Iranske Sepideh er med til at løse aktuel udfordring på danske hospitaler
Herlev Hospital har knækket koden til at få ansat udenlandske sygeplejersker. De får over 30 ansøgninger om ugen til nyt ansættelsesprogram.
- Jeg vil gerne sige tak. Det betyder meget for mig at blive ansat her.
Sådan lyder det fra 39-årige Sepideh Mehboudi, der for kort tid siden er blevet ansat som sygeplejerske på Herlev Hospital.
Hun er oprindeligt fra Iran, hvor hun har 11 års erfaring som sygeplejerske, før hun kom til Danmark for to år siden.
Alligevel har det ikke været let for hende at få arbejde som sygeplejerske i Danmark.
- Det var meget, meget svært. Jeg har sendt mange ansøgninger, og det har taget lang tid for mig at få et arbejde, siger hun til TV 2 Kosmopol.
Det er på trods af, at vi i Danmark mangler netop sygeplejersker. Det vurderes, at der kommer til at mangle over 8000 sygeplejersker i Danmark i år 2030, hvis tendensen fortsætter som i dag.
I Region Hovedstaden har man været nødsaget til at lukke sengepladser ned som konsekvens af, at der mangler sygeplejersker.
Samtidigt står mange udenlandske sygeplejersker som Sepideh Mehboudi i kø for at komme i arbejde før deres arbejds- og opholdstilladelser udløber.
- Man bliver rigtig stresset, så jeg synes, at det har været meget svært, siger Sepideh Mehboudi om sine forsøg på at blive ansat som sygeplejerske.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Foto: Roni Jafar / TV 2 Kosmopol
Ny tilgang skaber succes
Men på Herlev Hospital har de grebet ansættelsesprocessen for de udenlandske sygeplejersker anderledes an.
Gennem et program, som de kalder for KVIK, gør de en ekstra indsats for de udenlandske sygeplejersker ved blandt andet at tilbyde dem uddannelse og kompetenceudvikling, før de udenlandske sygeplejersker bliver ansat, fortæller vicedirektør for Herlev og Gentofte Hospital, Helene Bliddal Døssing.
- Vores erfaring viser, at vi med fordel kan tilbyde nogle forberedende aktiviteter, hvor de udenlandske sygeplejersker blandt andet lærer sproget, før de indgår i en evalueringsansættelse, siger hun til TV 2 Kosmopol.
Før en udenlandsk sygeplejerske kan blive ansat i Danmark, skal sygeplejersken gennemføre en seks til tolv måneders evalueringsansættelse, som blandt andet skal teste de sproglige og kliniske færdigheder hos sygeplejersken.
(Artiklen fortsætter efter boksen)
På Herlev Hospital bliver sygeplejerskerne dog klædt ekstra godt på før evalueringsansættelsen, og dermed bliver succesraten forhøjet.
- Når vi gør det, så kan sygeplejerskerne gennemføre de her evalueringsansættelser hurtigere. Det har de brug for, og det har vi brug for. Det er en win-win situation, siger Helene Bliddal Døssing.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Foto: Roni Jafar / TV 2 Kosmopol
- De har knækket koden
Når en udenlandsk sygeplejerske skal gennemføre en evalueringsansættelse, så kræver det mere af de i forvejen ansatte sygeplejersker, der skal oplære de udenlandske sygeplejersker, lyder det fra Christian Kummerfeldt, der er kredsformand i Dansk Sygeplejeråd Hovedstaden.
- Det er en enormt kompliceret og stor opgave, siger han til TV 2 Kosmopol og fortsætter:
- Det kræver, at de danske sygeplejersker, der skal varetage den her opgave, får tiden og muligheden og rummet til det. Det skal ikke være sådan en venstrehåndsopgave, det her. Det er noget, man skal tage dybt seriøst.
Netop den udfordring mener kredsformanden dog, at de har løst på Herlev Hospital.
- De har formentlig knækket koden til det her. De har sørget for, at det er de samme mennesker, der omgås de udenlandske sygeplejersker, og så har de centraliseret opgaven, så de har mulighed for at evaluere på forløbet, siger Christian Kummerfeldt.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Foto: Kasper Stub Jørgensen/TV 2 Kosmopol
Drukner i succes
KVIK-programmet får ugentligt omkring 30 ansøgninger, og det er mere, end hvad Herlev Hospital kan aftage, lyder det fra Helene Bliddal Døssing, der derfor håber på en øget finansiering af tilbuddet fra Region Hovedstaden, som ikke afviser det ønske.
- Vi skal være klar til at løfte de her opgaver. Det kan godt være, at vi skal se på mere finansiering i det her, siger regionsrådsformand, Lars Gaardhøj, til TV 2 Kosmopol og fortsætter:
- Det er rigtig godt, at man på Herlev Hospital gør en ekstra indsats og lykkes med at få de udenlandske sygeplejersker i arbejde.
Drømmer om at blive på Herlev Hospital
Sepideh Mehboudi sætter i dag stor pris på sit arbejde på Herlev Hospital, hvor hun også drømmer om at fortsætte sin karriere i det danske sundhedsvæsen.
- Allerførst skal jeg øve mig endnu mere på det danske sprog, siger hun og fortsætter:
- Og så drømmer jeg om at prøve flere forskellige afdelinger af her på hospitalet. Jeg vil meget gerne fortsætte med at arbejde her.