Oliver risikerer at dumpe folkeskolen: Heldigvis findes der mennesker som Dorthe

Oliver Nielsen har adhd og autisme, hvilket gør skolearbejdet svært, men ugentlige møder med en frivillig mentor har hjulpet ham.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Hver tirsdag tager Oliver hjem til Dorthe i Solrød, hvor de laver lektier og hygger med madlavning.

For 14-årige Oliver Nielsen går det strygende med matematikken, men når det kommer til dansk, så har bogstaverne det med at drille, og motivationen til at samle en bog op er lav.

- Jeg kan sidde i timevis og tænke over det. Skal jeg tage en bog? Skal jeg sidde og læse op? Og så ender det altid med, at jeg tager min telefon, siger han til TV 2 Kosmopol.

Desuden har Oliver Nielsen to diagnoser, autisme og adhd, som kan gøre det ekstra svært at holde fokus på skolearbejdet, når han først kommer i gang, forklarer han.

Af samme årsag går han også på specialskole.

Nogle gange er der en uge, hvor det bare kører op og ned ad væggene

— Oliver Nielsen

Det er forskelligt, hvor meget Oliver Nielsen føler sig påvirket af sine diagnoser: 

- Nogle gange er der en uge, hvor det bare kører op og ned ad væggene. Og så er der andre uger, hvor det er meget stille og roligt, siger han.

Men han er ikke i tvivl om, at hans frivillige mentor Dorthe Nielsen, som han mødes med hver tirsdag aften, har haft en afgørende rolle i forhold til at gøre ham bedre i dansk.

Og så er Dorthe Nielsen også god til at rumme Olivers energiniveau og holde ham fokuseret på de opgaver, han skal løse. 

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Oliver drømmer om at uddanne sig til smed, men det kræver, at han består matematik og dansk ved 9.klasses afgangsprøve.
Foto: Nynne Frost Andersen/ TV 2 Kosmopol

- Hvis man skal læse selv, så ved man jo ikke, om man læser rigtigt. Så man er nødt til at have en, der sidder ved siden af og hjælper. Og måske også holder én lidt i ørerne, siger Dorthe Nielsen med et smil til Oliver Nielsen, der med det samme giver hende ret. 

Der er langt i mål, det er jeg godt klar over

— Dorthe Nielsen, frivillig mentor ved Lær for Livet .

Dorthe Nielsens ambition er, at få Oliver hele vejen til at kunne bestå 9. klasse.

Og allerede nu, efter halvandet år med ugentlige møder, kan hun mærke en stor udvikling, fra da de startede med at ses.

- Jeg kan faktisk godt mærke, at der er en udvikling hos ham i forhold til at kunne læse og skrive meget bedre, end han kunne før, men der er langt i mål, det er jeg godt klar over, siger Dorthe Nielsen. 

Man må endelig ikke gøre det, hvis man ikke føler, man har overskud. Det kan jo være et barn, der er blevet svigtet før

— Dorthe Nielsen, frivillig mentor ved Lær for Livet .

Foruden lektier og skole arbejde, bruger de også rigtig meget tid på hygge og madlavning - og efterhånden er de gået hen og blevet venner.

Egentligt laver Dorthe Nielsen ikke så meget mad til hverdag, så det er oftest Oliver, der fører an, og det er også ham, der finder de forskellige opskrifter, som de laver til hvert møde. Så hjælper Dorthe i stedet med at minde ham om, at man skal huske at vaske hænder og rydde op efter sig selv.

Og faktisk hygger de sig så meget, at de også er begyndt at mødes uden for de faste tirsdagsmøder.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Spørg Os

Vær med i vores journalistiske fællesskab.  Du spørger. Vi undersøger.

De har både være ude at klatre sammen, og så har Oliver også overnattet nogle gange hos Dorthe Nielsen.

I dag er der ingen tvivl om, at de har fået et helt særligt bånd. Dorthe Nielsen er også sikker på, at hun ikke ville kunne slippe Oliver helt, når han en dag er færdig med sit mentorforløb.

Og det er derfor også hendes klare anbefaling, at man skal melde sig som mentor, hvis man føler, man har overskuddet til det:

- Jeg vil absolut anbefale, at man bliver mentor. Men man skal også bare huske, at det tager noget af ens tid, så man må endelig ikke gøre det, hvis man ikke føler, man har overskud. Det kan jo være et barn, der er blevet svigtet før. Så derfor skal man lige overveje det en ekstra gang, siger hun.

Dorthe Nielsen er blevet frivillig mentor for Oliver igennem organisationen Lær for Livet

Hvad kræver det at blive mentor ved Lær for Livet

Du skal have tid, lyst og interesse for at gøre en forskel for et barn. Det forventes, at du kan mødes med barnet 2-4 gange om måneden.

Det forventes, at du er frivillig mentor for et barn i minimum 18 måneder.

Du skal både være klar på at have et fokus på den faglige læring og udfordringer, men også den personlige læring, som hjælper barnet til stærkere sociale kompetencer.

Du skal ikke nødvendigvis have en faglig relevant uddannelse, men du skal være i stand til at kunne hjælpe barnet med opgaver på folkeskole-niveau.

Du skal gennemgå en grundig screeningsproces, som består i tre interviews med Lær for Livet. Det er en vurdering af mentorens baggrund, erfaringer, kompetencer og en vurdering af hjemmet, hvor de fleste møder vil foregå.

Bliver du godkendt som mentor, sendes du på uddannelse, og har efterfølgende løbende supervision, og sparingsmuligheder, i hele den periode du er en del af Lær for Livet.

Du kan komme med Oliver og Dorthe til årets første møde i videoen herunder, hvor der bliver bagt turbokage og pizza.

(Artiklen fortsætter efter videoen.)

Fotograf: Nynne Frost Andersen / TV 2 Kosmopol

Prisvindende organisation står bag indsats

For Oliver Nielsen er drømmen lige nu at blive smed og arbejde med svejsning.

Men han kan ikke komme ind på smedeuddannelsen uden en afgangseksamen fra folkeskolen, og mindst 02 i gennemsnitskarakter i dansk og matematik.

Og det kan muligvis blive et problem, da han er en del af de børn og unge, som statistisk set er langt dårligere stillet i forhold til at gennemføre folkeskolen.

Alle børn og unge og også dem i udsatte positioner, skal kunne gennemføre en ungdomsuddannelse

— Karen Haumann, Direktør i Lær for Livet

Faktisk viser statistikker, at kun tre ud af ti af børn og unge i udsatte positioner gennemfører folkeskolens afgangseksamen.

Og det anser man i organisationen Lær for Livet som et kæmpe problem:

- Det skriger jo til himlen om et tab, både for det enkelte barn og for vores samfund, at der er så mange børn og unge, som ikke får de samme muligheder for at komme igennem en ungdomsuddannelse, siger Karen Haumann, der er direktør i Lær for Livet, til TV 2 Kosmopol.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Karen Haumann var selv frivillig i Lær for Livet i fem år, før hun blev direktør i september sidste år. Hun valgte at blive frivillig efter tabet af sin mand, da hun dengang manglede noget, der gav mening i hendes liv.
Foto: Liv M. Kastrup

Lær for Livet er en civilsamfundsorganisationen, hvis hovedformålet er at udligne den læringsulighed, der i dag er blandt børn og unge, som lever i udsatte positioner i Danmark.

Og organisationen har i mere end 10 år i samarbejdet med flere af landets kommuner om forskellige indsatser, for at hjælpe børn som Oliver Nielsen op på niveau med ikke udsatte jævnaldrende. Det gælder blandt andet learning camps, brobygning og mentorordninger som Oliver og Dorthe Nielsens.

- Vores vision er, at alle børn og unge - også dem i udsatte positioner - skal kunne gennemføre en ungdomsuddannelse. For vi ved fra masser af forskning, at uddannelse er en af de allervigtigste faktorer for, om du er i stand til at klare dig og etablere dig i et godt voksenliv, siger Karen Haumann.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Hvem er Lær for livet?

Organisationen startede med at hjælpe børn og unge i 2013, og i dag tager de 125 nye ind om året, og har i alt 500 aktive børn og unge som følger programmet.

Dertil har de omkring 450 frivillige, og ambitionen er vokse yderligere de kommende år.

I starten havde Lær for Livet udelukkende indsatser mod børn anbragt udenfor hjemmet, men i 2019 blev det besluttet, at det også skulle målrettes mod børn og unge med sociale foranstaltninger, der bor hjemme. Statistikker viser nemlig, at de er lige så langt bagud i skolen.

De arbejder sammen med cirka halvdelen af landets kommuner, og det er kommunerne, der vurderer hvilke børn, der skal visiteres til at få gavn af Lær for Livets indsatser.

Indsatserne går ud i tre grene:

Learning camps, er et ophold af op til en uges varighed, hvor børnene får undervisning i dansk, matematik og personlig udvikling. Børnene bliver en del af et stærkt fællesskab med børn og camp-undervisere, som de møder på flere camps i løbet af et år

Brobygning, fungerer som en styrkelse af samarbejdet mellem børnenes hjem, skoler, kommunen og rådgivere.

Mentorordning, Alle børn og unge, der ønsker det, får tilknyttet en frivillig mentor, som i deres fritid både hjælper med det faglige og fungerer som en ressourcestærk og voksen rollemodel. De frivillige mentor behøver ikke være uddannede lærer eller have anden erfaring, men de gennemgår alle en lang screeningsproces, inden de tilknyttes et barn.

Børnene er mellem 9 og 13 år, når de starter det seksårige forløb ved Lær for Livet

Senest vandt organisationen i november 2023 Unicefs børnepris for deres godgørende arbejde med børn og unge i udsathed.

Noget man i organisationen er meget stolte af og ser som et kæmpe skulderklap.

- Det er jo en kæmpestor anerkendelse af, at det arbejde, vi har gjort - det virker. Og det er en anerkendelse, som også bekræfter, at det kan lade sig gøre at omskrive historien for de her børn og unge, som ellers risikerer at ende i permanent udsathed, til faktisk at kunne få mulighed for at skabe sig en langt bedre fremtid og et selvforsørgende voksenliv, siger Karen Haumann.

Forskning viser overbevisende resultater

Hos Lær for livet mærker de høj grad, at deres arbejde har gjort en forskel for hundredvis af danske børn de seneste ti år. 

Og det bakkes også op af forskningsresultater. 

Lær for Livet har blandt andet haft Aarhus Universitet - DPU - til at lave følgeforskning på deres første årgang, som udelukkende var anbragte børn. 

Alle de børn, vi ikke lykkedes med at få igennem folkeskolen og videre til en ungdomsuddannelse, dem risikerer vi at tabe, og så har samfundet kæmpestore udgifter på dem resten af deres levetid

— Karen Haumann, direktør i Lær for Livet

Og her taler resultaterne for sig selv. 

Fra at det normalt er tre ud af ti udsatte børn, der gennemfører og består af folkeskolens afgangseksamen, så er det lykkedes at rykke det til, at det er op imod otte ud af ti. 

Og det er resultater, som direktør Karen Haumann ser på med stor begejstring.

- Det er selvfølgelig en kæmpe gevinst for det enkelte barn, men det er jo også en kæmpe gevinst for vores samfund, fordi alle de børn, vi ikke lykkedes med at få igennem folkeskolen og videre til en ungdomsuddannelse, dem risikerer vi at tabe, og så har samfundet kæmpestore udgifter på dem resten af deres levetid, siger hun til TV 2 Kosmopol.

Lige nu er de også i gang med nye forskningsundersøgelser, der inkluderer de ikke anbragte børn som Oliver, men forskningen har ikke kørt længe nok endnu, til at man kan konkludere noget på det. 

Trods mange gode resultater og Unicefs børnepris mangler organisation stadig frivillige hænder flere steder i landet. Du kan se i boksen herunder, hvor der mangler frivillige mentorer nær dig:

Her mangler man mentorer i hovedstadsområdet

  • Espergærde

  • Frederikssund

  • Glostrup

  • Hedehusene

  • Hørsholm

  • Køge

  • Snekkersten

  • Stenløse

  • Ålsgårde

  • Taastrup

  • Tisvildeleje

Link kopieret!

Seneste nyt

Mor idømt fængsel for overgreb på mentalt retarderet søn

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

En 37-årig kvinde er torsdag blevet idømt fire år og seks måneders fængsel for voldtægt og andre seksuelle overgreb mod sin mindreårige søn.

Hun blev desuden dømt for at have udnyttet sønnens mentale retardering.

Det skriver Anklagemyndigheden ved Københavns Politi på X.

Ifølge KøbenhavnLIV skete overgrebene fra 2015 til 2022, hvor sønnen var mellem fem og 12 år gammel.

Kvinden har anket dommen til frifindelse.

Link kopieret!

Kongehuset offentliggør nye portrætter af kongeparret

Foto: Steen Evald, Kongehuset ©

Torsdag har kongehuset offentliggjort nye, officielle portrætter af kong Frederik og dronning Mary.

Portrætterne er såkaldte civilportrætter, som anvendes af kongehuset i forbindelse med officielle rejser, besøg og særlige begivenheder. Desuden kan kongeparrets protektioner også bruge dem.

Link kopieret!

Ti personer anholdt i sag om omfattende hvidvask

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Københavns Politi slog torsdag morgen til på 17 adresser og anholdt ti personer, der er mistænkt for hvidvask.

Det skriver politiet i en pressemeddelelse.

Otte af de anholdte er sigtet for grov hvidvask for mindst 45 millioner kroner. De er mistænkt for at have drevet et netværk af selskaber, som har fungeret som fakturafabrikker, hvor der er udstedt fiktive fakturaer til en række danske virksomheder.

En anholdt er sigtet for at have købt fiktive fakturaer, og en er sigtet for medvirken til køb af fakturaer.

- Forud for aktionen har vi gennem længere tid efterforsket hvidvasknetværket. Efterforskningen fortsætter, og jeg kan ikke udelukke, at der kommer flere anholdelser i sagen, siger vicepolitiinspektør Anne Katrine Kristensen.

Link kopieret!

20-årig kørte med 100 kilometer i timen gennem byområde

Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

En 20-årig bilist blev onsdag formiddag sigtet for vanvidskørsel efter have kørt mindst 103 kilometer i timen i Ørestad på Amager på en strækning, hvor det er tilladt at køre 50 kilometer i timen.

Det skriver Københavns Politi på X.

Politiet beslaglagde den 20-åriges bil, og han fik inddraget sit kørekort.

Link kopieret!

Politi holder skarpt øje med livsfarlig tendens i trafikken

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Forleden blev 12 bilister dømt for ikke at påsætte sikkerhedswiren ved brug af trailer, skriver Anklagemyndigheden ved Københavns Vestegns Politi på X.

Den manglende sikkerhedswire er en tendens, som Københavns Vestegns Politi er godt trætte af, og de holder derfor skarpt øje med, om bilister har tilkoblet sikkerhedswiren korrekt.

- Vi har sagt det før, men lad mig gentage: Når påhængsvogne løsriver sig på motorvejen, skaber det livsfare for andre trafikanter, siger Claus Stoltenberg, leder af færdselsafdelingen i Københavns Vestegns Politi, på X.

De 12 sager kom blandt andet fra Gladsaxe, Albertslund og Ballerup. Straffen i sådanne sager er typisk en bøde og en betinget frakendelse af førerretten.

Link kopieret!

Politi efterforsker mand i Volvo

I en Facebook-gruppe for Hareskovby skriver en borger, at dennes 12-årige datter er blevet antastet af en mand.

Manden kørte ifølge opslaget op på siden ad pigen og tilfredsstillede sig selv foran hende.

Nordsjællands Politi har bekræftet sagen til TV 2 og oplyser, at de har iværksat en række efterforskningsskridt. Politiet opfordrer borgere i området til at være opmærksomme og kontakte politiet, hvis de ser noget mistænkeligt.

Link kopieret!

Boligmarkedet boomer i hovedstaden: Oktober slog rekord

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Sjældent har så mange i hovedstadsområdet købt bolig som i oktober i år.

Det viser nye tal fra Boligsiden.

I oktober blev der solgt 2.491 boliger i Region Hovedstaden, oplyser Boligsiden til TV 2 Kosmopol. Så mange boligsalg er ikke set siden juni 2021.

Det er især lejlighedssalget, der trækket tallet op.

- Ejerlejlighederne har været årets helt store overraskelse, siger Birgit Daetz, kommunikationsdirektør og boligøkonom hos Boligsiden i en pressemeddelelse.

- Vi ser et rekordhøjt salg sammen med stigende priser, og vi må konstatere, at vi køber bolig efter behov og ikke efter spekulationer om boligskatterne og deres betydning.

Link kopieret!

Skagensmaleri kommer på auktion i Lyngby

Foto: Auktionshuset Bruun Rasmussen

Skagensmaleriet "Fru Marie Krøyer i Haven paa Skagen" af P.S. Krøyer skal nu på auktion hos auktionshuset Bruun Rasmussen i Lyngby.

Det oplyser auktionshuset i en pressemeddelelse.

Maleriet er fra 1892 og vurderes til mellem fire og seks millioner kroner.

Link kopieret!

Nu kan du få et anderledes snejob hos DMI

Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Er du hjemme klokken otte om morgenen, vågen og ikke bange for at bruge en tommestok udenfor, så har DMI brug for din hjælp.

Vintersæsonen er officielt begyndt, og DMI søger nye snemålere, så de kan opretholde overblikket over snemængderne rundt omkring i Danmark.

Som snemåler skal du kunne måle sne de dage, hvor der ligger sne på jorden. I de seneste fem år har man i gennemsnit skullet måle sne ti gange om året.

Det er en fordel, men ikke et krav, at du ikke er kuldskær, og DMI sætter pris på stabilitet, så målingerne kommer ind til tiden de dage, hvor det har sneet.

Snesæsonen varer fra 1. oktober til 30. april. Belønningen er et symbolsk beløb på omkring 2.900 kroner om året - og en gratis målestok.

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google