Kommune undersøger nu egne ulovligheder - men skaden er allerede sket, siger forældre
Rudersdal Kommune vil nu kulegrave omfanget af ulovligheder i kommunens behandling af sager om skolestøtte til sårbare børn. Men for familien Colsted og familien Heeley er skaden sket.
- Vi er simpelthen nødt til at komme til bunds i de her sager.
Sådan lyder beskeden fra Rudersdal Kommunes borgmester, Ann Sofie Orth (K), efter kommunens egne medarbejdere har gjort opmærksom på systematiske ulovligheder i kommunens behandling af sager om skolestøtte til sårbare børn.
Rudersdal Kommune har foreløbigt fundet dokumentation af foreløbigt én ulovlig procedure i kommunens PPR-afdeling, der har haft konsekvenser for op til 60 familier over en periode på to år.
Chefer udførte ulovligheder
I en aktindsigt fra kommunen forklarer en medarbejder, at ulovlighederne er udført af en "PPR-konsulent", en "afgående PPR-chef" og en "tidligere områdechef".
PPR er kommunens psykologiske, pædagogiske rådgivning.
Proceduren går ud på at forsøge at overtale forældre til at trække deres klage tilbage, hvis de klager over den skolestøtte, kommunen har tilbudt deres barn.
Ingen tvivl
- Det er meget klart beskrevet i den interne procedure, at de ansatte skal kontakte borgerne og sige: Er I helt sikre på, at I vil klage? Og det må man ikke, forklarer Thomas Taguchi, der er advokat med speciale i sager om specialstøtte i dagtilbud og skoler, til TV 2 Lorry.
Hos Landsforeningen Autisme mener formand Kathe Johansen, at advokatundersøgelsen kommer en postgang for sent.
- For hvis et barn har fået en visitation til en skole, som ikke har opfyldt de behov, som barnet har haft, så har barnet og familien allerede betalt prisen. Og det kan man næsten ikke rette op på, siger formand Kathe Johansen.
Læs flere artikler om problemerne med hovedstadskommunernes handicap - og skolestøtte
- Desperate familier flytter: Satser alt for en specialskoleplads
- Familie flytter fra Gentofte til Litauen for at få hjælp til søn: "Han skal gå i en normal skole"
- Forældrepar vil ikke sende søn på kommunens specialskole: "Vi er bange"
- Psykologer har for travlt til at lave grundige undersøgelser: Det går ud over børn som Fenja
- Rekordmange familier søger hjælp: "Nogen skal stilles til ansvar"
- Kommune undersøger nu egne ulovligheder - men skaden er allerede sket, siger forældre
Spild af penge
Thomas Taguchi er ikke særlig begejstret for kommunens beslutning om at bruge hundredetusinder af kroner på en advokatundersøgelse.
- Det er relativt nemt at konstatere, at de her ulovligheder er begået. Der er nogle klare lovregler, og dem skal man bare følge. Jeg forstår ikke, hvorfor kommunen så vælger at bruge jeg ved ikke hvor mange af skatteborgernes penge på det her, siger han.
Michael Gøtze, der er professor i forvaltningsret, stiller sig også tvivlende overfor formålet med advokatundersøgelsen.
- Det er set før, at man bruger advokatundersøgelser til dels at få ryddet op, men også til at signalere noget handlekraft. Det gør ikke undersøgelsen ringere, siger han.
- Men man kan stille spørgsmålet, om man kunne have brugt pengene bedre. For eksempel til de børn og unge, som har haft det rigtig skidt, siger Michael Gøtze.
Vigtig undersøgelse
Rudersdals borgmester Ann Sofie Orth erkender, at kommunen ikke kan gøre bod på ulovlighederne med advokatundersøgelsen.
Eller for den sags skyld hjælpe de familier, som skulle have haft hjælp.
Men hun holder fast i, at undersøgelsen både er vigtig og nødvendig.
- Det er vigtigt, at vi alle sammen får set efter, hvad tilgangen egentlig er til handicapområdet, siger hun.
Familien Heeley er en af de 60 familier, der for nylig modtog en undskyldning fra Rudersdal Kommune og et brev med en besked om, at kommunen nu vil undersøge omfanget af ulovligheder.
Får intet at vide
Familien får intet at vide, da deres ældste søn, Adam, mister sin specialskoleplads i november 2020, for Rudersal Kommune orienterer simpelthen ikke familien.
I deres sag bestod kommunens lovbrud i manglende inddragelse. Når kommuner træffer en afgørelse om specialstøtte til børn i skolen eller dagtilbud, skal familien og andre involverede parter altid høres først.
Men Rudersdal Kommune tog Adam Heeleys specialskoleplads fra ham uden at orientere hans forældre.
Foto: Henning Macdonald Due
- Det er en meget ubehagelig følelse, at der foregår noget udenom os, som vi ikke kan kontrollere, siger Susan Heeley.
Enorm lettelse
Det var en "enorm lettelse", da hun modtog brevet fra kommunen, fortæller hun.
For hende er undskyldningen fra kommunen og den bebudede advokatundersøgelse principiel og vigtig.
- Det betyder alt, at en kommune, der laver fejl, faktisk erkender det, siger hun.
Men for hendes søn, Adam Heeley, der i dag er 16 år, er skaden sket.
Han har ikke modtaget normal undervisning siden 3. klasse, har skiftet specialskole tre gange og måtte gå ud af skolen i 8. klasse uden at have gennemført en eneste eksamen.
Nu går han derhjemme.
Synd for ham
- Det har jeg det da ikke særligt godt med. Jeg synes, det er synd for ham. For han har hovedet. Rent kognitivt kunne han godt gennemføre det under de rette rammer, siger Susan Heeley.
Hun mener ikke, hendes søn kan ikke bruge advokatundersøgelsen til noget.
- Han har tabt det, han har tabt. Det, vi har været igennem - de kampe og den sorg, vi har oplevet - det forsvinder ikke, siger Susan Heeley.
Maria Colsted sidder tilbage med den samme følelse.
Hun og hendes søn, Mikkel, der har en autisme - og ADHD-diagnose, har også modtaget undskyldningen og brevet fra Rudersdal Kommune.
Foto: Henning Macdonald Due
De blev udsat for ulovlig sagsbehandling i 2019.
Dengang ringede Rudersdal Kommunes PPR-chef og forsøgte at tale Maria Colsted fra at klage over den specialklasse, kommunen havde besluttet at give hendes søn en plads i.
Forinden havde hun taget sønnen ud af specialklassen, fordi han mistrivedes.
- De ringede og nærmest hånede mig. Jeg fik at vide, at jeg bare skulle sende ham tilbage i skolen. Og at Ankestyrelsen ville ikke ændre, hvad kommunen havde vurderet, han havde brug for, siger Maria Colsted.
Knækkede fuldstændig
Mikkel Colsted kom i mistrivsel, fordi specialklassen var for stor til, hvad han kan overskue, og fordi klassen ikke havde den pædagogiske støtte og behandling, han har brug for.
- Han blev utryg og urolig og ville væk derfra, og der begyndte personalet at råbe af ham og holde ham fast. Og han knækkede fuldstændig, siger Maria Colsted.
Mistrivslen gik også udover Maria Colsted, når hendes søn kom hjem fra skole.
Skulle føle smerten
- Den smerte, han følte indeni, skulle gøre ondt på mig. Så hvis jeg sad med ham, kunne han pludselig finde på at slå mig på halsen eller dreje mine knæskaller, siger hun.
Hendes klage til Rudersdal Kommunes PPR-afdeling gik ikke stille hen.
- Der kom trusler om, at jeg skulle sende ham tilbage, og at jeg ikke bare kunne tage ham ud af skolen, siger hun.
Kommunens PPR-afdeling truede hende også på hendes økonomi, fortæller hun.
- Jeg kunne ikke få tabt arbejdsfortjeneste, sagde de, og de ville sørge for, at jeg ikke fik nogen kontanthjælp.
Fik medhold
Trods truslerne holdt Maria Colsted fast i at klage over skoletilbuddet til hendes søn, og hun fik medhold i klagen hos Klagenævnet for Specialundervisning.
- De ringede allerede dagen efter, de havde modtaget min klage. Og de sagde, at klagen ville blive hastevurderet, og at han slet ikke skulle have været i det skoletilbud, han var visiteret til, siger hun.
Foto: Henning Macdonald Due
Mikkel Colsted fik efterfølgende tilbudt en plads af kommunen på en specialskole med både behandling og pædagogisk støtte.
Præcis som hans mor mente, han skulle have haft fra starten.
Hverdagen er ved at blive bedre hos familien Colsted.
- Det går fremad, men det har virkelig været hårdt, siger Maria Colsted.
- Det er først nu, hvor Mikkel har gået på den nye skole i mere end et år, at han begynder at opleve, hvordan det faktisk er at gå i skole, siger hun.