TV 2 Kosmopol app
Få de vigtigste nyheder fra metropolen
lige ved hånden.

50.000 har skrevet under på deres lovforslag om hadforbrydelser - nu bakker politikerne også op

Vold og trusler mod minoriteter bliver sjældent dømt som hadforbrydelser. Men det bør de, mener folkene bag et borgerforslag, der har fået over 50.000 underskrifter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Vold og andre ugerninger mod minoriteter bliver alt for sjældent dømt som hadforbrydelser, mener folkene bag et borgerforslag, der har fået over 50.000 støtter.

Mange minoriteter oplever i dag at blive udsat for hadforbrydelser, men i de fleste af sagerne, bliver gerningsmændene ikke dømt. Det viser tal fra politiet og justitsministeriet.

Det mener jurist Dina Hashem og specialestuderende i sociologi Cecilie Fjeldberg Hjarsen er et stort problem, og de er derfor gået sammen for at stille et borgerforslag, der skal ændre lovgivningen i forhold til hadforbrydelser. 

Vi har en retspraksis, der gør at udsatte minoritetsborgere ikke har den tilstrækkelige retsbeskyttelse

— Dina Hashem, Jurist

Forslaget har fået over 50.000 underskrifter, og det betyder, at partierne i Folketinget skal tage stilling til, hvem der vil fremsætte forslaget som et konkret beslutningsforslag.

De to forslagsstillere har gjort brug af deres baggrund i henholdsvis jura og sociologi, hvor de har undersøgt forskning og statistik om hadforbrydelser, så de kunne have et fagligt belæg for at ændre loven. 

- Man hører om så mange hadforbrydelser derude, som ikke kommer for en domstol. Derfor har vi dykket nærmere ned i, hvordan det kan være. For vi ønsker at have et samfund, hvor folk har den retsbeskyttelse, de har ret til, siger Dina Hashem til TV 2 Lorry. 

Hvad er en hadforbrydelse?

En hadforbrydelse er defineret som hadefulde ytringer, trusler og vold, hvori motivet for forbrydelsen skyldes had og fordomme mod fx en persons race, etnicitet eller tro. Hvis man dømmes for hadforbrydelse vil straffen være væsentligt strengere, end hvis den var begået uden hadmotiv.

Kilde: Det Kriminalpræventive Råd (DKR)

Juraen skal ændres

Borgerforslaget ønsker konkret tre ændringer i de paragraffer, der vedrører hadforbrydelser: Straffelovens § 81 nr. 6 og § 266 b. Sidstnævnte paragraf kaldes også populært 'racismeparagraffen'. 

De tre krav til lovændringen.

Kvinderne mener, at langt flere vil blive sigtet, tiltalt og dømt for hadforbrydelser, end det ser ud nu, hvis man skærpede ordlyden i de to paragraffer. 

- Problemstillingen i den nuværende lovgivning er, at retspraksis ikke anerkender, at forbrydelser kan have et delvist motiv . Det vil sige, at forbrydelsen godt kan have noget andet, der forklarer hændelsen. Forbrydelsen har altså ikke været hadsk fra start til slut, og dømmes derfor ikke som hadforbrydelse. Derfor vil vi gerne have indført eksplicit i ordlyden, at en hadforbrydelse kan have et helt deller delvist motiv, siger Dina Hashem til TV 2 Lorry. 

Jurist Dina Hashem mener ikke, at udsatte minoritetsborgere har en tilstrækkelig retsbeskyttelse i Danmark. Derfor har hun sammen med Cecilie Fjeldberg Hjarsen stillet et borgerforslag om en lovændring.
Foto: David Essenbæk Jakobsen

Hun forklarer, at hadforbrydelses-paragrafferne lige nu har en række bemærkninger, der allerede gør det muligt at dømme for hadforbrydelser. Men hun mener, at politiet og dommerstanden sjældent gør brug af dem. 

- Det er paradoksalt, at det allerede står i bemærkningerne. Bemærkninger er jo vejledende i forhold til lovgivningen, men de bliver stadig ikke anerkendt, fordi vi har en retspraksis, der ikke har fulgt de vejledninger. Det gør at udsatte minoritetsborgere ikke har den tilstrækkelige retsbeskyttelse, siger Dina Hashem.

Borgerforslagets tre krav til lovændringen er:

1. Det skal tydeliggøres i lovgivningen, at en hadforbrydelse helt eller delvist kan være motiveret af had.

2. Kønsidentitet skal inkluderes i lovgivningen om hadforbrydelser

3. Handicap skal inkluderes i lovgivningen om hadforbrydelse

Christiansborg-politikere er positive

Flere partier tilkendegiver, at de støtter forslaget til fulde. Adspurgt, siger retsordførerne for SF og Enhedslisten, at partierne går ind for alle borgerforslagets krav.

- Desværre er der nogle grupper - særligt minoriteter - i dag, der ikke er beskyttet godt nok af loven, siger retsordfører for Enhedslisten Rosa Lund til TV 2 Lorry.

I regeringen vækker forslaget glæde, siger politisk ordfører for Socialdemokratiet, Jeppe Bruus:

- Det er et rigtig godt og et rigtig vigtigt borgerforslag, for vi skal ikke acceptere hadforbrydelser. Vi har faktisk lige fået handicap indført i paragraf 81 stk. 6. Vi ønsker også at få både handicap og kønsidentitet eksplicit med i begge relevante paragraffer, siger Jeppe Bruus (S).

Se hvad politikerne siger til borgerforslaget

Han vil dog endnu ikke bekende, om Socialdemokratiet vil acceptere kravene om, at forbrydelser begået med helt eller delvist motiv kan indgå i hadforbrydelser.

- Det kommer vi til at kigge på, siger Jeppe Bruus (S).

Både Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti hilser også forslaget velkommen. Alle tre partier mener, at der skal gøres mere for at straffe for hadforbrydelser og ser frem til at indgå i forhandlingerne.

Retsordfører for Dansk Folkeparti, Peter Skaarup, understreger dog, at hans parti som udgangspunkt er imod racismeparagraffen. Men de vil gerne straffe hårdere for vold, hvor hadforbrydelser indgår.

- Der skal være en hård konsekvens for vold, og det mangler der i dag, siger Peter Skaarup (DF) til TV 2 Lorry.

Nye Borgerlige står som de eneste helt udenfor de kommende forhandlinger. Så klar er meldingen fra Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund:

- Vi mener ikke, at ytringer i sig selv skal være kriminelle. Og vi er principielt imod racismeparagraffen, som vi ønsker skal sløjfes, siger Pernille Vermund (NB). 

Omfanget af racistiske hadforbrydelser

- Ifølge Justitsministeriets seneste offerundersøgelse (2008-2019), hvor ofre for vold selv indrapporterer, mener 8 procent af ofrene at volden mod dem helt sikkert var motiveret af racisme. 

- Det svarer til at cirka 5000 mennesker mellem 16-74 år, årligt udsættes for racistisk motiveret vold. Derudover mener cirka 7 procent af de andre voldsofte , at volden måske var motiveret af racisme.

- Undersøgelsen angiver at beregningerne er baseret på meget få observationer, hvorfor resultaterne er behæftet med betydelig usikkerhed. 

KIlde: Justitsministeriets Offerundersøgelse (2008-2019) 

Adspurgt om alle er lige for den lov, som forslagstillerne gerne vil indføre, svarer Dina Hashem, at det lige nu handler om minoriteter. 

- Fokus indtil videre har jo slet ikke været på folk med et handicap, køn og etnicitet. Så det er dem, vi ønsker at fokusere på nu, for det er dem, der er mest udsatte.

Men formand for Landsforeningen af Forsvarsadvokater, Kristian Mølgaard, er ikke enig i, at minoriteter ikke nyder tilstrækkelig beskyttelse. Han siger, at dommerstanden allerede bruger bestemmelser mod hadforbrydelser.

- Jeg mener ikke, at det er rigtigt, at der skulle eksistere en retspraksis, som de beskriver det.  Paragraf 81 er en almindelig strafskærpelsesbestemmelse, der beskriver hvilke omstændigheder, der kan skærpe straffen, og her står allerede tro, køn, etnicitet og seksuel orientering. Men det står ikke nødvendigvis i afgørelsen, at det har indgået i strafudmålingen. 

- Derfor mener jeg ikke, at man kan opstille det så firkantet, som man gør her, siger Kristian Mølgaard til TV 2 Lorry. 

Det er forslagsstillerne dog uenige i. De fremhæver de seneste tal fra politiet, der viser, at racisme var det mest almindelige motiv for hadforbrydelser i 2019. 

I 2019 var der 321 sager om racistisk motiverede hadforbrydelser. Kun i 12 af sagerne fald der dom. KIlde: POLSAS
Foto: Grafik: Rasmus Gerner/TV 2 Lorry

Advokat Tyge Trier, der har repræsenteret flere ofre for racistisk motiverede hadforbrydelser, giver også forslagsstillerne ret. Han mener, at retspraksis på området skal ændres.

- Domstolene har svært ved at anvende de nuværende regler, det samme har anklagemyndigheden og rigsadvokaten. Der er store vaskeligheder, når man repræsenterer minoriteter i volds- og hadsager, siger Tyge Trier.

Endeligt håber forslagsstillerne, at en lovændring kan medføre, at minoriteter i fremtiden ikke behøver at stille op med deres oplevelser i medierne.

- Gennem de seneste mange år har udsatte minoritetsborgere været nødt til at dele ud af deres egne historier, for at få folk til at forstå og føle, hvad de gennemgår. Det vil vi gerne ændre på ved at snakke om hadforbrydelser på en mere faglig og anerkendende måde, siger Dina Hashem. 

TV 2 Lorry sætter i hele uge 35 fokus på racisme i hverdagen. Fylder racismen meget i dit liv, så send os gerne en mail med din historie på racisme@tv2lorry.dk.

Link kopieret!

Seneste nyt

play-circle play-circle Læs op

Resistent hudsvamp fra Asien spreder sig i Danmark

Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Det begynder som en lille rød plamage på huden, og så vokser det udad i en ringformet zone med skæl på.

Sådan beskriver Ditte Marie Saunte, overlæge på Herlev og Gentofte Hospital og formand for Europæiske Hudlægers Svampeudvalg, en resistent hudsvamp, der er dukket op i Danmark.

Der er tale om svampen "Trichophyton mentagrophytes genotype 8". Den stammer fra Asien, og det første tilfælde af svampen i Danmark blev opdaget i 2018.

Svampen er resistent overfor det mest anvendte svampemiddel. Det gør den svær at behandle. Tilmed spreder den sig hurtigt til store dele af kroppen.

- Nogle patienter vågner om natten på grund af kløe, så det påvirker deres livskvalitet. Og så er det socialt hæmmende, siger Saunte.

Udover det udbredte udslæt, og at den spreder sig hurtigt, er svampen ikke farlig, tilføjer Ditte Marie Saunte. Hun understreger, at de danske tilstande "heldigvis" er et godt stykke fra den epidemi, man ser i Asien.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Politiet finder større mængde fyrværkeri i garage

Foto: Steven Knap/Ritzau Scanpix

Nordsjællands Politi har lørdag aften fundet en større mængde fyrværkeri i en garage i Gentofte.

Det oplyser vagtchef Rune Mandrup til TV 2 Kosmopol.

- Der er mere, end den normale forbruger har, og hvad der er lovligt at have, men der ikke tale om hele paller. Nu skal vi have beredskabet herud, så vi kan få registreret det, siger han.

Han oplyser videre, at det ikke har været nødvendigt hverken at evakuere beboere i nærheden eller tilkalde forsvarets ammunitionsrydningstjeneste i forbindelse med fundet.

- Det ligner umiddelbart fyrværkeri til forbrugermarkedet, så der er altså ikke tale om kanonslag eller lignende.

Politiet har hverken sigtet eller anholdt nogen i sagen, men de er i kontakt med ejeren af garagen.

De vil være til stede på adressen nogle timer endnu.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Minister vil skærpe krav til taxachauffører efter flere sager om overgreb

Et nyt klistermærke skal være med til at sikre kundernes tryghed hos Dantaxi.
Foto: Morten Spuhr/TV 2 Kosmopol

Der er behov for at kigge på de krav, der stilles til taxachauffører, og transportminister Thomas Danielsen (V) har derfor indkaldt taxaforligskredsen til en evaluering af den danske taxalov.

Det skriver Ekstra Bladet.

Der har nemlig de seneste år været flere sager om taxachauffører, der har begået overgreb mod deres kunder.

Ministeren peger derfor på, at de såkaldte vandelskrav - krav om pålidelighed, etik og integritet - skal tages op til eftersyn.

- Vi skal have væsentligt skærpede vandelskrav. Altså skærpede krav til, hvordan man får et chaufførkort og får lov at køre med mennesker - som jo også nogle gange er mennesker i en sårbar situation af den ene eller anden art. Det kræver en høj etik, siger han til Ekstra Bladet.

Ifølge mediet KøbenhavnLIV har der i hovedstadsområdet været fem sager om taxachauffører, der har begået overgreb mod deres kunder, i perioden fra juni 2022 til december 2024.

I starten af december lancerede Dantaxi et klistermærke, som chaufførerne kan køre med, hvis de lever op til en række krav.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Deres datter døde på sin jordomrejse - nu roser de deres hjemby

Roskilde Domkirk
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Forældrene til den unge danske kvinde, der tilbage i november døde under et ophold i det sydøstasiatiske land Laos, sender nu en stor tak til hele deres hjemby.

Det skriver Sjællandske medier.

De har nemlig mødt en overraskende stor grad af støtte og sympati fra borgerne i Roskilde, hvor de bor.

- Jeg er bare taknemmelig for at bo i verdens største lille by. Det er virkelig overvældende så mange, som har tænkt på os, krammet os, sendt blomster, kort, beskeder. Det havde jeg virkelig ikke ventet. Men det siger måske også noget om, hvem Anne Sofie var, fortæller hendes far Didier Coyman til Sjællandske Nyheder.

deres datter, Anne-Sofie Ørkild Coyman, blev erklæret død den 13. november - formentlig af metanolforgiftning.

Hun blev begravet fra Roskilde Domkirke den 7. december.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

34-årig anholdt efter politijagt i Københavns gader

Foto: Sebastian Andersen Holm / TV 2 Kosmopol

En 34-årig mand er blevet anholdt efter en 14 minutter lang biljagt i København.

Det oplyser Jonathan Wald, central vagtleder hos Københavns Politi til TV 2.

Politiet eftersatte den 34-årige, da han ikke ville stoppe ved Langebro.

Det lykkedes klokken 14.26 lørdag politiet at stoppe manden på Danneskiold-Samsøes Allé ved Holmen. H

an vil blive sigtet for flere overtrædelser af færdselsloven og muligvis også af straffeloven. Det er endnu ikke afgjort, om han vil blive krævet fængslet ved et grundlovsforhør.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Færre afviste asylansøgere venter på at komme hjem

Der er rekordfå afviste asylansøgere i udsendelsesposition.

Det skriver Udlændinge og Integrationsministeriet lørdag i en pressemeddelelse.

Ifølge udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) skyldes det blandt andet oprettelsen af Hjemrejsestyrelsen i 2020.

Hjemrejsestyrelsen har ansvaret for, at afviste asylansøgere udrejser fra Danmark.

I dag er der omkring 330 afviste asylansøgere i udsendelsesposition. I 2020 var tallet 1155.

- Det er en kæmpe succes, at vi i Danmark er lykkedes med at få tallet bragt så langt ned, siger Kaare Dybvad Bek i pressemeddelelsen.

Link kopieret!

TV 2 Kosmopol app
Få de vigtigste nyheder fra metropolen
lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
beyondwords no-domain
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
app_banner_enabled no-domain
pusherTransportTLS no-domain
tv2_kosmopol_session tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN tv2kosmopol.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google