Ny tendens på hospitaler: Sygeplejersken Sidse mærker tydelig forskel
Det går langt bedre med at rekruttere sundhedspersonale til hospitalerne i Region Hovedstaden.
Region Hovedstaden har fået 311 flere sygeplejersker, 272 flere læger, 88 flere jordemødre og 25 flere radiografer. Flere bliver ansat og færre siger op - og det er helt nye toner i sundhedssystemet.
Sidse Lærke Fauring er sygeplejerske, og siden hun blev uddannet i sommer, har hun været ansat på neurologisk akutmodtagelse på Bispebjerg Hospital.
- Det er rigtig godt at være her. Jeg synes, der er kommet en mere positiv stemning og mere stolthed om jobbet, siger hun til TV 2 Kosmopol.
Efter lang tid med stor mangel på sygeplejersker og negative historier om sundhedsvæsenet, har holdningen til jobbet ændret sig, mener hun. Derfor var hun ikke i tvivl om, hvor hun ville søge job.
- Der er gode oplæringsforløb og rigtig meget tryghed, siger Sidse Lærke Fauring.
Kommer tilbage
Spørger man professor i sundhedsøkonomi ved Vive, Jakob Kjellberg, står sundhedsvæsenet et bedre sted i dag.
- Vi har haft en situation med sygeplejerske-strejke og en covid 19-situation, som gjorde, at mange forlod det offentlige sygehusvæsen og søgte job andre steder. Nu kan vi se, at en række af dem ligeså stille kommer tilbage til det offentlige sundhedsvæsen, siger Jakob Kjellberg til TV 2 Kosmopol.
På afdeling N11 på etagen ovenover Sidse Lærke Fauning er også lederne enige i, at fortællingen om jobbet som sygeplejerske har ændret sig.
- Stemningen er blevet bedre. Gennem det sidste halvandet års tid kan vi jo tydeligt mærke en forskel. Vi har et godt arbejdsliv her, og det er vi meget, meget glade for, lyder det fra ledende oversygeplejerske Jeanne Tolvdag Woll.
Og det har altså givet flere kolleger.
- Vi mærker roen i hverdagen, og det giver også bedre patientforløb, fordi vi er det antal ansatte, vi skal være, siger hun.
Hendes kollega gennem over 20 år er enig:
- Det er jo dejligt. Vi kan bygge på noget faglighed, fordi vi ikke mangler mennesker hver dag, siger ledende social- og sundhedsassistent Pia Mejer Andersen.
Skal sive ned
At flere vælger job på hospitalerne skyldes anerkendelse af sundhedspersonalets indsats under corona, en lønstigning og mere fokus på at skabe et godt og fleksibelt arbejdsliv, mener de to ledere.
- Det skal jo sive ned og leve ude i afdelingerne. Og det arbejder vi for at sørge for. Vi kan se, at vores medarbejdere bliver, siger Jeanne Tolvdag Woll.
Foto: Sofie Hansen/TV 2 Kosmopol
Dansk Sygeplejeråd ser også positivt på fremtiden, lyder det fra Christian B. Kummerfeldt, der er formand for Dansk Sygeplejeråd Kreds Hovedstaden.
- Jeg synes, det er en positiv udvikling, og jeg håber virkelig, at den vil fortsætte. Noget af det, jeg ser på med stor alvor, er, at vi har næsten 6000 sygeplejersker, der arbejder uden for faget. Lad os prøve at lokke dem tilbage, så har vi sikret sundhedsvæsenet, siger han.
Målrettet arbejde har skaffet flere hænder
Formand regionsrådet i Region Hovedstaden, Lars Gaardhøj (S), mener, at sundhedsvæsnet i hovedstadsområdet “har det godt.”
- Vi har fået nedbragt ventetiderne rigtig flot. Vi har fået ansat rigtig mange nye medarbejdere, og vi holder på dem, siger han til TV 2 Kosmopol.
Hvordan har I pludselig kunne skaffe dem?
- Vi nedsatte et udvalg ved sidste valg, som skulle arbejde med de her udfordringer. Og det har jo ført til en lang række tiltag, hvor vi arbejder med at gøre vores arbejdspladser mere attraktive, siger Lars Gaardhøj.
Foto: TV 2 Kosmopol
Han nævner, at man eksempelvis nu tager bedre imod nye medarbejdere og arbejder med at nedbringe sygefravær. Derudover har overenskomstaftaler og lønløft til sygeplejersker også bidraget, mener Lars Gaardhøj, der også fremhæver at jobtilfredsheden er steget.
Hvad vil du gøre for at fastholde dem?
- Vi har i de senere år haft stor fokus på at få fat i unge medarbejdere, og holde godt fat i dem, når de bliver ansat hos os. Vi arbejder også med, hvordan vi kan sikre, at erfarne medarbejdere også bliver hos os, selvom de måske endda har mulighed for at gå på pension.
Presset psykiatri
Der er stadig lange ventetider i psykiatrien. Hvad kommer I helt konkret til at gøre for at få bragt dem ned?
- Vi må være ærlige at sige, at vi har en udfordring særligt med psykiatrien - især børne- og ungepsykiatrien. Det har været svært at følge med, og det er det stadigvæk.
- Derfor arbejder vi rigtig meget på, også sammen med kommunerne, at vi kommer til at give tilbud på et tidligere tidspunkt. Altså tidligere opsporing af børn og unge, der har det svært, siger Lars Gaardhøj.
Hvilke udfordringer står sundhedsvæsenet i Region Hovedstaden over for i det nye år?
- Store overgange går på pension, så det skal vi være opmærksomme på hele tiden. Og så skal en meget spændende ny sundhedsreform rulles ud over de kommende år. Når man laver store fusioner, så koster det også nogle kræfter. Og der skal vi jo selvfølgelig passe på, at vi ikke glemmer patienterne, siger Lars Gaardhøj.
Region Sjælland og Region Hovedstaden bliver 1. januar 2027 lagt sammen til Region Østdanmark.