Topklasse-ambitioner: Døde konger får udstillingssted i Roskilde
Det kommende Roskilde Domkirke Verdensarvscenter har indgået et samarbejde med Kongernes Samling. Målet er et udstillingssted i topklasse, som skal åbne i 2027.
Hvordan var de sidste dage i Kong Frederik d. 9.s liv? Og hvad med alle de andre afdøde konger og dronninger. Hvad foretog de sig i deres livs aften?
Hvis man er nysgerrig efter at få et indtryk af det, så kan det være en idé at besøge det kommende verdensarvscenter, som skal indrettes i Det Kongelige Palæ - lige ved siden af Roskilde Domkirke.
I domkirken ligger vores tidligere konger og dronninger begravet, og nu er planerne om et stort besøgscenter nået et skridt videre - for museumsorganisationen Kongernes Samling skal bidrage til det, der skal være en attraktion i topklasse.
- Det er en rigtig, rigtig god nyhed, for det er med til at cementere, at det er et fantastisk, seriøst og ambitiøst projekt, vi er i gang med. I og med, at Kongernes Samling er tilknyttet Kongehuset, får vi adgang til en mængde fascinerende viden og en række helt unikke genstande. Kongernes Samling er en enestående samarbejdspartner, og vi er meget glade, siger bestyrelsesformand i Fondsorganisationen bag kulturarven ved Roskilde Domkirke, Morten Langager i en pressemeddelelse om samarbejdet.
På Unescos liste
Roskilde Domkirke er optaget på Unescos verdensarvsliste. Bygningen er et historisk monument i verdensklasse og blev i 1995 optaget på listen og er dermed i klasse med for eksempel pyramiderne i Egypten.
Men typisk for os danskere - så er det ikke noget, vi har gjort noget stort ud af - før nu. For står det til folkene bag domkirken, så skal der inden 2027 investeres 150 millioner kroner på et center, som kan formidle en hel del mere, end det besøgende oplever i dag.
- Det nye besøgscenter skal have tre spor: Monumentet (Det vil sige domkirken, red), kongerækken og ritualerne, når de går bort. I dag kan du stå få meter fra regenternes gravsted. Nogle af dem kan du sågar røre ved. Men hvem var Christian 4. og hvilken betydning havde Margrethe 1? Det vil man kunne få svar på, i det nye verdensarvscenter, forklarer Morten Langager til TV 2 Kosmopol.
Planen om et besøgscenter er mere end 20 år gammel. Roskilde Kommune har bevilget 25 millioner kroner, og med samarbejdet med Kongernes Samling er man nået et stort skridt videre. Planen er, at det skal indrettes i Det Kongelige Palæ, som ligger ved siden af Domkirken.
- Det er jo også en historisk bygning, og hvor kongelige har kunnet vente på at en ceremoni skal gennemføres, siger Morten Langager.
Udstillinger ud over det sædvanlige
Og med Kongernes Samling som partner, vil man kunne skabe udstillinger, der er lidt ud over det sædvanlige. Blandt andet fordi samarbejdet giver mulighed for at udstille genstande, der aldrig før har været udstillet.
- Det kan være hårlokker fra en konge eller dronning. En liste over deres sidste måltid, en dødsmaske eller for eksempel vokslys fra deres bisættelse, siger Thomas C. Thulstrup, der er museumsdirektør for Kongernes Samling.
Kongernes Samling er organisationen bag Rosenborg Slot, Amalienborgmuseet og Koldinghus, hvor monarkiets historie vises gennem udstillinger og events - og altså en samling unikke genstande, der fortæller historien om Danmark som kongedømme.
Og hvis det lykkes drivkræfterne bag Verdensarvscenteret i Roskilde at få indasamlet de nødvendige 150 millioner kroner, så kan man altså få et godt indblik i monarkiets historie, hvis man lægger vejen forbi Roskilde i 2027.