Efterskole tester eleverne: I tre uger skal de holde pauser fra mobiltelefonen

En efterskole i Roskilde Kommune vil teste, om eleverne kan tage pauser fra telefonerne - og der er præmier på spil.

- 10 timer? Ej, udbryder Matilde Borgaard. 

Så længe har hun brugt på sin telefon i gennemsnit, fortæller en app på hendes telefon hende.

Også hendes skolekammerat kigger måbende på tallet foran sig. 

- Hvorfor har jeg brugt otte timer på TikTok? Hvem gør det?, siger hun. 

Eleverne på Efterskolen Lindenborg, der ligger i Roskilde Kommune, har fået til opgave at tjekke, hvor lang tid de bruger med hovedet nede i mobilskærmen om dagen. Og det er ikke så lidt, viser det sig. 

- Forrige uge brugte jeg fem timer og 42 minutter, læser Johan Pilgaard Holm op fra sin skærm. 

Det vil efterskolen nu gøre noget ved. I tre uger skal eleverne forsøge at tage pauser fra skærmen ved hjælp af en app. De vælger selv, hvor mange og hvor lange pauser, de holder, men der er præmier på spil - hovedpræmien er 5000 kroner kontant. 

- Jeg har det lidt mixed med det. Det bliver spændende, men jeg ved ikke lige, om man altid magter at tage en telefonpause, siger Johan Pilgaard Holm til TV 2 Kosmopol. 

Et følsomt område

Forstander Anders Ohlsen kan godt mærke, at eksperimentet vækker modsatrettede følelser hos de unge. 

- De har været meget stille, måske lidt nysgerrige, men det er også et følsomt område. Det er nærmest en legemsdel, man hele tiden har på sig, siger han: 

- Vi håber, at de får en bevidsthed, som de ikke før har haft, og får øjnene op for den tid, de får til meningsfulde fællesskaber. 

Morten Friis-Olivarius, der er hjerneforsker ved Copenhagen Institute of NeuroCreativity, skulle før eksperimentets start gøre eleverne klogere på, hvordan deres mobilforbrug påvirker hjernen. 

- Der er masser af gode ting ved mobiltelefoner, men vi bruger dem alt for meget. Vores hjerner er slet ikke bygget til at håndtere så mange informationer, siger han: 

- De er jo i bund og grund afhængige, og et af de tidspunkter, hvor de har sværest ved at styre det, er om aftenen, og det gør, at de ikke kan falde i søvn. Når de så har en periode uden telefoner, vil de sove bedre og føle sig mere udhvilede. 

Se hele indslaget i videoen nedenfor.

På Lindenborg Efterskole sætter de nu fokus på de digitale pauser. Her skal eleverne konkurrere om, hvem der er bedst til at lægge mobilen fra sig.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik