de klare rammer. Egebæksvang Kirke blev den første arbejdsplads, hun har oplevet, hvor der var en daglig leder.
- Jeg tror, det er helt nødvendigt. Folkekirken har en ulden struktur, hvor alt flyder ud, og man er i tvivl om, hvem der egentlig bestemmer. Man er nødt til at have sin egen rolle veldefineret. Og den definerede rolle har vi fået med en daglig leder.
Menighedsråd som bestyrelse
I dag arbejder den daglige leder sammen med menighedsrådet, men i dagligdagen er det Kim Petersen
- I dagligdagen er det mig, der tager beslutninger, og giver medarbejderne frihed under ansvar. Det skulle de også vænne sig til, fordi de har været vant til at blive styret.
Og for medarbejderne i kirken har det gjort en stor forskel
- Vi har det rigtig godt hernede nu. Det er jo det primære, siger Per Sørensen, gartnerimedarbejder hos Egebæksvang Kirke.