Ian undrer sig: Hvorfor er det så dyrt at købe fisk, når vi er omgivet af vand?

Danske fiskere lander hvert år tonsvis af fisk. Alligevel vælger vi forbrugere ofte fisken fra på grund af prisen. Hvordan hænger det nu sammen?

Svaret Kort

  • Langt hovedparten af de fisk, der bliver fanget, går til eksport. Det er med til at bestemme prisen i Danmark

  • De fleste af butikkernes fisk kommer fra Nordsøen. Fragt og højere husleje betyder i mange tilfælde dyrere fisk i hovedstadsregionen

  • Hvis vi gerne vil have billigere fisk, kan vi blandt andet begynde med at kigge på, hvad der er sæson for.

Danmark er en gammel fiskerination. Og der bliver stadig fanget mange fisk her i landet. 

Hanstholm Fiskeriauktion er, i følge ejer og auktionsmester Jesper Kongsted, den største i Europa og håndterer hvert år 36.000 tons fisk.

Trods den store mængde står der så langt fra altid fisk på indkøbssedlen, når vi danskere køber ind. Prisen er en stærkt medvirkende faktor.

Og netop prisen undrer Ian Christensen fra Nørrebro i København. Derfor har han skrevet til TV 2 Kosmopol gennem Spørg Os:

- Jeg har undret mig over, hvorfor fisk er så dyrt, når vi er omgivet af så meget vand, siger han.

Så hvad er det, der påvirker prisen på de fisk, vi køber?

Det undersøger vi her!

Ugens Vinderspørgsmål

  • 1.714 personer stemte, da Ian Christensens spørgsmål var til afstemning

  • 53% pegede på, at det var hans spørgsmål, vi skulle undersøge

  • Du kan selv stille et spørgsmål til livet i hovedstadsområdet her i artiklen

Dyrt i forhold til hvad?

Første udfordring er: Er det overhovedet dyrere at købe fisk end kød - og hvad skal man sammenligne med?

Når det handler om priser og kvalitet, er kød jo ikke bare kød. Ligesom fisk ikke bare er fisk. 

(Artiklen fortsætter efter billedet)

'Prisen på fisk' 'fisk i sæson' fiskeauktion fiskekvoter færøsk laks torsk rødspætter fiskeriforening fiskefars 'spørg os'
Det er i sig selv en udfordring, hvordan man sammenligner prisen på kød og fisk.
Foto: Peter Boye / TV 2 Kosmopol

Man kunne starte i den billige ende og vælge at tage udgangspunkt i et kilo finthakket fiskefars.

Det kan man i skrivende stund få for cirka 82 kroner pr. kilo på tilbud hos Rema.

Samme sted kan man få hakket oksekød for 72 kroner pr. kilo.

Altså 10 kroner mindre pr. kilo.

Her er kødet altså billigere, ja.

Men, om det er meget billigere, afhænger nok af, hvem man spørger.

Vi køber langt mere kød end fisk

Faktum er, at mange oplever, at fisk er dyrere end kød.

Det fremgår blandt andet af en undersøgelse, som COOP lavede i 2017.

Den viser, at tre ud af fire gerne ville spise mere fisk.

Men de angiver især prisen, som den væsentligste årsag til, at de ikke gør det oftere.

(Artiklen fortsætter efter billedet)

Mange af os vil gerne spise mere fisk. Men vi afholder os alligevel fra det.
Mange af os vil gerne spise mere fisk. Men vi afholder os alligevel fra det.
Foto: Peter Boye / TV 2 Kosmopol

Af samme undersøgelse fremgår det desuden, at hver fjerde stort set aldrig spiser fisk til aftensmad.

Og hos syv ud af ti er det sjældnere end ugentligt, at der er fisk på middagstallerkenen.

Opgjort i kroner og ører er vurderingen da også, at Coop sælger 20 til 30 gange mere kød end fisk, fortæller informationsdirektør Jens Juul Nielsen til TV 2 Kosmopol.

Af konkurrencehensyn ønsker Rema ikke at oplyse tal for deres salg af fisk og kød.

Der er kun de fisk, der er

Ifølge lektor i fiskeriforvaltning på Aalborg Universitet, Troels Jacob Hegland, har vi i Danmark en meget industrialiseret og højt udviklet masseproduktion af kød, som man ikke på samme måde finder i fiskeriet.

(Artiklen fortsætter efter billedet)

Lektor Troels Jacob Hegland fra Aalborg Universitet
Lektor Troels Jacob Hegland fra Aalborg Universitet
Foto: Peter Boye / TV 2 Kosmopol

Så selv om der bliver landet rigtig mange tons fisk i ikke mindst Hanstholm, har fiskeriet alligevel nogle begrænsninger, som kødproduktionen ikke har:

- Hvis der er rigtig mange, der efterspørger kyllingebryster, så er der flere, der producerer kyllinger. Hvis du vil have en torsk, så er der kun de torsk derude i havet. Der er kvoter for det. Så man kan ikke bare skrue op for produktionen, forklarer Troels Jacob Hegland.

Det er kød, der er skørt billigt

Jesper Lund, som driver Roskilde Fiskehus, har været i branchen i årevis, og han har ofte fået spørgsmålet, hvorfor fisk er så dyrt.

Til det svarer han blandt andet:

- Fisk er ikke for dyrt. Det er kød, der er for billigt.

(Artiklen fortsætter efter billedet)

Indehaveren af Roskilde Fiskehus, Jesper Lund, har været i branchen i mange år. Og har mange gange hørt, at vi forbrugere synes fisk er dyrt. Selv mener han, at det snarere handler om, at det kød, vi sammenligner med, er for billigt.
Indehaveren af Roskilde Fiskehus, Jesper Lund, har været i branchen i mange år. Og har mange gange hørt, at vi forbrugere synes fisk er dyrt. Selv mener han, at det snarere handler om, at det kød, vi sammenligner med, er for billigt.

Jesper Lund mener, vi har en fejlagtig opfattelse af fiskepriserne:

- Vi sammenligner med for eksempel hakket kød nede i supermarkedet eller flæskestegen til jul til 9 ,75 i et supermarked. Det er jo forfærdeligt, at det kan være så billigt. Så kan jeg godt forstå, at man synes, at fisk er dyrt, siger han.

Europa bestemmer prisen

Langt hovedparten af de fisk og skaldyr, de danske fiskere lander, bliver solgt til udlandet. 

I følge Jesper Kongsted fra Hanstholm Fiskeriauktion går 95 procent af de fisk, de håndterer, til eksport.

(Artiklen fortsætter efter billedet)

Langt hovedparten af de fisk, der bliver fanget, bliver eksporteret til udlandet.
Langt hovedparten af de fisk, der bliver fanget, bliver eksporteret til udlandet.
Foto: Peter Boye / TV 2 Kosmopol

Eksporten er i høj grad med til at fastsætte prisen i Danmark:

-Det er ikke danske forbrugere, der afgør, hvad fisken koster. Det er primært forbrugere udenfor landet, konstaterer lektor Troels Jacob Hegland.

Det handler om udbud og efterspørgsel.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Spørg Os - Afstemning

_

Fiskene lander i Jylland

Selvom Sjælland er helt omgivet af vand, kommer langt, langt hovedparten af de fisk, vi finder i kølediskene her hos os, fra Nordsøen.

(Artiklen fortsætter efter billedet)

Havnen i Hirtshals med fiskerbåde, der ligger klar til at tage ud på havet.
Havnen i Hirtshals med fiskerbåde, der ligger klar til at tage ud på havet.
Foto: Peter Boye / TV 2 Kosmopol

Og det sætter et aftryk på den pris, vi betaler.

For i Hjørring i Nordjylland kan formanden for Danmarks Fiskehandlere, Klaus Anker Jensen, selv køre til fiskeriauktionen og hente de fisk, han skal bruge i sin butik.

(Artiklen fortsætter efter billedet)

Formanden for Danmarks Fiskehandlere, Klaus Anker Jensen holder til i Hjørring i Nordjylland. Han har ikke langt til fiskeauktionerne og kan derfor selv hente de fisk, han skal bruge i sin butik.
Formanden for Danmarks Fiskehandlere, Klaus Anker Jensen holder til i Hjørring i Nordjylland. Han har ikke langt til fiskeauktionerne og kan derfor selv hente de fisk, han skal bruge i sin butik.

I modsætning til butikkerne her, hvor vi bor, der må betale for en fordyrende transport og håndtering af fiskene med blandt andet is og fiskekasser.

Oveni kommer, at huslejen typisk også er højere her end i for eksempel Hjørring.

Sådan får du mest fisk for pengene

Men der er noget, vi forbrugere kan gøre, hvis vi gerne vil have lidt billigere fisk på middagsbordet.

Vi er nemlig alt for konservative, når det handler om, hvilke fisk vi spiser.

(Artiklen fortsætter efter billedet)

Vi er meget konservative, når det handler om, hvilke fisk vi spiser. Vi kunne med fordel vise lidt mere vovemod, og prøve andet en det vante, når vi går i fiskebutikken.
Vi er meget konservative, når det handler om, hvilke fisk vi spiser. Vi kunne med fordel vise lidt mere vovemod, og prøve andet en det vante, når vi går i fiskebutikken.
Foto: Peter Boye / TV 2 Kosmopol

Formanden for Danmarks Fiskehandlere, Klaus Anker Jensen ville ønske, at flere turde kaste sig over fisk som brosme og skælbrosme.

Men han må konstatere, at vi har nogle helt klare favoritter uanset, hvor vi bor i landet.

Nummer ét er laks, som ikke engang bliver landet af danske fiskere, men som oftest er opdræt fra Færøerne.

På anden- og tredjepladsen kommer rødspætte og torsk.

Desværre glemmer vi ofte at tænke på, hvad der er sæson for, når vi vil have fisk.

- Hvis folk vil spise torsk om sommeren, så er den dyr, fordi der ikke bliver fanget ret mange torsk, siger Klaus Anker Jensen.

(Artiklen fortsætter efter billedet)

Rødspætter hører til en af de absolutte favoritter, når vi danskere køber fisk.
Rødspætter hører til en af de absolutte favoritter, når vi danskere køber fisk.
Foto: Peter Boye / TV 2 Kosmopol

Og omvendt med rødspætten. Et gammelt ordsprog siger, at ”rødspætten er skønnest, når skoven er grønnest”. Men det ser vi åbenbart stort på som forbrugere.

For ifølge Klaus Anker Jensen spiser vi flest rødspætter til jul og påske:

- Og der må jeg nok være ærlig om, at det er der, rødspætten er allerdyrest og har den ringeste kvalitet, siger han.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Guide: Hver måneds fisk

Januar
Torsk, lyssej, mørksej, kuller, kulmule, rødspætte, skrubbe, ising, torskerogn, blåmuslinger, østers.

Februar
Torsk, lyssej, mørksej, kuller, kulmule, ising, torskerogn, stenbiderrogn, blåmuslinger, østers.

Marts
Torsk, lyssej, mørksej, kuller, kulmule, rødspætte, ising, sild, hornfisk, torskerogn, stenbiderogn, ørredrogn, blåmuslinger, østers.

April
Torsk, lyssej, mørksej, kuller, kulmule, rødspætte, ising, søtunge, sild, hornfisk, multe, torskerogn, stenbiderogn, ørredrogn, blåmuslinger, østers

Maj
Lyssej, mørksej, kuller, kulmule, rødspætte, ising, søtunge, sild, hornfisk, multe, blåmuslinger, østers.

Juni
Mørksej, kuller, kulmule, rødspætte, ising, søtunge, makrel, sild, hornfisk, multe.

Juli
Mørksej, kuller, kulmule, rødspætte, skrubbe, makrel, multe, blåmuslinger.

August
Mørksej, kuller, kulmule, rødspætte, skrubbe, makrel, hornfisk, multe, blåmuslinger.

September
Torsk, lyssej, mørksej, kuller, kulmule, rødspætte, skrubbe, ising, makrel, sild, hornfisk, multe, blåmuslinger, østers

Oktober
Torsk, lyssej, mørksej, kuller, kulmule, rødspætte, skrubbe, ising, søtunge, makrel, sild, hornfisk, ørredrogn, blåmuslinger, østers

November
Torsk, lyssej, mørksej, kuller, kulmule, rødspætte, skrubbe, ising, søtunge, makrel, sild, ørredrogn, blåmuslinger, østers

December
Torsk, lyssej, mørksej, kuller, skrubbe, sild, blåmuslinger, østers.

Kilde: Tænk.dk

Vovemod og sæson

Lige som Klaus Anker Jensen mener Jesper Lund fra Roskilde Fiskehus, at vi bør vise lidt mere vovemod, når det handler om, hvilke fisk vi spiser.

Jesper Lund råder os til at spørge fiskehandleren, hvad han har af forslag:

- Så kan vi sige, jamen vi har en god opskrift her på en vare. Den er billig, og det er sæson. Så får man en god oplevelse for både pengepungen og smagsoplevelsen, siger han.

Og det er et råd, spørgeren, Ian Christenen, vil tage til sig:

- Som forbruger, er det jo ikke lige det, jeg har i hovedet, når jeg skal ud og handle, siger Ian Christensen, men det vil jeg helt sikkert have næste gang.

(Vi har været en tur i Nordjylland for at finde ud af, hvad der bestemmer kiloprisen på fisk.Se videoen her:)

Tak til Ian Christensen for spørgsmålet!

Hvis du også undrer dig over noget, som vi kan undersøge journalistisk, så stil dit spørgsmål i boksen nedenunder:


Spørg Os - Formular

_

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik