Pludselig væltede det ind med vand: "Stormfloden for et år siden gav os en kæmpe krise"
Søndag er det præcis et år siden, at den værste stormflod i 119 år ramte de danske østkyster. Det gik hårdt ud over mange husejere, og oversvømmelserne har sat sine spor.
Den 20. oktober 2023 væltede det pludselig ind med vand i flere huse langs østkysten. I Solrød fik det 38 husstande til at anmelde deres skader til Naturskaderådet, og en af dem var familien Larsen og Hansen.
De stod med et nyrenoveret hus, der pludselig var fuldstændig ødelagt af vandmasserne.
- Det er da ikke sjovt at se ens hårde arbejde og hårdt tjente penge se sådan her ud, lød det dengang fra Mickey Mølgaard Larsen.
Siden har året blandt andet budt på en oversvømmelse mere, store udgifter til endnu en renovering og en flytning til en lejebolig et andet sted i kommunen.
- Stormfloden for et år siden gav os en kæmpe krise. Fra den ene dag til den anden var vi pludselig hjemløse med to små børn. Samtidig havde vi to fuldtidsjobs, der skulle tages hånd om. Det har været et rigtig hårdt år, fortæller Betina Hansen.
Både en forsikringstaksator og en entreprenør har været ude og besigtige de skader, huset pådrog sig efter stormfloden i oktober.
De er kommet frem til, at familien skal have 1.250.000 kroner til at udbedre de dele af huset, som er dækket af statens stormflodsordning. Og alligevel kommer familien til at lide store tab.
- En ting er de økonomiske tab. Noget andet er de tidsmæssige tab. Vi er blevet enormt overraskede over, hvor meget involvering det kræver, når man skal ud på den anden side efter sådan en oplevelse her, siger Mickey Mølgaard Larsen og tilføjer:
- Vi har både skulle fungere som byggeledere, nærmest entreprenører, og vi har brugt virkelig meget tid på dokumentation for at få nogle penge udbetalt. Det har taget helt vanvittigt mange af vores fritidstimer det sidste år.
Stormfloden har efterladt spor
For et par måneder siden kunne familien flytte tilbage til deres hus, og udover et par sandsække i haven og et par løse terrassebrædder, er der ved huset, i modsætning til flere af naboernes, ikke meget at se med det blotte øje fra oversvømmelsen sidste år.
Men hændelsen er stadig i parrets bevidsthed:
- Det er jo sådan på en eller anden måde lidt posttraumatisk stress, der sidder i kroppen. Ligeså snart det rusker lidt i træerne, så er det straks op og se ud af vinduet, om der mon er vand på vej, forklarer Mickey Mølgaard Larsen.
Parret har også lavet en plan B. Hvis de bliver ramt af en ny, voldsom oversvømmelse, vil de rive huset ned og bygge et tiny house på grunden i stedet.
- Ja, så vil vi forsøge at få bygget et hus, der ligger på en højere sokkel, siger Mickey Mølgaard Larsen.
Kystsikring på vej
I Solrød er næsten hele kommunen nu blevet stormflodssikret. Blandt andet med forhøjede klitter med sandhjælme og marehalm.
Men den sydlige del af kommunen, som Bettina Hansen og Mickey Larsen bor i, er stadig helt uden kystsikring.
- Jamen, at foretage kystsikring er en ret kompleks ting, især i et Natura 2000 område. Så det tager tid, forklarer borgmester i Solrød Emil Blücher (LA).
Et flertal af politikerne i kommunen har dog et ønske om at opføre to landdiger i området, noget der tidligere har mødt modstand fra flere borgere. Nu har kommunen ansøgt Miljøministeriet om at få fjernet borgernes klageadgang til projektet.
- Vi har jo ansøgt om at få afskaffet den her klagemulighed, fordi vi har en interesse i, at det går så hurtigt med at få opført digerne som overhovedet muligt. Og der ved vi bare, at selv relativt få klager vil kunne gøre, at projektet bliver yderligere forsinket, siger borgmesteren.
Hos familien Hansen og Larsen synes de, at det er et godt tiltag.
- Jeg håber på vegne af alle mine medborgere hernede, at det er noget, der er fuld opbakning til, for vi ønsker bare ikke at stå i en situation igen, hvor flere af husene bliver oversvømmede, siger Mickey Mølgaard Larsen.