Ansatte og patienter i psykiatrien kan se frem til at møde sikkerhedsvagter på alle psykiatriske akutmodtagelser og på retspsykiatriske ambulatorier.
Det fremgår af den nye budgetaftale for 2025 i Region Hovedstaden, som alle partier står bag.
Der er i alt sat 22,7 millioner kroner årligt de næste fire år til "øget sikkerhed i psykiatrien; herunder sikkerhedsvagter," lyder det i en pressemeddelelse fra Region Hovedstaden.
Regionsrådsformand, Lars Gaardhøj (S), glæder sig over aftalen.
- Efter nogle tragiske hændelser de seneste år har vi haft en god dialog med medarbejdere om, hvordan vi kan gøre det tryggere for dem og patienterne i hverdagen. Nu sætter vi penge af til sikkerhedsassistenter på alle psykiatriske akutmodtagelser og på vores retspsykiatriske ambulatorier.
- Sikkerhedsassistenter kan være tidligere vagter, som skal uddannes i konflikthåndtering og kendskab til den særlige målgruppe. Det er en løsning, medarbejdere og ledelsen har ønsket – og jeg er meget glad for, at vi kan efterkomme det ønske, siger Lars Gaardhøj.
Sikkerheden i psykiatrien har den senere tid været under ekstra bevågenhed - blandt andet fordi en 41-årig patient knivdræbte en ansat på Retspsykiatrisk Center Glostrup i Brøndby.
Ifølge formand for Social- og Psykiatriudvalget, Peter Westermann (SF), er det godt, at der i år bliver sat flest penge af til psykiatriområdet.
- Det er hårdt tiltrængt. Selvom der de senere år er blevet tilført flere midler til psykiatrien, kan vi stadig ikke følge med antallet af henvisninger, som stiger og stiger, siger Peter Westermann.
Ifølge Peter Westermann bliver midlerne på psykiatriområdet fordelt således:
- Ansættelse af sikkerhedsassistenter (vagter) til at dække alle psykiatriske akutmodtagelser 24/7. 18,7 mio. kr.
- Investering i gadeplansteams for mere udgående behandling af udsatte borgere. 2 mio. kr.
- Ansættelse af lægesekretærer/sundhedsadministrative koordinatorer til at aflaste behandlere, særligt læger, i børne- og ungepsykiatrien. 2,6 mio. kr.
- Oprettelse af en selvstændig, psykiatrisk akutmodtagelse på Bornholm for at skabe lighed i tilbud for bornholmere sammenlignet med regionens andre borgere. 4 mio. kr.
- Implementering af et bedre system til at bruge privatpraktiserende psykiatere til at hjælpe med udredning. 0,2 mio. kr.