Camilla voksede op i misbrugshjem. Nu har hun viet sit liv til at hjælpe andre
Camilla er barn af en alkoholiker, men i dag arbejder hun som foredragsholder, forfatter og har sin egen praksis, hvor hun hjælper andre, der har stået i samme situation.
Camilla Schou Andersen går hjemme i Rødovre og roder med en masse fotoalbummer fra hendes barndom.
- Min mor havde en hobby med at tage en masse billeder af os, siger hun.
Der er flere tusind billeder fra Camillas barndom, og selvom hun havde et godt forhold til sin mor, så begyndte det at ændre sig, da hun blev omkring 11 år.
- Da jeg blev 11-12 år, begyndte min mor at drikke. Det med at opleve, hvordan min mor langsomt blev en anden og blev ubehagelig at være sammen med, var rigtig svært, siger Camilla.
Hendes mor var ikke en der viste sit alkoholmisbrug. Hun gemte flasker rundt omkring i huset og prøvede også at holde misbruget skjult fra familien.
- Min mor var den slags alkoholiker der drak derhjemme. Jeg har aldrig hentet hende på et værtshus eller en café. Det var hovedsageligt øl, min mor drak, og hun drak jævnt af i løbet af dagen, siger Camilla til TV 2 Lorry.
Lavede egne overlevelsesstrategier
Det var svært for Camilla og navigere rundt i, hvornår hendes mor var glad eller lunefuld.
Derfor lavede hun en masse overlevelsesstrategier for, hvordan hun skulle gebærde sig derhjemme.
- Jeg lærte ikke at italesætte mine følelser. Når jeg sagde noget højt om, hvordan jeg havde det, så kunne der være total drama og kaos omkring mig. Jeg lærte at lytte efter den måde, hun gik igennem gangen på, når hun skulle ned til mit værelse, siger Camilla.
Ved at lytte til måden hendes mor gik på, kunne hun høre, om hendes mor var påvirket, eller om hun var okay.
Camilla skabte en form for stabilitet ved at undertrykke sine følelser og behov, forklarer hun.
Børn af misbrugere
122.000 børn fra 0-18 år vokser op i familier med alkoholmisbrug
181.000 19-35-årige siger, at de er vokset op i en familie med alkoholmisbrug
329.000 over 35 år siger, at de er vokset op i en familie med alkoholmisbrug
632.000 danskere lever lige nu i eller er vokset op i en familie med alkoholmisbrug
Kilde: Sundhedsstyrelsen
Hjælper nu andre
Camilla oplevede at føle et stort ansvar for, hvordan hendes mor havde det, og det blev hun særligt bevidst om, da hendes mor døde:
- Der kom et kæmpe tomrum, som jeg skulle til at fylde ud. Men hvem er jeg så, hvad er det mit liv skal bestå af, siger hun.
I dag har Camilla sin egen familie med hendes mand, tre børn og to hunde.
Hun arbejder som foredragsholder omkring det at være barn af misbrugere.
Hun har skrevet bogen "Vores Forældre Drak", som giver folk, der har stået i en lignende situation, nogle redskaber til at komme videre.
Derudover har hun sin egen praksis, hvor hun hjælper voksne børn af misbrugere.
Camilla ved godt, at hun langt fra er den eneste, hvis barndom har været påvirket af en forældre med et misbrug, og derfor deler hun ud af sin egen erfaring, hun har tillært sig:
- Jeg har skrevet bogen, fordi jeg har et håb om at give min viden og erfaring om, hvordan man slipper en tung bagage, videre, siger hun.
Hun oplevede på sin egen rejse, da hun tog imod hjælp, at der manglede nogle centrale første skridt, som man bliver nødt til at tage, før man er klar til at slippe alt det destruktive:
- Det handler blandt andet om den her mistillid. Hvis man bliver ved med at bære på den her mistillid, og man ikke får det bearbejdet, så bliver det nærmest umuligt at gennemføre et mønsterbrud. Og det er det samme, hvis man ikke kan se, hvor afhængig man er af drama, kaos og konflikter, så bliver det svært at skabe et liv i trivsel og i glæde, siger hun til TV 2 Lorry.
Få hjælp her
Du kan ringe til Dansk MisbrugsBehandling på 78 75 22 34 døgnet rundt, hvis du er barn af en misbruger og mangler hjælp.
Der er mulighed for at være fuldstændigt anonym.
_