Region afprøver unikt samarbejde med Mødrehjælpen
Politikerne i Region Hovedstaden her netop vedtaget at afprøve et nyt samarbejde med Mødrehjælpen, der skal supplere den hjælp, som regionen allerede tilbyder de sårbare gravide.
At være nybagte forældre og stå med en lille baby er krævende for de fleste.
Men er man samtidig udfordret af psykisk sygdom eller har sociale eller økonomiske problemer, kan det være noget nær umuligt at komme helskindet igennem de nye livsvilkår.
Derfor har de folkevalgte i Region Hovedstaden tirsdag aften vedtaget at supplere den hjælp, man allerede tilbyder sårbare gravide og familier med nyfødte.
Helt konkret har man besluttet at samarbejde med Mødrehjælpen i et nyt, unikt projekt.
- Jeg er meget optaget af, at vi inddrager civilsamfundet, hvor det giver mening, og vi kan give for eksempel sårbare borgere en ekstra støtte.
- Med et samarbejde med Mødrehjælpen kan vi give støtte til gravide og familier med nyfødte børn, som kan stå i en ekstra sårbar situation i forbindelse med en graviditet og den første tid efter fødslen, siger Lars Gaardhøj (S) i en pressemeddelelse.
Derfor har partierne bag budgetforliget 2024 mere præcist besluttet at afsætte i alt 5,4 millioner kroner til et pilotprojekt med Mødrehjælpen.
Formand for Sundhedsudvalget Christoffer Buster Reinhardt (K) understreger, at det er en naturlig forlængelse af regionens fødeplan.
- Jeg mener, at det er vigtigt, at hospitalerne er åbne overfor omverdenen. Det lægger vi også vægt på i vores nye fødeplan. Her er samarbejde med civilsamfundet som Mødrehjælpen repræsenterer netop skrevet ind, fordi vi ved, at frivillige og civilsamfundsorganisationer kan noget særligt, når det gælder indsatser for mennesker i en sårbar situation, udtaler han og fortsætter:
- Vi har kigget på de gode erfaringer, der er gjort i Region Syddanmark, hvor Mødrehjælpens rådgivning og specialiseret støtte er et godt supplement til den hjælp, regionen allerede tilbyder de sårbare gravide, og projektet kan bidrage til en mere helhedsorienteret hjælp og omsorg til familierne.
Supplerer jordemødrenes arbejde
Region Hovedstaden er i dialog med Mødrehjælpen om form og skalering af projektet. I første omgang er der afsat penge frem til udgangen af 2026.
- Sammen kan vi nu hjælpe flere sårbare børnefamilier i hovedstadsområdet til en tryg start og samtidig forebygge social ulighed i sundhed. Det glæder mig meget. Vores erfaringer i Region Syddanmark viser, at det skaber stor værdi for sårbare gravide, når vi samarbejder på tværs, fordi vi kan supplere jordemødrenes gode arbejde med støtte og rådgivning om alt fra økonomi, uddannelse og job til konflikter og usikkerhed i forældrerollen, siger direktør i Mødrehjælpen, Ninna Thomsen.
Desuden tilbyder Mødrehjælpens socialrådgivere også konkret sparring til jordemødrene og det øvrige sundhedsfaglige personale, så de kan få konkret råd og vejledning til en specifik konsultation og viden om relevante kommunale og frivillige tilbud.
Den nye aftale indebærer, at der afsættes 2,5 millioner kroner årligt til samarbejdet med Mødrehjælpen. Bevillingen afsættes fra 1. december 2024 til og med udgangen af 2026