En pizza er rund, så hvorfor er bakken firkantet og skiverne trekantede?

Pizzaen indeholder en sjov geometrisk gåde, som Mads Guldager fra Taastrup har stillet os: En pizza er rund, leveres i en firkant, og spises i trekanter. Hvorfor?

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
En ægte pizza er rund. Basta. Denne sprødhed er fra Gorm's.
Foto: Malte Kristiansen - Ritzau & Scanpix

Før 1980 var det stort set umuligt at opdrive en take away-pizza herhjemme, men da vi først opdagede kombinationen af varmt, sprødt brød med fyld på, har vi aldrig set os tilbage. 

Politiken undersøgte danskernes take-away vaner i foråret og kunne konstatere, at leveringstjenesten Just Eats trofaste topsælger var pizzaen:

- Der er faktisk slet ikke noget at rafle om på den front. I det seneste år har den runde favorit været danskernes yndling i alle regioner, på alle tidspunkter, skriver avisen.

Følg med på Spørg Os siden

  • Se, hvad vi allerede har svaret på
  • Stem på ugens udvalgte spørgsmål
  • Skriv dit eget spørgsmål, der kan undersøges journalistisk
    Kom ind på siden her

Mads Guldager fra Taastrup er en af dem, der får en pizza bragt i ny og næ, og det har fået ham til at reflektere over pizzaens geometri. På Spørg Os siden skriver han til os:

- Hej, jeg vil høre om I kan hjælpe mig. Her kommer mit spørgsmål: Når vi bestiller en pizza, er den for det meste rund, men kommer i en firkantet indpakning, og som om det ikke er nok, så spiser vi den trekantet. Hvorfor?

Definitionen på en pizza

I Gyldendals leksikon Den Store Danske kan man læse, at en pizza er en "rund, bagt dejplade belagt med forskelligt fyld." Og en hel del mere, men ikke mere om cirkelformen.

Forfatteren til opslaget er den dansk-italiensk journalist og forfatter Alfredo Tesio. Sammen med sin hustru Helle har han udgivet ikke mindre end 12 kogebøger om det italienske køkken.

I 1998 holdt Helle og Alfredo Tesio bogreception på restaurant La Buca på Godthåbsvej på Frederiksberg for en af deres i alt 12 fælles bøger om det italienske køkken.
Foto: Martin Dam Kristensen - Ritzau/Scanpix

1. Forklaringen på den runde form

Fra Rom deler Alfredo Tesio gerne ud af sin viden om, hvordan det kan være, at en pizza skal være rund for at kunne kalde sig en ægte pizza. 

- Banalt kunne man svare, at pizzaen er rund, fordi den skulle ligne solen; en forklaring som nogle romantiske napolitanere ville give, fortæller Alfredo Tesio.

Men der er også en mere praktisk forklaring. 

Dejens geometri

Når pizzadejen er æltet færdig, bliver den delt op i lige store runde portioner, der bliver rullet til boller, som efterhæver på en meldrysset flade, dækket af et bomuldsklæde.

Der er en fysiologisk fordel ved at forme en kugle, når man arbejder med hænderne

— Gorm Wisweh, Kok og iværksætter, Gorm's

Netop den arbejdsgang kalder på en efterfølgende cirkel, forklarer Gorm Wisweh, der er kok og iværksætter, blandt andet af pizzakæden Gorm's.

- Der er en fysiologisk fordel ved at forme en kugle, når man arbejder med hænderne. Kuglen er så igen lettere at massere ud i en cirkel end i en firkant, forklarer Gorm Wisweh.

Et af afsnittene i vores serie 'Retromad - De ikoniske steder' handler om vores elskede pizza. Se eller gense historien her:

Pizzaen blev et kvantespring for take-away kulturen i Danmark. Rimini på Amager var en af de første til at servere den i 1981 og har holdt fast i den klassiske version. På Vesterbro har tre unge romere på MaMeMi skabt succes med et moderne, udsøgt take på den ikoniske ret.

Ovnens geometri

En ægte pizzaovn er også rund, og det er der en grund til, forklarer Alfred Tesio:

- Pizzaen skal først ligge og blive bagt i det varmeste sted midt i ovnens centrum (kaldt il Sole - Solen) i nogle få sekunder. Derefter flyttes den ud i ovnens kant, hvor den ligger i cirka 60 sekunder.

Den runde pizza form tillader en uniformeret spredning af varmen og giver den perfekte pizza. Mener vi, hernede, smiler Alfredo Tesio. 

2. Forklaringen på den firkantede æske

Der er flere forklaringer på, at den traditionelle pizzabakke er firkantet og ikke rund som selve pizzaen.

Den første er historisk.

- Da man først begyndte at lave kasser af pap til takeaway, var maskinerne ikke så avancerede, og det var lettere for dem dengang at lave firkantede æsker end runde, fortæller Gorm Wisweh.

Sådan er vi vant til at få vores pizzaer leveret: I en firkantet æske af pap.
Foto: Ulrik Jantzen/Scanpix

I dag kan man lave stort set, hvad man vil, men 99% af alle pizzabakker er stadig en stor kvadrat. Så vi går videre med spørgsmålet til hovedstadsområdets største leverandør af pizzabakker gennem de seneste 20 år, grossisten Multiline i Sorø.

- Vi får dem fra Italien, hvor pizzabakkerne har set sådan ud, siden man fandt på at lave bakker til take away, fortæller Hanne Lundsberg, der er produktchef i Multiline.

Pizzabakkerne har set sådan ud, siden man fandt på at lave bakker til take away

— Hanne Lundsberg, Produktchef, Multiline

Pizzabakkens geometri

Hun forklarer, at det produktionsteknisk er både billigere, lettere og hurtigere for alle at producere, håndtere og samle firkantede pizzabakker end runde.

- Pizzeriaerne får papæskerne helt flade og folder dem selv i butikken. Det ville være ret besværligt med en rund form, så der ligger både et økonomisk og praktik hensyn bag, at pizzaæskerne er firkantede, siger Hanne Lundsberg.

Københavns kommune har fået designet nogle store skraldespande, der passer perfekt til brugte pizzabakker.
Foto: Københavns Kommune

Den tilgivende kvadrat

Man kan godt købe runde pizzaæsker. Gorm Wisweh har testet dem, men er ikke specielt begejstret. 

- Jeg har prøvet dem, men hvis du misser formen på pizzaen bare lidt, så passer den ikke ned æsken. Firkantede kasser er mere tilgivende end runde med den lille ekstra plads, de har, så man stadig får plads til pizzaen, hvis man har sovet lidt og ikke har fået den helt perfekt rund, fortæller han.

Over hele verden bruger man de samme slags foldbare papæsker til pizza ud af huset. Her i New York, men det kunne lige så godt have være i Nyhavn.
Foto: Rodin Eckenroth/AFP/Ritzau Scanpix

- Transportmæssigt er det også lettere at arbejde med firkanter, for de ligger bedre fast i en bil end runde former, der skøjter rundt. Når vi pakker til selskaber, kan vi bedst lide noget med kanter. Dem kan man sætte i en kasse, og så kurer de ikke, siger Gorm Wisweh.

Firkanter ligger bedre fast under transport end runde former

— Gorm Wisweh, Gorm's

3. Forklaringen på den trekantede skive

Den mest oplagte forklaring på, hvorfor man traditionelt deler pizzaen op i trekanter er ren matematik: 

Det er simpelthen den letteste måde at dele en cirkel op, når man lader pizzahjulet køre tværs over pizzaen, drejer den og gentager, til trekanterne har nået en passende og håndterbar størrelse.

- Det er af praktiske grunde, der minder om en skive tærte, mener vi også hernede, siger Alfredo Tesio fra Rom.

Tre eller fire gange igennem på tværs af pizzaen med pizzahjulet, så er der trekanter til alle.
Foto: Tiziana Fabi - Ritzau/Scanpix

Pizzaslicens geometri

Formen er også god til at holde på fyldet, når man spiser sin skive med hænderne:

- Det er virkelig mange måde at spise en pizza på, men trekanten kommer ekstra til sin ret, når du spiser en pizza med meget fyld på. 

Jeg folder typisk pizzaskiven på midten, og så holder trekanten på fyldet. Det er sværere at gøre med en firkantet slice, for den bliver temmelig høj og dermed sværere at gabe over, forklarer Gorm Wisweh.

Den trekantede form er genial til at holde på fyldet, og virker lidt som en ske eller tragt.
Foto: Sascha Scherg

Trekanten sikrer også balancen mellem fyld og skorpe, mener han.

- Tegnet på, om man har lavet en perfekt balanceret pizza er, at det hele bliver spist, og at kanten ikke ligger tilbage, fordi brødet er en lige så stor nydelse som fyldet, siger Gorm Wisweh.

Den firkantede "pizza"

Når man går rundt i København ser man ofte små pizzaudsalg, hvor de skærer firkantede skiver af store 'bradepande' pizzaer, som de sælger som pizzaslices. Uden at vi på nogen måde studser over betegnelsen. Sådan er det ikke i Italien.

Gorm Wisweh er selvlært pizzaiolo og har genopfundet pizzaen i en kombination af tynde, romerske bunde på surdej og fyld fra vores nordisk køkken.
Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

- Man kan godt få firkantede 'pizzaer' hos bagere i Italien, men så kalder det selvfølgelig ikke pizza, det må man ikke.

- De kalder i stedet firkanterne for 'panne', altså en høj dej med fyld på som for eksempel foccacia, som de går rundt og tygger på, fortæller Gorm Wisweh.

Det ville aldrig gå i Napoli at servere en pizza, som ikke er rund, siger han.

- Så ville man blive jagtet ud til hønsene. De har meget stolte i traditioner for deres køkken og deres retter, og det laver man ikke om på, siger Gorm Wisweh.

Der er intet galt med en firkantet frokost-slice, det er bare ikke en pizza, i traditionel forstand.
Foto: Kjersti Hjelmen - Ritzau/Scanpix

Det bekræfter Alfredo Tesio, da han til sidst nævner, at pizzaen i 2017 blev udnævnt til Unescos Verdensarv.

- Eller rettere sagt pizzamagerens kunst blev udnævnt til det, understreger han.

Konklusion

Så hvis vi skal opsummere, hvorfor en pizza er rund, ankommer i en firkant og spises i trekanter, så er det helt grundlæggende fordi det er enklest, billigst og det mest logiske af alt.

Tak til Mads Guldager for spørgsmålet! 

Link kopieret!

Mere fra Spørg Os

Seneste nyt

play-circle play-circle Læs op

34-årig anholdt efter politijagt i Københavns gader

Helle Christiansen kunne godt tænke sig, at villaer ligesom hendes kunne lave strøm på taget.

En 34-årig mand er blevet anholdt efter en 14 minutter lang biljagt i København.

Det oplyser Jonathan Wald, central vagtleder hos Københavns Politi til TV 2.

Politiet eftersatte den 34-årige, da han ikke ville stoppe ved Langebro.

Det lykkedes klokken 14.26 lørdag politiet at stoppe manden på Danneskiold-Samsøes Allé ved Holmen. H

an vil blive sigtet for flere overtrædelser af færdselsloven og muligvis også af straffeloven. Det er endnu ikke afgjort, om han vil blive krævet fængslet ved et grundlovsforhør.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Færre afviste asylansøgere venter på at komme hjem

Helle Christiansen kunne godt tænke sig, at villaer ligesom hendes kunne lave strøm på taget.

Der er rekordfå afviste asylansøgere i udsendelsesposition.

Det skriver Udlændinge og Integrationsministeriet lørdag i en pressemeddelelse.

Ifølge udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) skyldes det blandt andet oprettelsen af Hjemrejsestyrelsen i 2020.

Hjemrejsestyrelsen har ansvaret for, at afviste asylansøgere udrejser fra Danmark.

I dag er der omkring 330 afviste asylansøgere i udsendelsesposition. I 2020 var tallet 1155.

- Det er en kæmpe succes, at vi i Danmark er lykkedes med at få tallet bragt så langt ned, siger Kaare Dybvad Bek i pressemeddelelsen.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Fem dræbt i Tyskland: Politiet har fokus på julemarkeder i København

Helle Christiansen kunne godt tænke sig, at villaer ligesom hendes kunne lave strøm på taget.

Efter et formodet angreb på et julemarked i Magdeburg i Tyskland fredag lyder det fra Københavns Politi, at man til alle tider har operationelt fokus på steder med mange mennesker.

- Julemarkeder har vi også haft fokus på, og det fokus er ikke blevet mindre efter i går, siger vagtchef Henrik Stormer lørdag formiddag til Ritzau.

Politiet ønsker ikke at gå i detaljer med indsatsen eller at svare på, om patruljeringen er øget som følge af udviklingen i Tyskland.

Fredag aften omkring kl. 19 kørte en mørk BMW igennem et julemarked i Magdeburg i Tyskland. Bilen nåede at dræbe fem personer og såre cirka 200, det skriver den tyske avis Bild lørdagen morgen.

Efterfølgende anholdte politiet føreren af bilen.

Denne artikel er opdateret kl. 13:07. Tidligere fremgik det, at kun fire personer var dræbt og 68 personer såret. Dette tal er nu steget og opdateret.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Hotel efterlyser ikonisk knop

Helle Christiansen kunne godt tænke sig, at villaer ligesom hendes kunne lave strøm på taget.

Hotel Astoria midt i København efterlyser sin noget nær ikoniske flagstangsknop. Den er nemlig forsvundet.

Man har umiddelbart en formodning om, at det er en gæst, der har set sig lun på den skinnende knop.

- Vores flagstangsknop har været en del af hotellets identitet, og vi håber, at vores gæster kan hjælpe os med at bringe den tilbage, siger Oliver Strandvig Holm, Hotel Manager på Hotel Astoria i en pressemeddelelse.

- Vi elsker, hvordan vores gæster værdsætter den atmosfære, vi har skabt på Hotel Astoria. Men gennem årene har nogle måske følt sig lidt for meget hjemme, så de har valgt at tage en del af Astoria med sig hjem, fortæller Oliver Strandvig Holm.

Derfor efterlyser hotellet nu sin savnede flagstangsknop.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

PET efter blodig hændelse: Undersøger om det kan få betydning for Danmark

Helle Christiansen kunne godt tænke sig, at villaer ligesom hendes kunne lave strøm på taget.

Politiets Efterretningstjeneste oplyser efter den blodige hændelse i Magdeburg i Tyskland, at man følger situationen i nøje, og at man er i kontakt med tyske og europæiske partnere og forsøger at vurdere eventuelle afledte betydninger for Danmark.

- PET følger situationen i Tyskland nøje, og vi er i kontakt med vores tyske og europæiske partnere, herunder med henblik på både at støtte de tyske myndigheder og på at vurdere eventuelle afledte betydninger for Danmark, hedder det i udtalelsen.

Her står også, at PET løbende kommer med anbefalinger til politikredsene:

- PET har som altid i den forbindelse sammen med det øvrige politi en skærpet opmærksomhed på offentlige steder, hvor mange mennesker er forsamlet, står der.

Fire personer har mistet livet ved det formodet angreb i Tyskland og mere end 68 mennesker er blevet såret.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Endnu en kommune dropper bøder

Helle Christiansen kunne godt tænke sig, at villaer ligesom hendes kunne lave strøm på taget.

Fra 1. januar skal man i Køge ikke længere frygte en kontant opkrævning, hvis en biblioteksbog bliver afleveret for sent.

Byrådet i Køge har nemlig besluttet, at kommunens biblioteker ikke længere behøver at opkræve gebyr for overskredne lån. Det skriver Køge Kommune i en pressemeddelelse.

Det betyder dog ikke, at man kan beholde bøgerne til evig tid.

- Lånte bøger og andre materialer skal naturligvis afleveres tilbage, så andre kan få glæde af dem. Beholder man sine lån længere end lånetiden, betragtes de som bortkommet, og så skal der betales erstatning, skriver kommunen.

- Erfaringer fra andre biblioteker peger på, at fjernelse af gebyrer giver flere lånere. Unge og børnefamilier holder sig nogle gange tilbage fra at låne, fordi de er bange for at glemme afleveringsfrister, siger bibliotekschef for KøgeBibliotekerne, Henriette Ritz Kylmann.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Parkeringsselskab annullerer alle bøder og undskylder

Helle Christiansen kunne godt tænke sig, at villaer ligesom hendes kunne lave strøm på taget.

Har du fået en parkeringsafgift i perioden fra den 1. december til den 17. december på Vallensbæk Stationstorv Syd, så kan du godt ånde lettet op.

Parkeringsselskab Oparko skriver nemlig i en pressemeddelelse som de har sendt til Vallensbæk Kommune, at selskabet annullerer samtlige bøder udskrevet i dette område i denne periode.

- Vi erkender, at der er områder, der kan forbedres, og i fremtiden vil vi være mere præcise med vores skiltning og vores kommunikation. Vi beklager de dårlige oplevelser i forbindelse med implementeringen af de nye parkeringsregler, skriver Oparko.

Har man allerede betalt sin afgift, vil man få pengene tilbage.

Link kopieret!

TV 2 Kosmopol app
Få de vigtigste nyheder fra metropolen
lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
beyondwords no-domain
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
app_banner_enabled no-domain
pusherTransportTLS no-domain
tv2_kosmopol_session tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN tv2kosmopol.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google