Her går indbrudstyve efter personer med handicap
Indbrud i personbiler er stigende i på den københavnske vestegn, og det er særligt handicapparkeringsskilte, der bliver stjålet.
Hvis du kører rundt med et handicapskilt i forruden af din bil, skal du måske til at passe ekstra godt på det.
Københavns Vestegns Politi oplyser på X, at de i september har oplevet et stigende antal henvendelser om tyveri fra personbiler - særligt i Hvidovre og Brøndby.
Og det tyder på, at tyvene er ude efter én ting: Handicapparkeringsskilte.
Til TV 2 Kosmopol oplyser Københavns Vestegns Politi, at der var tale om otte af den slags tyverier alene i sidste måned.
Søren Enemark er vicepolitiinspektør hos Københavns Vestegns Politi.
Ifølge ham bliver mange handicapkort misbrugt, og politiet kommer med en klar opsang til tyvene.
- Dem, der stjæler og bruger disse stjålne skilte, skal vide, at vi har en række efterforskningsskridt i denne forbindelse, og at vi deler oplysninger med parkeringsselskaberne, siger han til TV 2 Kosmopol.
(Artiklen fortsætter efter boksen.)
Meget problematisk
Hos Danske Handicaporganisationer er man bekymret for tendensen.
- Snyd med kort og tyveri af kort er virkelig problematisk, fordi de har en stor betydning for de mennesker, der virkelig har brug for dem, siger Katrine Mandrup Tang, som er direktør for Danske Handicaporganisationer.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix
Københavns Vestegns Politi fortæller, at de i det sidste halve år på forsøgsbasis har haft et samarbejde med Danske Handicaporganisationer og de parkeringsselskaber, som opererer i politikredsen.
Det er et forsøg på at imødegå tyverierne og forhindre misbrug af skiltene.
Kortene kan spores
Katrine Mandrup Tang forklarer, at der er et helt system, der kan spore kortene.
- Der er et serienummer på parkeringskortene, så man kan se, om de er gyldige eller ej. Vi udveksler lister over de gyldige parkeringskort med parkeringsselskaberne, så de kan tjekke dem.
Hun uddyber, at man kan melde det til Danske Handicaporganisationer, hvis man får stjålet sit kort, og så bliver det spærret og er dermed ugyldigt.
Når en parkeringsvagt finder et stjålet kort, meldes det til politiet.
Særlige regler gælder
Handicapparkeringsskiltet giver helt særlige vilkår til dem, der er i besiddelse af det.
Det er gratis at parkere på offentlige pladser med parkeringskort i følgende byer. Her skal du blot huske at stille p-skiven:
København, Frederiksberg, Hillerød, Lyngby-Taarbæk, Gudhjem, Næstved, Odense, Svendborg, Sønderborg, Kolding, Esbjerg, Fredericia, Vejle, Århus, Randers, Silkeborg, Helsingør, Horsens, Aalborg, og Skagen.
Og hvis parkeringsskiltet ligger synligt i forruden, gør følgende regler sig gældende:
(Artiklen fortsætter efter listen.)
Der må parkeres 15 minutter på steder, hvor alene af- og pålæsning er tilladt, steder med parkeringsforbud, samt gågader, hvis det fremgår at ærindekørsel er tilladt. Standsningsforbud må ikke overtrædes
Parkering er tilladt en time på steder, hvor der ellers må parkeres 15 eller 30 minutter
Ubegrænset parkering på steder, hvor en, to eller tre timers parkering er tilladt - medmindre der på skiltet med handicapsymbolet er angivet en tidsbegrænsning. Er en tidsbegrænsning angivet, skal den følges og p-skiven indstilles
Ubegrænset parkering på steder med billetautomat (parkometer og parkomat), hvis man ved ankomst betaler for det maksimalt tilladte tidsrum, der gælder for personer uden parkeringskort
Kilde: Danske Handicaporganisationer
Ifølge Katrine Mandrup Tang stjæler folk kortene for at misbruge dem, og det er de ikke glade for hos Danske Handicaporganisationer.
- Folk vil gerne have muligheden for at holde på de særligt afmærkede parkeringspladser. Kortet giver folk med handicap mulighed for at parkere tæt på en indgang, så de kan handle eller hente deres børn i dagsinstitutioner ligesom alle andre, og det skal de have lov til, siger hun.
I sager om tyveri af handicapparkeringsskilte oplyser Københavns Vestegns Politi, at man tidligere har sigtet folk for tyveri fra personbil, ulovlig omgang med hittegods, bedrageri og dokumentfalsk, som alle kan medføre bøder eller fængselstraf.