Ni år efter katastrofe: Stormen Malik udfordrer nyt dige
I juni sidste år blev den officielle indvielse af dige- og slusebyggeriet ved Jyllinge Nordmark gennemført. Lørdag var det for alvor til eksamen.
Det er næppe gået nogens næse forbi, at stormen Malik lørdag og natten til søndag rasede over Danmark.
Det er heller ikke tilfældet i Jyllinge Nordmark i Roskilde Kommune.
Her forårsagede stormen Bodil i 2013 store ødelæggelser, da langt over 258 huse efterfølgende blev ramt af stigende vandmasser.
Men i modsætning til for ni år siden, så havde byen denne gang et nyt våben i form af to nye diger.
Digerne skal sikre bygninger og mennesker mod hærgende vandmasser.
Så mens borgerne lørdag forskansede sig inde døre, så var byens nye diger til den helt store eksamen, da de store vandmasser begyndte at nærme sig.
Og søndag viser det sig, at de foreløbig har bestået.
- Vi havde jo to generalprøver i sidst uge, hvor der kun var en meter og ti i vandhøjde, så vi fik prøvet diget af. Og så har vi jo så premieren her i dag, hvor der er et noget højere tryk på, og det er gået rigtig, rigtig fint, siger Erik Reker, der er bestyrelsesformand for Jyllinge Nordmark Digelag, til TV 2 Lorry.
Digernes modstandskraft har også stor betydning for et af Bodils tidligere ofre.
- Det betyder alverden. Man er rolig, man kan sove om natten, og ja man er ikke så urolig, siger Karin Neldeberg, der er beboer i Jyllinge Nordmark, til TV 2 Lorry.
Borgernes kamp for kystsikring
Diget - et sluseanlæg og et stort pumpesystem - stod færdigt tilbage i juni 2021. En kystsikring som beboere og politikere har kæmpet for siden området blev ramt af oversvømmelser på grund af stormen Bodil i 2013.
Dengang skabte et kraftigt lavtryk en langvarig storm med vindretning fra nordvest, og det gav voldsomme vandstigninger i de indre danske farvande.
I Roskilde Fjorde steg vandet med hele to meter, og det medførte voldsomme skader i det lavtliggende beboelsesområde Jyllinge Nordmark, hvor langt over 258 huse blev ramt af de stigende vandmasser.
_