Efter skolereformen: Dramatisk stigning i vold mod lærere i København
Bid, spark, slag og trusler mod lærere i København er steget efter skolereformen.
Lærerne i Hovedstaden bliver i højere grad end før skolereformen udsat for vold og trusler, når de går på arbejde.
I Københavns Kommune er hændelser som vold og trusler mod lærere steget med 78 procent mellem 2013 og 2015. Det viser tal fra Københavns Børne- og Ungdomsforvaltnings Arbejdsmiljøredegørelse.
Ifølge næstformanden i Københavns Lærerforening er der flere årsager til den store stigning i antallet af voldsepisoder. En af dem er inklusion:
- Man kan sige, at der i klasserne er flere børn med vanskeligheder, end der har været tidligere. De inkluderede elever, som tidligere har været på specialskoler, er nu i klasselokalerne. Derfor er problemerne, som tidligere var på specialskoler, nu også på folkeskolerne, siger Lars Sørensen.
Efter den nye skolereform fra august 2014 har de elever, som har særlige behov, også oplevet en skoledag, der er både længere og ofte mindre struktureret.
- Den længere skoledag har udfordret de her elever. De specialelever, som tidligere har været i en mindre klasse, skal nu være i længere tid i skole i en almindelig klasse. Og mange af dem har netop den udfordring, at de ikke kan være sammen med andre børn, siger Lars Sørensen, som også mener, at pressede budgetter kan være en medvirkende faktor:
- Det er svært at udtale sig stensikkert om. Men jeg har en oplevelse, at der er noget økonomi, der strammer - og det strammer hele vejen ned. Det rammer mest de børn, som er mest udfordrede, siger han.
Lærere bides og sparkes i hele regionen
Og det er ikke kun i København, den er gal.
Lærere i Region Hovedstaden bliver udsat for vold og trusler tre gange så meget, som deres kollegaer i Region Østjylland, viser en aktuel opgørelse fra Arbejdstilsynet.
Voldsepisoderne omfatter alt fra spyt, bid, spark og knytnæveslag til brug af våben som knive og sakse.
25 skoler har et eller flere påbud fra Arbejdstilsynet, som omhandler 'psykisk arbejdsmiljø' og 'vold og traumatiserende hændelser'.
Af de 25 skoler, der har modtaget et påbud, ligger 12 i Region Hovedstaden.
TV 2 Lorry har søgt aktindsigt i en række af Arbejdstilsynets rapporter omkring påbuddene, og dokumenterne giver indblik i en en folkeskole, hvor vold og skældsord mod skolelærere er normaliseret.
Af aktindsigterne fremgår det blandt andet, at AKT-lærerne på Rødkilde skole i Vanløse oplever vold på daglig basis.
"Det vurderes at forekomme to til tre gange dagligt i AKT-teamet, at en eller flere ansatte udsættes for fysisk vold og angreb mod kroppen i form af fx spark, riv, niv, slag, bid, kast med genstande eller trampen på fødderne...", står der i aktindsigten.
Der bor 1,2 million mennesker i Region Østjylland og 1,8 millioner i Region Hovedstaden.