Her får udsatte unge job: - Jeg skal i gang med at tjene penge, så jeg kan få en fremtid
Greve og Køge kommuner har succes med skabe fritidsjob til udsatte unge, og derigennem engagere dem til senere at komme i job eller uddannelse. Nu skal Roskilde Kommune gøre dem kunsten efter.
I en opgang i boligområdet Vognmandsparken i Roskilde står 16-årige Omar Katerji med en stak papirer, som han én efter én smider i samtlige postkasser.
Han er i fuld gang med sin tredje vagt i sit spritnye fritidsjob hos entreprenørfirmaet Casa, der i øjeblikket renoverer området. Her deler han blandt andet varslinger ud til beboerne, så de er informeret om renoveringens gang. Faktisk er hans arbejde ret alsidigt, og selvom det hele stadig er nyt, er Omar allerede glad for sit nye job.
- Jeg er 16 år, og lige om lidt bliver jeg 18 år, så jeg skal i gang med at tjene penge, så jeg kan få en fremtid, fortæller han.
Selvom Omar bor lige rundt om hjørnet, har det ikke nødvendigvis ligget i kortene, at han allerede nu skulle have sin gang på en byggeplads ved siden af sin 8. klasse.
I boligområderne Vognmandsparken, Bakkegården, Rønnebærparken, Parkvænget, Ringparken, Gyvelparken og Hedeboparken i Roskilde er der nemlig sammenlignet med resten af kommunen dobbelt så mange 18-29 årige, der ikke har anden uddannelse end folkeskolen.
Fritidsjob som vejen til uddannelse og arbejde
Boligselskabet Sjælland har derfor fået midler fra den A.P. Møllerske Støttefond til at igangsætte en indsats kaldet Jobplaneten, der skal skabe fritidsjob til kommunens unge, så de senere hen kan komme i uddannelse eller få fodfæste på arbejdsmarkedet.- Vi har erfaringer fra tidligere, der viser, at de unge, der kommer i fritidsjob, får et helt andet syn på det at komme i uddannelse, fortæller Francisco Ortego, der er udviklingschef hos Boligselskabet Sjælland.
Jobplaneten
Indsatsen i Jobplaneten arbejder på flere niveauer for at tage hensyn til alder, og at de unge har forskellige forudsætninger og motivation.
- Lommepengejob i daginstitutionerne/private virksomheder (13–14 år)
- Fritidsjob i offentlig virksomhed (14–15 år)
- Vejledning og brobygning til fritidsjob/studiejob i private virksomheder (15–25år)
- Praktik og lærepladser (15–25 år)
Og det var da også gennem Jobplaneten, at Omar startede i sit nye job for to uger siden.
- Det er virkelig fedt. I stedet for at man er ude og lave noget dumt, så kan man arbejde og tjene penge, siger Omar med et forhåbningsfuld smil på læben.
Omar er syrisk flygtning og kom til Danmark for fire år siden. En opvækst i et krigsramt land har gjort, at han særligt drømmer om en ting for fremtiden.
- Jeg vil i hvert fald gerne have en lille smule penge på lommen, så jeg kan sende penge til de fattige mennesker.
Hvorfor kunne du ikke selv finde et fritidsjob?
- Jeg prøvede, men jeg fik ikke svar, og så gad jeg ikke prøve mere, siger han om jobjagten.
Boligselskabet Sjælland arbejder tæt sammen med ungdomsklubber, skoler, virksomheder og byggeentreprenører - som hos Casa i Vognmandsparken, hvor Omar nu er ansat.
- Vi ser en stor mulighed i at få engageret de unge i området, både så vi får en bedre tilknytning til området, men også fordi vi rent faktisk ser, at det kan bidrage med noget til de konkrete opgaver, fortæller Alexander Davidsen, der er projektchef hos entreprenørfirmaet Casa.
Han er ikke bekymret for, at de unge oftest ikke har tidligere joberfaring.
- Vi mener, alle skal have en chance.
Succes i Greve og Køge
Jobplaneten i Roskilde er inspireret af et lignende initiativ i Greve og Køge kommuner, som Boligselskabet Sjælland også står bag med finansiering fra samme fond.Her har over 500 unge fået fritidsjob gennem indsatsen, og projektlederen for Køge kommune mener, at 90 procent af de unge er kommet i en eller anden form for uddannelse efterfølgende.
En af dem er blandt andet 18-årige Dogukan Soysal. Han er fra Hastrupparken i Køge og har altid drømt om at arbejde.
- Det ville jeg, så jeg kunne tjene penge, så jeg vidste, hvordan min indkomst kom til at være, og hvordan det var at arbejde, siger han.
Han oplevede dog ligesom Omar, at det var svært selv at finde et job.
- Det er ikke så mange, der vil have unge personer, og så tror folk, vi ikke vil arbejde. Det har jeg oplevet meget, hvor jeg ikke fik jobbet, fordi de troede, jeg ville alt muligt lort og melde mig syg.
Men indsatsen i Køge, kaldet ”Fra fritidsjob til faglært”, skaffede Dogukan et fritidsjob i Karlemoseparken, og for et år siden tog han så selv skridtet videre og søgte i lære som automekaniker. Og det kom han med god hjælp fra sit CV.
- Det er rimelig relevant at vise, man er engageret indenfor faget, og at man gerne vil det, siger Kaan Karatas, der er værkfører hos HAS Auto i Ringsted, hvor Dogukan nu er.
En ting er i hvert fald sikkert; Dogukan er engageret.
- Jeg drømmer om at blive mekaniker og åbne selvstændigt. Ellers har jeg tænkt mig at læse videre til synsmand, siger han om fremtidsplanerne.
Indsatsen på sigt
Indsatserne i alle tre kommuner er primært finansieret af den A.P. Møllerske Støttefond, og i Roskilde er støtteperioden sat til at køre fra i år og frem til 2024.Når finansieringen stopper, håber Boligselskabet Sjælland, at kommunerne kan se idéen med indsatsen.
- Når metodeafprøvningen er afsluttet, så er det vigtigt, at det er forankret de forskellige steder i de systemer, der rent faktisk er. Jeg forventer ikke, kommunerne har mange millioner til det her, men vi tror på, at vi på sigt har så bæredygtig en model, at de gerne vil investere i den, fortæller Francisco Ortega.
På byggepladsen har Omars tredje arbejdsdag i hvert fald sat skub i fremtidsdrømmene.
- Et af mine drømmejobs er faktisk at blive håndværker, siger han slutteligt.