Yes, vi har vundet kokke-VM: Men du kommer aldrig til at smage vinder-menuen
Det er tredje gang at en dansk kok har vundet det uofficielle kokkeverdensmesterskab Bocuse d'Or.
Der blev skrevet madhistorie, da danske Brian Mark Hansen fra Søllerød Kro i går vandt den prestigefyldte kokkekonkurrence – Bocuse d'Or.
For med hans sejr er det nu tredje gang, at en dansk kok har haft æren af at blive udråbt til verdens bedste.
Det bekræfter os i, at Danmark virkelig er i verdensklasse i gastronomiens verden, lyder det fra madredaktør:
- Nu kan vi kan sige, vi har mange Michelin-stjerner, vi har nogle af verdens bedste restauranter og nu vi har tre verdensmestre. Det giver meget mere at prale af, siger redaktør på madmagasinet Gastro, Jesper Uhrup Jensen, til TV 2 Kosmopol.
Samme melding lyder det fra Berlingskes madanmelder, Søren Frank, der sammenligner kokke-VM med en slutrunde i fodbold:
- Det er stort, fordi det nu er tredje gang, vi vinder. Det betyder, at vi som nation nu har nailet den her disciplin, siger Søren Frank til TV 2 Kosmopol.
Brian Mark Hansen, der er køkkenchef på Søllerød Kro, vandt med sin makker, Elisabeth Madsen, der er kok på Svinkløv Badehotel i Nordjylland.
Mad med marv, æg og græskar
Hold fra 24 lande skulle på fem og en halv time lave en treretters menu til 15 kuverter og et stort fad med mad til 15 personer.
Årets tema var 'Feed the kids', hvor kokkene skulle lave sund og nærende mad til børn med græskar, marv og æg som obligatoriske madvarer. Desuden skulle der præsenteres en tallerkenret med havtaske og kammuslinger.
Se et udvalg af de danske retter i galleriet her.
(artiklen fortsætter under galleriet.)
Selvom det ser - og lyder - mundvandsfremkaldende lækkert, så er det dog så godt som umuligt at komme til at smage i sin helhed. For verdensmesterens retter kommer med al sandsynlighed ikke på kortet på Søllerød Kro, hvor Brian Mark Hansen til daglig er køkkenchef.
- Den mad, han vinder med, er jo parademad, og ikke noget man vil kunne servere på en restaurant. Men det kan være, der kommer et element fra retterne, som man kan få på Søllerød Kro, siger Jesper Uhrup Jensen.
Bocuse d'Or
Bocuse d'Or er det uofficielle verdensmesterskab i kokkekunst.
Konkurrencen afholdes hvert andet år i Lyon i Frankrig.
Første gang Danmark vandt guld var i 2011 med kokken Rasmus Kofoed og senest i 2019 med kokken Kenneth-Toft Nielsen.
Konkurrencen er opkaldt efter stjernekokken Paul Bocuse
Søren Frank har selv smagt Brian Mark Hansens vinderretter, og tror heller ikke på, at alle retter vil blive inkorporeret på menukortet på Søllerød Kro.
Især peger han på disciplinen fadservering som gammeldags:
- Det er lidt som standard-danse i Vild med Dans, der er lidt antikverede og specielle. Det eksisterer ikke på en natklub, og det er er det samme med fadserveringer, de eksisterer ikke på restauranter.
Han mener dog godt, at Brian Mark Hansens treretters menu kunne blive serveret på en restaurant i et eller andet omfang.
- De har mere præg af restaurantserveringer, siger han.
Kan give ekstra michelinstjerne til Søllerød
Selvom vindermenuen ikke kommer på kortet på Søllerød Kro, så kommer det til at få en kæmpe brandingsværdi for den nordsjællandske restaurant, at køkkenchefen nu er verdensmester.
- Det er ikke bare Noma, der kan – det er også Søllerød Kro. Det er en brandinghistorie for dem og for den større fortælling om dansk gastronomi, siger Søren Frank.
Foto: Jeff Pachoud/AFP/Ritzau Scanpix
I dag har Søllerød Kro en michelinstjerne, men der har de seneste år været rygter om, at de kunne gøre sig fortjent til én mere, fortæller Jesper Uhrup Jensen. Og med en verdensmester i køkkenet, så tror han på at michelinguidens inspektører vil kigge en ekstra gang på Søllerød Kros potentiale:
- Det bliver endnu mere intenst i år, om de får en ekstra stjerne. Nu har Brian bevist, at der er en helt særlig klasse, siger Jesper Uhrup Jensen.
Søren Frank tror også, det højner chancerne for endnu en stjerne til Søllerød Kro:
- Bocuse d'Or er en fransk opfindelse, og Michelins guide er også fransk, så mon ikke de læser med og vil genbesøge Søllerød, når de er i Danmark, siger han.
Vi andre får også glæde af den
Selvom det ikke er alle forundt at spise på michelin-stjernede restauranter, så får den mere almindelige dansker stor glæde af det høje kokkeniveau i Danmark.
For når topniveauet er højt, har det en stor ”nedsivningseffekt”, lyder det fra Jesper Uhrup Jensen.
– Det er ikke alle kokke, der kan vinde mesterskaber, men det giver et boost til kokkefaget i hele Danmark, og det indgyder alle kokke til at være dygtige, siger han.
Det er en af grundene til, at der er kommet flere billige, men virkelige gode restauranter i Danmark, ifølge medredaktøren:
- Det mest spændende i de her år er, at det er blevet så let at gå ind på et billigt sted og få noget fantastisk mad. Det kunne du ikke for 15 år siden, siger Jesper Uhrup Jensen.