Slut med plastiksugerør: Her er det grønne alternativ
Aluminiumsproducent forsøger nu at skifte det traditionelle plastiksugerør ud med et mere miljøvenligt alternativ.
Hvert år havner 6,4 millioner tons affald i verdenshavene, ifølge FN's miljøprogram UNEP. Herhjemme vurderer kommunernes internationale miljøorganisation KIMO, at 20.000 tons affald årligt lander i Nordsøen.
Står det til aluminiumsproducenten Aluflam, der har hovedsæde i Roskilde, kan et alternativ til plastiksugerøret være med til at styrke den grønne omstilling:
- Vi vil være med i klimakampen og ændre en simpel hverdagsting som brugen af sugerør. Aluminium er, i modsætningen til plastik, et råstof, som er tilgængeligt på jorden. 8 procent af jordens overflade består af bauxit, som aluminium udvindes fra. Samtidig er produktet genanvendeligt, da det kan smeltes om, fortæller adm. direktør i Aluflam Peter Birck.
Bedre genanvendelse
Ifølge direktøren for firmaet er der masser af fordele ved at bruge aluminium i stedet for plastik. Materialet er så hårdfør, at cirka 75 procent af det aluminium, der nogensinde er produceret stadig er i brug.
På plastiksiden bliver kun seks procent af nye plastikmaterialer i EU produceret af genanvendt plastik. Det giver aluminium en klar fordel sammenlignet med plastik, som udover at være mere holdbart og genanvendeligt, også er et materiale, som allerede er i jorden - i modsætning til plastik.
Forbud mod plastikprodukter
Et flertal i EU-Parlamentet, har onsdag stemt for et forslag om at forbyde en række af de plastikprodukter, som oftest ender i havet og på Europas strande.
Forbuddet skal blandt andet gælde engangsbestik, tallerkener, sugerør og ballonpinde i plastik.
Forslaget mangler endnu at blive behandlet af medlemslandene, før det kan træde i kraft.
Kilde: Ritzau
Tanker om pantsystem
Netop derfor leger direktøren for Aluflam allerede med tanken om, at hvis de førende fastfood-, kaffe- og restaurantkæder tager imod aluminiumsrøret, vil det være muligt at lave et pantsystem, som man kender det fra dåser og flasker:
- Vi har designet vores sugerør, så de minder om plastiksugerør, blot med en længere levetid. De er 0,4 mm tykke, og vi kan lave dem i alle længder og størrelser. Samtidig tænker vi, at man kunne inspireres af det pantsystem, vi kender fra dåser og sodavand, og dermed returnere sugerørene, når man har tømt sin sodavand, forklarer Peter Birck.
Allerede nu er der ifølge firmaet stor efterspørgsel på produktet. Derfor tillader direktøren sig nu at drømme endnu større:
- Vi tester i øjeblikket, hvordan man kan lave aluminiumsemballage, der også kan genanvendes. Vi har allerede haft en masse interesserede kæder, der vil forsøge at få aluminiumssugerør i deres sodavand og kaffer – så hvorfor ikke gå hele vejen, fremhæver Peter Birck