Ian undrer sig: Hvorfor er det så dyrt at købe fisk, når vi er omgivet af vand?
Danske fiskere lander hvert år tonsvis af fisk. Alligevel vælger vi forbrugere ofte fisken fra på grund af prisen. Hvordan hænger det nu sammen?
Svaret Kort
Langt hovedparten af de fisk, der bliver fanget, går til eksport. Det er med til at bestemme prisen i Danmark
De fleste af butikkernes fisk kommer fra Nordsøen. Fragt og højere husleje betyder i mange tilfælde dyrere fisk i hovedstadsregionen
Hvis vi gerne vil have billigere fisk, kan vi blandt andet begynde med at kigge på, hvad der er sæson for.
Danmark er en gammel fiskerination. Og der bliver stadig fanget mange fisk her i landet.
Hanstholm Fiskeriauktion er, i følge ejer og auktionsmester Jesper Kongsted, den største i Europa og håndterer hvert år 36.000 tons fisk.
Trods den store mængde står der så langt fra altid fisk på indkøbssedlen, når vi danskere køber ind. Prisen er en stærkt medvirkende faktor.
Og netop prisen undrer Ian Christensen fra Nørrebro i København. Derfor har han skrevet til TV 2 Kosmopol gennem Spørg Os:
- Jeg har undret mig over, hvorfor fisk er så dyrt, når vi er omgivet af så meget vand, siger han.
Så hvad er det, der påvirker prisen på de fisk, vi køber?
Det undersøger vi her!
Ugens Vinderspørgsmål
1.714 personer stemte, da Ian Christensens spørgsmål var til afstemning
53% pegede på, at det var hans spørgsmål, vi skulle undersøge
Du kan selv stille et spørgsmål til livet i hovedstadsområdet her i artiklen
Dyrt i forhold til hvad?
Første udfordring er: Er det overhovedet dyrere at købe fisk end kød - og hvad skal man sammenligne med?
Når det handler om priser og kvalitet, er kød jo ikke bare kød. Ligesom fisk ikke bare er fisk.
(Artiklen fortsætter efter billedet)
Foto: Peter Boye / TV 2 Kosmopol
Man kunne starte i den billige ende og vælge at tage udgangspunkt i et kilo finthakket fiskefars.
Det kan man i skrivende stund få for cirka 82 kroner pr. kilo på tilbud hos Rema.
Samme sted kan man få hakket oksekød for 72 kroner pr. kilo.
Altså 10 kroner mindre pr. kilo.
Her er kødet altså billigere, ja.
Men, om det er meget billigere, afhænger nok af, hvem man spørger.
Vi køber langt mere kød end fisk
Faktum er, at mange oplever, at fisk er dyrere end kød.
Det fremgår blandt andet af en undersøgelse, som COOP lavede i 2017.
Den viser, at tre ud af fire gerne ville spise mere fisk.
Men de angiver især prisen, som den væsentligste årsag til, at de ikke gør det oftere.
(Artiklen fortsætter efter billedet)
Foto: Peter Boye / TV 2 Kosmopol
Af samme undersøgelse fremgår det desuden, at hver fjerde stort set aldrig spiser fisk til aftensmad.
Og hos syv ud af ti er det sjældnere end ugentligt, at der er fisk på middagstallerkenen.
Opgjort i kroner og ører er vurderingen da også, at Coop sælger 20 til 30 gange mere kød end fisk, fortæller informationsdirektør Jens Juul Nielsen til TV 2 Kosmopol.
Af konkurrencehensyn ønsker Rema ikke at oplyse tal for deres salg af fisk og kød.
Der er kun de fisk, der er
Ifølge lektor i fiskeriforvaltning på Aalborg Universitet, Troels Jacob Hegland, har vi i Danmark en meget industrialiseret og højt udviklet masseproduktion af kød, som man ikke på samme måde finder i fiskeriet.
(Artiklen fortsætter efter billedet)
Foto: Peter Boye / TV 2 Kosmopol
Så selv om der bliver landet rigtig mange tons fisk i ikke mindst Hanstholm, har fiskeriet alligevel nogle begrænsninger, som kødproduktionen ikke har:
- Hvis der er rigtig mange, der efterspørger kyllingebryster, så er der flere, der producerer kyllinger. Hvis du vil have en torsk, så er der kun de torsk derude i havet. Der er kvoter for det. Så man kan ikke bare skrue op for produktionen, forklarer Troels Jacob Hegland.
Det er kød, der er skørt billigt
Jesper Lund, som driver Roskilde Fiskehus, har været i branchen i årevis, og han har ofte fået spørgsmålet, hvorfor fisk er så dyrt.
Til det svarer han blandt andet:
- Fisk er ikke for dyrt. Det er kød, der er for billigt.
(Artiklen fortsætter efter billedet)
Jesper Lund mener, vi har en fejlagtig opfattelse af fiskepriserne:
- Vi sammenligner med for eksempel hakket kød nede i supermarkedet eller flæskestegen til jul til 9 ,75 i et supermarked. Det er jo forfærdeligt, at det kan være så billigt. Så kan jeg godt forstå, at man synes, at fisk er dyrt, siger han.
Europa bestemmer prisen
Langt hovedparten af de fisk og skaldyr, de danske fiskere lander, bliver solgt til udlandet.
I følge Jesper Kongsted fra Hanstholm Fiskeriauktion går 95 procent af de fisk, de håndterer, til eksport.
(Artiklen fortsætter efter billedet)
Foto: Peter Boye / TV 2 Kosmopol
Eksporten er i høj grad med til at fastsætte prisen i Danmark:
-Det er ikke danske forbrugere, der afgør, hvad fisken koster. Det er primært forbrugere udenfor landet, konstaterer lektor Troels Jacob Hegland.
Det handler om udbud og efterspørgsel.
(Artiklen fortsætter efter boksen)
Fiskene lander i Jylland
Selvom Sjælland er helt omgivet af vand, kommer langt, langt hovedparten af de fisk, vi finder i kølediskene her hos os, fra Nordsøen.
(Artiklen fortsætter efter billedet)
Foto: Peter Boye / TV 2 Kosmopol
Og det sætter et aftryk på den pris, vi betaler.
For i Hjørring i Nordjylland kan formanden for Danmarks Fiskehandlere, Klaus Anker Jensen, selv køre til fiskeriauktionen og hente de fisk, han skal bruge i sin butik.
(Artiklen fortsætter efter billedet)
I modsætning til butikkerne her, hvor vi bor, der må betale for en fordyrende transport og håndtering af fiskene med blandt andet is og fiskekasser.
Oveni kommer, at huslejen typisk også er højere her end i for eksempel Hjørring.
Sådan får du mest fisk for pengene
Men der er noget, vi forbrugere kan gøre, hvis vi gerne vil have lidt billigere fisk på middagsbordet.
Vi er nemlig alt for konservative, når det handler om, hvilke fisk vi spiser.
(Artiklen fortsætter efter billedet)
Foto: Peter Boye / TV 2 Kosmopol
Formanden for Danmarks Fiskehandlere, Klaus Anker Jensen ville ønske, at flere turde kaste sig over fisk som brosme og skælbrosme.
Men han må konstatere, at vi har nogle helt klare favoritter uanset, hvor vi bor i landet.
Nummer ét er laks, som ikke engang bliver landet af danske fiskere, men som oftest er opdræt fra Færøerne.
På anden- og tredjepladsen kommer rødspætte og torsk.
Desværre glemmer vi ofte at tænke på, hvad der er sæson for, når vi vil have fisk.
- Hvis folk vil spise torsk om sommeren, så er den dyr, fordi der ikke bliver fanget ret mange torsk, siger Klaus Anker Jensen.
(Artiklen fortsætter efter billedet)
Foto: Peter Boye / TV 2 Kosmopol
Og omvendt med rødspætten. Et gammelt ordsprog siger, at ”rødspætten er skønnest, når skoven er grønnest”. Men det ser vi åbenbart stort på som forbrugere.
For ifølge Klaus Anker Jensen spiser vi flest rødspætter til jul og påske:
- Og der må jeg nok være ærlig om, at det er der, rødspætten er allerdyrest og har den ringeste kvalitet, siger han.
(Artiklen fortsætter efter boksen)
Guide: Hver måneds fisk
Januar
Torsk, lyssej, mørksej, kuller, kulmule, rødspætte, skrubbe, ising, torskerogn, blåmuslinger, østers.
Februar
Torsk, lyssej, mørksej, kuller, kulmule, ising, torskerogn, stenbiderrogn, blåmuslinger, østers.
Marts
Torsk, lyssej, mørksej, kuller, kulmule, rødspætte, ising, sild, hornfisk, torskerogn, stenbiderogn, ørredrogn, blåmuslinger, østers.
April
Torsk, lyssej, mørksej, kuller, kulmule, rødspætte, ising, søtunge, sild, hornfisk, multe, torskerogn, stenbiderogn, ørredrogn, blåmuslinger, østers
Maj
Lyssej, mørksej, kuller, kulmule, rødspætte, ising, søtunge, sild, hornfisk, multe, blåmuslinger, østers.
Juni
Mørksej, kuller, kulmule, rødspætte, ising, søtunge, makrel, sild, hornfisk, multe.
Juli
Mørksej, kuller, kulmule, rødspætte, skrubbe, makrel, multe, blåmuslinger.
August
Mørksej, kuller, kulmule, rødspætte, skrubbe, makrel, hornfisk, multe, blåmuslinger.
September
Torsk, lyssej, mørksej, kuller, kulmule, rødspætte, skrubbe, ising, makrel, sild, hornfisk, multe, blåmuslinger, østers
Oktober
Torsk, lyssej, mørksej, kuller, kulmule, rødspætte, skrubbe, ising, søtunge, makrel, sild, hornfisk, ørredrogn, blåmuslinger, østers
November
Torsk, lyssej, mørksej, kuller, kulmule, rødspætte, skrubbe, ising, søtunge, makrel, sild, ørredrogn, blåmuslinger, østers
December
Torsk, lyssej, mørksej, kuller, skrubbe, sild, blåmuslinger, østers.
Kilde: Tænk.dk
Vovemod og sæson
Lige som Klaus Anker Jensen mener Jesper Lund fra Roskilde Fiskehus, at vi bør vise lidt mere vovemod, når det handler om, hvilke fisk vi spiser.
Jesper Lund råder os til at spørge fiskehandleren, hvad han har af forslag:
- Så kan vi sige, jamen vi har en god opskrift her på en vare. Den er billig, og det er sæson. Så får man en god oplevelse for både pengepungen og smagsoplevelsen, siger han.
Og det er et råd, spørgeren, Ian Christenen, vil tage til sig:
- Som forbruger, er det jo ikke lige det, jeg har i hovedet, når jeg skal ud og handle, siger Ian Christensen, men det vil jeg helt sikkert have næste gang.
(Vi har været en tur i Nordjylland for at finde ud af, hvad der bestemmer kiloprisen på fisk.Se videoen her:)
Tak til Ian Christensen for spørgsmålet!
Hvis du også undrer dig over noget, som vi kan undersøge journalistisk, så stil dit spørgsmål i boksen nedenunder: