TV 2 Kosmopol app
Få de vigtigste nyheder fra metropolen
lige ved hånden.

Kamilla og Emil oplever corona-racisme: "Der er den her konstante frygt for at blive opsøgt"

Flere danskere med asiatiske gener beretter om racisme som følge af coronapandemien. En undersøgelse slår fast, at minoriteter har været særligt udsat for had under covid-19-epidemien.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
For danske Kamilla Vellendorf Vestergaard og Emil Son Holm er hadfulde kommentarer blevet en del af hverdagen på grund af coronapandemien.

"Wuhan-taber", "Kineser" og "Skrid hjem til der, hvor du kommer fra".

Det er blandt nogle af de tilråb som 19-årige Emil Son Holm og 18-årige Kamilla Vellendorf Vestergaard har fået med på deres vej, når de har begivet sig rundt i det offentlige rum under corona-pandemien.

Der er den her konstante frygt for at blive opsøgt af den her ubehagelige opmærksomhed.

— Emil Son Holm, student

De kender ikke hinanden. Det eneste de har tilfælles er, at de har asiatiske gener, og at de under coronapandemien har oplevet flere tilråb, nedsættende ord og ubehagelige oplevelser i relation til virusset. 

- Det starter med, at man bliver udstødt, mennesker distancerer sig fra en i offentligheden, og pludselige begynder det at tage til – folk kommer med grimasser eller andre former for meget nedladende kommentarer. Jeg har endda oplevet at blive spyttet efter, forklarer Emil Son Holm, der er adopteret fra Vietnam og bosat i Indre København.

På Tv 2 Lorry sætter vi i denne uge fokus på racisme i hverdagen.
Foto: Iris / Shutterstock

Kamilla Vellendorf Vestergaard er halv sydkoreaner og født og opvokset i Danmark. Til daglig læser hun HF i Roskilde, hvor hun bor. Hun har aldrig før oplevet, at fremmede for eksempel anråber hende, og hun fortæller, at folk opfører sig som om, hun er en superspreder.

- Jeg har oplevet at sidde i en bus, hvor et ældre ægtepar skal til at sætte sig ved siden af mig på modsatte side, men så ser manden mig og siger til sin kone, at de ikke skal sidde der, fordi hun - altså jeg - spreder corona, fortæller hun.

Det er en følelse af, at man har gået rundt hele sit liv og følt sig en del af noget, og lige pludselig bliver man totalt fremmedgjort.

— Emil Son Holm, student

Og de er langt fra de eneste, der har samme oplevelser. 

En rapport fra Institut for Menneskerettigheder dokumenterer, at minoriteter har været særligt udsat for had under covid-19-epidemien. Ifølge rapporten har covid-19-epedemien utvivlsomt haft stor betydning for mange adopterede personer fra asiatiske lande og det, de oplever i det offentlige rum. Og også andre minoriteter har oplevet lignede ting.

Det er ikke længere lige så nemt for Emil Son Holm at begive sig rundt i byen, som det var før Covid-19.

En følelse af at blive fremmedgjort

Emil Son Holm har altid følt sig dansk og som en del af fællesskabet. Men de seneste års eskalering af tilråb og grove hændelser såsom at blive spyttet på uden for sit hjem, har gjort ham usikker og ked af det.

Det er nærmest blevet en hverdagsting.

— Kamilla Vellendorf Vestergaard, HF-studerende

- Det er en følelse af, at man har gået rundt hele sit liv og følt sig som en del af noget, og lige pludselig bliver man totalt fremmedgjort. Og uanset hvem der siger det, vil det starte en følelse af ikke at høre til. Det er en ubehagelig følelse, som ikke er let at komme af med, forklarer han.

For ham var de daglige hændelser så opslidende, at nedlukningen var kærkommen. For så vidste han, at han ikke blev opsøgt af fremmede mennesker med nedladende kommentarer.

Stadig en del af hverdagen

Men selvom pandemien er på retur, så er hadet og hændelserne ikke forsvundet. 

For Kamilla Vellendorf Vestergaard er det snarere reglen end undtagelsen.

- Jeg synes, det er mærkeligt, at folk gør det, men jeg reagerer ikke på det, fordi det nærmest er blevet en hverdagsting, siger hun. 

For Emil Son Holm har hændelserne haft konsekvenser for hans hverdag. Hændelserne har bidt sig så hårdt fat i ham, at han har måtte ty til en psykolog for at bearbejde det. Og han kæmper stadig med at gå uden for sin dør.

- Når det kommer så tæt på ens hjem, som da jeg blev spyttet på, så føler man det kan ske alle vegne, og så begynder man jo at blive lidt paranoid, når man skal på cafe eller ud med sine venner. Der er den her konstante frygt for at blive opsøgt af den her ubehagelige opmærksomhed, fortæller han.

Kamilla Vellendorf Vestergaard er godt træt af at blive set som en coronaspreder.

Stop fordommene

Både Emil Son Holm og Kamilla Vellendorf Vestergaard har begge en appel til deres medborgere. 

- I forhold til hverdagsracisme så ønsker jeg, at man skal stoppe med at have fordomme på grund af udseende, som om de kender mig på forhånd, for det gør de ikke, siger Kamilla Vellendorf Vestergaard.

- Jeg tror personligt, at for at komme racisme og diskrimination i hverdagen til livs, handler det om, at man skal respektere hinanden, man skal tale til hinanden med mere respekt og en bedre tone, så vil man også føle, at alle er på lige fod, lyder det fra Emil Son Holm.

Allerede tilbage i april måned kunne vi fortælle om, at asiatere følte sig udsatte for grove tilråb - det kan ses i indslaget nedenfor. Et problem flere altså stadig lever med.

Også dansk-asiatiske børn oplever at blive stigmatiseret pga. corona.
Link kopieret!

Seneste nyt

play-circle play-circle Læs op

FCN henter dansker i USA

Superligaklubben FC Nordsjælland henter den tidligere Silkeborg-spiller Tobias Salquist i MLS-klubben Chicago Fire.

Det oplyser FCN på sin hjemmeside torsdag aften.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

En person fundet død på skib i København

En person er fundet død på et skib ved Oceankaj i Nordhavn i København.

Det skriver Københavns Politi på X.

- Vi er til stede på et skib ved Oceankaj, idet der er fundet en død person på skibet. Der er ingen indikationer på, at der er sket et kriminelt forhold. De pårørende er ikke underrettet, skriver politiet uden at nævne flere detaljer.

Tidligere torsdag lød det fra politiet, at man var gået om bord på et skib for at "undersøge et forhold".

Både betjente og teknikere har været til stede.

På billeder kan man se, at skibet hedder "Alma". På det står der Limassol - en by i den sydlige del af Cypern.

Af skibsovervågningstjenesten MarineTraffics side fremgår det, at "Alma", som er et fragtskib, lagde fra kaj i den litauiske by Klaipeda den 31. december og ankom til København torsdag eftermiddag kort efter klokken 16.30.

Rutedata fra tjenesten viser, at skibet var sejlet nord for Landskrona i Sverige, før det vendte om og sejlede ind mod København.

Det er ifølge MarineTraffic 97,6 meter langt og 15,73 meter bredt.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Let stigning i antallet af fyrværkeriskader

210 personer blev behandlet for fyrværkeriskader i forbindelse med nytåret. Det er en let stigning sammenlignet med tidligere år.

Det viser en indsamling fra alle landets akutafdelinger lavet af Ulykkes Analyse Gruppen fra ortopædkirurgisk afdeling på Odense Universitetshospital (OUH). Opgørelsen gælder dagene 31. december 2024 og 1. januar 2025.

Af de 210 skader bliver 42 betegnet som "alvorlige". Året forinden var det 34 af skaderne, der var "alvorlige".

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Kombination af sne og vind kan ramme morgentrafik fredag

Fredag morgen kan man muligvis stå op til en blanding af snebyger og vind i store dele af landet.

Det siger Martin Lindberg, som er vagthavende meteorolog hos Danmarks Meteorologiske Institut (DMI).

- Det kommer til Jylland ud på natten eller sidst på natten, og så breder det sig ret hurtigt mod sydøst, siger han.

Dermed forventer han, at både Fyn og Sjælland vil blive ramt af sne i løbet af fredag morgen.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Politiet rykker ud til skoler på Vestegnen

Politiassistent Cecilia Kisbye på morgenbesøg på skole på Vestegnen
Foto: Københavns Vestegn Politi

Betjente fra Københavns Vestegns Politi rykker i den kommende tid ud til en række skoler på Vestegnen for at sikre, at skolebørn - og deres forældre - er synlige i trafikken.

Det oplyser Københavns Vestegns Politi i en pressemeddelelse.

Opfordringen fra politiassistent Cecilia Kisbye fra Københavns Vestegns Politi er klar.

- Jo større synlighed i mørket, desto bedre. Det kan være svært for bilister at se cyklister i mørke, regn, sne eller tåge. Så jo mere dit barn lyser op, desto bedre. Sørg for, at dit barns cykel har kraftige lygter, der kan ses på lang afstand, siger Cecilia Kisbye.

Politiet planlægger at rose de børn, der møder op med fungerende lygter, mens cyklister uden lys får mulighed for at få et par nye.

Børn og forældre kan møde forældre på udvalgte skoler fra klokken 07.30 i perioden 6. til 17. januar.

Regler for cykellygter

I lygtetændingstiden, som er fra solnedgang til solopgang, skal cykler have en hvid lygte foran og en rød lygte bagpå. Lyset skal kunne ses tydeligt på mindst 300 meters afstand og være synligt fra siden. Derudover er reflekser på cykel, tøj og cykelhjelm en god idé.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

17-årig komet fra Hvidovre får hjælp fra olympisk mester

Når den 17-årige dansker Maja Voigt, der vandt guld ved ungdoms-OL i bobslæde for et år siden, på lørdag skubber sin slæde i gang ved sin første World Cup-konkurrence nogensinde, bliver det med hjælp fra den olympiske mester fra 2022, Laura Nolte.

Det internationale Bobslæde- og Skeleton-forbund (IBSF) har således introduceret et mentorprogram, som skal hjælpe samtlige deltagere fra ungdoms-OL ordentligt op i seniorrækkerne, lyder det i en pressemeddelelse.

Laura Nolte vandt selv ungdoms-OL tilbage i 2016 og ligger ni år senere nummer et på verdensranglisten.

- Jeg er meget taknemmelig for at kunne få hjælp fra en kvindelig pilot, der selv har kæmpet sig fra ungdomsolympisk guld til en guldmedalje hos de voksne, siger Maja Voigt på torsdagens pressemøde.

Link kopieret!

TV 2 Kosmopol app
Få de vigtigste nyheder fra metropolen
lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
beyondwords no-domain
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
app_banner_enabled no-domain
pusherTransportTLS no-domain
tv2_kosmopol_session tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN tv2kosmopol.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google