Valggyser: Det værste er at blive dem, som ingen behøver at lege med
Radikale ender nok med at skifte formand uanset udfaldet af valget, mens DF ser ud til at lokke nogle vælgere tilbage i folden. Alt er oppe i luften dagen før valget, hvor politisk kommentator Pia Allerslev giver sit bud på, hvilke kendte politikeres mandater er i fare.
x
Da valget blev udskrevet 5.oktober stod en række prominente politikere til at ryge ud af Folketinget. Men det var også dengang, hvor Moderaterne og Alternativet lå på spærregrænsen.
For meget har ændret sig siden da, hvor det eksempelvis er lykkedes Morten Messerschmidt (DF) at få sit budskab ud om, at der er forskel på DF og Danmarksdemokraterne - Inger Støjberg.
Men det betyder også, at alt kan ske på valgdagen, siger politisk kommentator Pia Allerslev, der dog forudser, at jagten går ind på minimum en formand.
Radikale Venstre: En formand i problemer
Ser man på historien har Radikale formået at fordoble mandaterne til et valg, til at halvere dem ved næste valg, og så fordoble dem igen. Og derfor ved man i Radikale Venstre, at det går op og ned i politik.
Dette valg er ingen undtagelse - og så alligevel. For ikke nok med at Radikale Venstre står til en halvering - så viste en geografisk prognose udarbejdet for Altinget forleden, at formand Sofie Carsten-Nielsens (RV) mandat i København Omegns Storkreds er i fare.
- Jeg tror, at det ender med, at Sofie Carsten Nielsen nok skal komme ind. Men uanset hvad bliver det en gyser, og uanset hvad får hun ikke et overbevisende valg, og det vil give hende problemer, vurderer Pia Allerslev.
For selvom formanden holder skindet på næsen og beholder sin plads i Folketinget, vil der brede sig et krav fra baglandet om, at Sofie Carsten Nielsen går af som formand.
- Radikale er kendt for at spille højt spil. Deres "vi ved bedst, så gør, hvad vi siger-"attitude er i deres dna, men der er også folk i baglandet, som ikke gider at høre på det længere, siger Pia Allerslev, som mener, at partiet gik for langt, da de tvang Socialdemokratiet til at udskrive valg:
- Sofie Carsten-Nielsen tog den til nye højder, og baglandet sætter nu spørgsmålstegn ved, om hun er den rette til at føre partiet videre. Det er slemt nok i sig selv, at ingen gider at lege. Denne gang behøver ingen at lege med Radikale, og det er langt værre.
I København Omegns Storkreds stiller også Stinus Lindgren op, der var en markant radikal stemme under Covid-19-pandemien. Dermed er der risiko for, at en af dem som minimum ryger ud.
Pia Allerslev vurderer, at selvom Sofie Carsten Nielsen skulle overleve, vil det være tid for Radikale Venstre at se sig om efter en ny arvtager. Og her er der kun et reelt bud:
- Martin Lidegaard var jo også i spil som formand, da Sofie Carsten Nielsen fik posten. Han hører til den del af de Radikale, som gerne vil en ny vej, siger Pia Allerslev:
- Jeg er dog ret sikker på, at Sofie Carsten Nielsen ikke har tænkt sig at gå selv. Men det kan jo være, at valget gør hende klogere eller tvinger hende til det.
Venstre: To mænd og en ung kvinde
Det kan også ende med lidt af en gyser i Venstre. På landsplan står Venstre nemlig til at gå fra 43 mandater i 2019 til 24.
I København betyder det konkret, at to Venstre-mænd er særligt udsat: Nemlig Martin Geertsen og Jan E- Jørgensen. Begge markante, begge kendte, begge mænd, og de er endda nogenlunde jævnaldrende. Men ser man nærmere på dem, er der alligevel nogle markante forskelle.
- Martin Geertsen er meget profileret i forhold til sundhedsvæsenet, ligesom han blev kendt for sin grundighed i forhandlingerne under corona. Jan E. Jørgensen er mere ideologisk og knap så detaljeret, og begge dele kan have fordele og ulemper, som vælgerne kan finde på at til- eller fravælge, siger Pia Allerslev.
I Venstre er der også en joker: Linea Søgaard-Lidell. Hun fik et eminent godt valg til EU-parlamentet og forsøger sig nu med Folketinget.
- Hun er blevet talt voldsomt op, og hun repræsenterer jo det, der mangler i Venstre - de unge kvinder. Men hun er samtidig også et ukendt ansigt i København og et ubeskrevet blad i dansk politik, så det vil være spændende at se, hvad der sker, hvis V kun får deres to mandater, siger Pia Allerslev.
Konservative: Pape-effekten har ramt som en boomerang
For bare en måned siden lignede det, at Konservative ville rydde bordet på den borgerlige fløj. Men den såkaldte Pape-effekt er endt som særdeles ineffektiv.
- Konservative spillede alt for højt spil, og det er gået helt galt. Hvis de bare får de samme mandater som sidst, skal de være glade, vurderer Pia Allerslev:
- Søren Pape Poulsen har gjort alt forkert. Han havde det hele, men overspillede sine kort ved at erklære sig som statsministerkandidat. Det er ikke kun de dårlige historier - Konservative har været alt for utydelige omkring deres holdninger, og det gør vælgerne trætte.
Pia Allerslev fremhæver, hvordan Søren Pape Poulsen i starten af valgkampen stod stærkt, mens Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen (V) var lige det modsatte.
- Nu er det lige omvendt. Ellemann er trådt i karakter, og man begynder at overveje, om det var bedst, dengang Pape ikke sagde noget, siger hun.
Under KV21 gik det ligeledes skidt for Det Konservative Folkeparti, der blandt andet mistede borgmesterposten i højborgen Frederiksberg. I Københavns Storkreds er de to markante profiler fra netop Frederiksberg, Laura Lindahl og Nikolaj Bøgh, stillet op for Konservative, mens profilerne og folketingsmedlemmerne, Britt Bager og Mette Abildgaard, er opstillet i henholdsvis København Omegns Storkreds og i Nordsjællands Storkreds.
- Jeg tror, at de konservative profiler kommer til at blive valgt ind, men det bliver ikke meget mere end det, og i så fald er det ikke formandens skyld, siger Pia Allerslev.
DF: Messerschmidt kan stadig vende skuden
Hvis der er en ting, som altid har været svært at forudse, så har det været, hvor godt et valg Dansk Folkeparti ville få. Ved sidste valg gik det dog fra godt til slemt, og denne gang ser det ud til at gå endnu værre.
Men nu har formand Morten Messerschmidt gjort det, som han burde have gjort for længst, siger Pia Allerslev.
- Den seneste uge har Messerschmidt været skarp retorisk til at fortælle, hvad forskellen er på Dansk Folkeparti og Danmarksdemokraterne. Når et tidligere medlem af DF som Søren Espersen ikke har villet svare på, hvad forskellen er, har Messerschmidt været klar med fakta - det er godt politisk håndværk, siger Pia Allerslev og fortsætter:
- Messerschmidt lykkes med at tydeliggøre, at Danmarksdemokraterne muligvis handler mere om Inger Støjberg, og en vis form for hævn, end politik, og det tror jeg kan få nogle vælgere, der egentlig havde tænkt sig at stemme på Danmarksdemokraterne til at gå tilbage til DF.
Men mens Morten Messerschmidt burde være sikret sit mandat i Nordsjællands Storkreds, er Sjællands Storkreds straks mere usikker. Her stiller DF-moderen Pia Kjærsgaard og den noget yngre René Christensen op. Begge folketingsmedlemmer - men i en kreds, der i 2015 fik hele syv mandater, i 2019 mistede fire, for nu at se ud til måske kun at få et mandat.
- De er begge nogle stærke profiler, men der er nok stadig en Pia-effekt. Derfor bliver det nok René Christensen, der ryger ud, hvis det står mellem de to, vurderer Pia Allerslev.
Socialdemokratiet: Udenrigsministeren er usikker
Siden valgets udskrivelse har udenrigsminister Jeppe Kofods (S) mandat været noget usikkert. Han stiller op i Sjællands Storkreds, men er på trods af sin ministerpost slet ikke valgt til Folketinget. Det er de tre S-ministerprofiler Magnus Heunicke, Kaare Dybvad Bek og Astrid Krag til gengæld - og de stiller alle op i samme valgkreds.
- Jeppe Kofod har ikke gjort særligt væsen af sig selv, så han risikerer nok et dårligt personligt valg. Til gengæld er Magnus Heunicke Danmarks mest populære politiker og en kæmpe stemmesluger, så jeg tror, at han vil kunne trække nok til at få de andre op, vurderer Pia Allerslev.
S står ved dagens måling til 44 mandater, hvilket er fire mandater mindre end i 2019.
Alt kan stadig ske
Ved dette valg er der rekordmange tvivlere, og det kan i princippet ændre det hele.
- Jeg tror, at Liberal Alliance med deres gennemførte valgkamp kan tage en del af de konservative stemmer, mens Moderaterne jo står til at tage en del af de Radikale. Men spørgsmålet er, hvad der sker for tvivlerne i stemmeboksen, siger Pia Allerslev:
- Der kan jo også være vælgere, som havde tænkt sig at stemme på et nyt parti, der ender med at ombestemme sig og stemme på det, som de kender.
Udover at Morten Messerschmidt kan have held med at få nogle af vælgerne tilbage til DF, står Frie Grønne nu til at ryge ud, mens de grønne vælgere tilsyneladende vender tilbage til Alternativet, som jo ellers så ud til ikke at nå spærregrænsen.
- Alternativets leder Franciska Rosenkilde (ALT) har ført en virkelig god valgkamp, alt imens formand for Frie Grønne Sikandar Siddique (Q) er blevet mere og mere skinger. Samtidig er Uffe Elbæk, som mange stadig synes er en virkelig dygtig politiker, vendt tilbage til Alternativet, og det hjælper også, forklarer Pia Allerslev.
Vi kommer dermed ikke udenom, at profiler er vigtige, og at vælgerne bliver trætte, hvis der er for meget rod, siger hun:
- Så når vi kigger på, hvordan det så ud i starten af valget, og hvordan det ser ud, er det dermed også tydeligt, at alt kan ske i morgen.