Spørg Os: Hvordan kan man slippe for at betale told på varer fra kinesiske Temu?

Du kan købe alt til ingen penge på handelsportalen Temu – og oftest helt uden at betale told. Det kan virke sært, når varerne sendes ind i EU fra Kina.

Svaret Kort

  • Der lægges told på alle varer fra lande uden for EU, men der er en nedre grænse for, hvornår det sker

  • De fleste varer på Temu koster så lidt, at pakkerne undgår at ramme toldgrænsen

  • EU er på vej med nye toldregler, der skal dæmme op for den voksende strøm af ultra billige varer udefra

”Shop som en milliardær”, lyder sloganet hos den fremadstormende handelsplatform Temu.

Og man kan da også hurtigt få en oplevelse af at have råd til det meste, når man klikker rundt på den kinesiske webshop.

For det er billigt. Rasende billigt.

Eksempelvis kan du erhverve dig en bærbar FM/AM-radio til bare 46,80 kroner eller en regnbuestribet sweater til 68,30 kroner. Eller hvad med et digitalt alkometer til 35,05 kroner?

Listen fortsætter i det uendelige, for hos Temu kan man købe alt mellem himmel og jord. Og det til næsten ingen penge.

Men hov, hvordan er det nu lige med told og moms, når man handler på en kinesisk handelsportal? Det har Bjørn Jensen fra Lyngby undret sig over, og derfor har han skrevet til TV 2 Kosmopol gennem Spørg Os:

- Hvordan kan folk købe hos Temu uden at betale told og moms, for det kommer jo ikke fra EU? Vi andre bliver afkrævet afgifter og gebyrer, hvis vi bare bestiller det mindste fra for eksempel USA eller England, siger han.

Det undersøger vi her!

Ugens Vinderspørgsmål

  • 1.593 personer stemte, da Bjørn Jensens spørgsmål var til afstemning

  • 41% pegede på, at det var hans spørgsmål, vi skulle undersøge

  • Du kan selv stemme på ugens spørgsmål her i artiklen. Så er du med til at bestemme, hvad vi skal kaste os over næste gang

Fra ny i klassen til onlinegigant

Inden vi går til told og moms, så lad lige se nærmere på, hvad Temu er for en størrelse. 

Handelsplatformen åbnede i slutningen 2022, og fungerer på samme måde som for eksempel Amazon, Wish og Shein.

Hjemmesiden og appen er en e-handelsplatform, som forbinder millioner af - typisk kinesiske - producenter med købere over hele verden. Fordi unødvendige mellemled er skåret væk, kan Temu tilbyde kunderne varer til nærmest engrospriser, forklarer firmaet selv.

Og det virker tilsyneladende. For i løbet af knapt to år er tjenesten vokset eksplosivt.

På verdensplan har mere end en halv milliard mennesker downloadet Temus app, og i Danmark er appen den næstmest downloadede. I en undersøgelse foretaget af Dansk Erhverv i foråret svarer 32 procent af de adspurgte, at de har handlet på Temu. Langt størstedelen peger på de lave priser som den primære grund til at handle på siden.  

(Artiklen fortsætter efter billedet)

nethandel Temu 'Temu appen' kinesisk Kina varer EU Dansk erhverv 'billige priser' toldgrænse 'deler varerne i flere pakker' 'Spørg Os'
Tyske Zalando, som i flere år har været den suverænt mest benyttede netbutik i Danmark, er i dag kun en anelse mere populær end Temu.

Blæser på advarsler 

De lave priser kommer dog med en pris, viser erfaringerne, for produkterne fra Temu har ofte mødt kritik for ikke at leve op til forventningerne eller EU’s sikkerhedskrav.

For eksempel viste en undersøgelse, som den italienske forbrugerorganisation Altroconsumo fortog, at der var større eller mindre fejl på 28 ud af 28 testede produkter, herunder kosmetik, legetøj, styrthjelme og elektronik.

Herhjemme har Forbrugerrådet Tænk advaret mod, at legetøj fra Temu kan indeholde skadelig kemi, og miljøminister Magnus Heunicke har frarådet danskere at bruge Temu, da mange af produkterne ikke overholder EU-lovgivning og i værste fald kan være farlige for forbrugerne.

Alligevel indtager Temu andenpladsen i Danmark over hyppigst brugte webshops. Kun tyske Zalando kan prale af flere brugere.

Er der et hul et sted?

Og lad os så vende tilbage til Bjørn Jensen og hans spørgsmål.

Selv har den pensionerede skolelærer fra Lyngby aldrig købt noget på Temu, men han havde tidligere et lille firma, hvor han importerede hobbyartikler og bøger. Derfor kender han en del til området om told og moms.

- Jeg har i mange år importeret selv og kender derfor nogle af mekanismerne. Derfor studsede jeg over, at Temu er så populært, og at de kan sælge varer så billigt. Min mistanke er, at der et eller andet sted er et hul, men hvad er det?, spekulerer Bjørn Jensen. 

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Spørg Os - Afstemning

_

Slipper ikke for momsen

Når Temu sender varer direkte fra Kina, som er uden for EU, skal der betales dansk moms, uanset hvad varen koster. 

Betina Schiønning, som er fagchef for produktregulering og håndhævelse i Dansk Erhverv, forklarer, at virksomheder som Temu kan tilmelde sig en frivillig EU-ordning, Import One-Stop Shop, der gør det nemmere at indberette og betale moms af salg til private i EU-lande.

- Hvis Temu har tilmeldt sig – og det tror jeg, de har – den særligt nemme ordning for betaling af moms, så vil den være indregnet i den pris, du betaler hos Temu. Så vil du kunne se på regningen, at du har betalt 25 procent dansk moms, når du afslutter købet, siger Betina Schiønning.

Temu: Alt i orden

Temu bekræfter overfor TV 2 Kosmopol, at virksomheden opkræver moms, når en kunde checker ud, og betaler afgiften videre til myndighederne i overensstemmelse med gældende regler. På kvitteringer fra Temu står der også, at momsen på 25 procent er indregnet i prisen.

Vi har spurgt Toldstyrelsen, om den danske stat så har modtaget momsbetalingerne, men  styrelsen må ikke udtale sig om enkeltvirksomheder. 

(Artiklen fortsætter efter billedet)

nethandel Temu 'Temu appen' kinesisk Kina varer EU Dansk erhverv 'billige priser' toldgrænse 'deler varerne i flere pakker' 'Spørg Os'
Det er især de unge og børnefamilierne, der køber billige kinesiske varer gennem portalerne Wish, Shein og Temu.
Foto: Stefani Reynolds/AFP/Ritzau Scanpix

Slipper typisk for told

Når det kommer til told, er svaret lidt mere mudret. Men der er en god forklaring på, hvorfor mange oplever, at pakkerne fra Temu slipper for tolden.

Bor man i EU og handler online fra et land uden for EU, skal man betale told, når den samlede pris for varen - inden fragt - overstiger 150 euro, der svarer til cirka 1.150 kroner. Hvor meget, man skal betale i told, afhænger af det købte, da forskellige varetyper har forskellige toldsatser.

quote Pakkerne fra Temu vil typisk falde under grænsen

Betina Schiønning, Dansk Erhverv.

Ofte lander prisen på varerne fra Kina dog langt under toldgrænsen. Undersøgelsen fra Dansk Erhverv viser, at danske Temu-kunder i gennemsnit handler for 181 kroner per køb.

- Og det er jo langt under grænsen. Så de gennemsnitlige pakker, der bliver købt på Temu, vil falde under grænsen, siger Betina Schiønning fra Dansk Erhverv. 

Varens vej til Danmark

  • Varer fra Temu til Danmark sendes via et logistikcenter i enten Sverige eller Belgien

  • Det er her, i indgangslandet til EU, at toldkontrollen bliver foretaget, og en eventuel told bliver pålagt

  • Hvis en pakkes værdi overstiger toldgrænsen, skal der betales told samt et importgebyr på 150-250 kroner til transportøren, for eksempel PostNord eller DHL

Storshopper finten

Selvom man bliver grebet af shoppelyst og smider varer i webkurven til en samlet pris på over 1.150 kroner, er det dog stadig langt fra sikkert, at der kommer told på pakken fra Temu.

På Facebook deler medlemmer i dedikerede Temu-grupper gode køb, tips og tricks. Her skriver flere, at de aldrig er blevet opkrævet told, heller ikke på større indkøb. 

Forklaringen kan i nogle tilfælde være, at deres pakke ikke er blevet tjekket i tolden. Andre gange er større ordrer blevet opdelt i flere, mindre forsendelser. På den måde slipper pakkerne under toldgrænsen.

Betina Schiønning fra Dansk Erhverv kender godt den finte.

- Der ser vi desværre, at nogle af platformene (de store kinesiske netbutikker, red.) finder på at dele pakkerne op, så værdien af den enkelte pakke er lavere end 1.150 kroner. På den måde kan du jo handle for et meget større beløb, men pakkerne ankommer til EU i en opdeling, som gør, at de falder under grænsen. Det er noget, vi ser, fortæller fagchefen.

(Artiklen fortsætter efter billedet)

nethandel Temu 'Temu appen' kinesisk Kina varer EU Dansk erhverv 'billige priser' toldgrænse 'deler varerne i flere pakker' 'Spørg Os'
I Temu-grupper på Facebook deler kunder erfaringer med større køb sendt i flere mindre pakker uden told.

Vores spørger, Bjørn Jensen, genkender metoden, fra da han selv havde en importvirksomhed.

- Der har jeg flere gange været ude for at blive tilbudt, at de kunne sende min ordre i to pakker, fortæller han og fortsætter:

- Nogle gange var der også nogen, der skrev ”Happy birthday” på pakken for at slippe for told, siger Bjørn Jensen.

Private gaver fra lande uden for EU er nemlig undtaget moms og told, hvis beløbet holder sig under 45 euro.

Temu: Vi spekulerer ikke

Temu afviser, at de opdelte ordrer har noget med toldbetaling at gøre.

- Vi opdeler ikke pakker for at omgå toldkontrol eller angive forkert varedeklaration, oplyser selskabet til TV 2 Kosmopol.

I et skriftligt svar forklarer firmaet, hvorfor ordrer af og til deles op.

- I sjældne tilfælde, hvor vi er nødt til at opdele pakker, sker det udelukkende på grund af logistiske overvejelser, fx pakkestørrelse og vægtbegrænsninger (…). Nogle gange vil tilgængelige varer blive afsendt først, mens midlertidigt udsolgte varer sendes, når de igen er på lager, oplyser Temu. 

(Artiklen fortsætter efter billedet)

nethandel Temu 'Temu appen' kinesisk Kina varer EU Dansk erhverv 'billige priser' toldgrænse 'deler varerne i flere pakker' 'Spørg Os'
EU Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, taler her i EU Parlamentet om nødvendigheden af en sammenhængende strategi for relationen mellem EU og Kina.
Foto: Frederick Florin/AFP/Ritzau Scanpix

EU pønser på mere told

Inden længe kan told dog blive en fast del af prisen, når man ”shopper som en milliardær”, uanset hvor lidt eller meget, man giver den gas,

EU barsler nemlig med et nyt sæt toldregler, som skal dæmme op for den enorme strøm af pakker fra Kina, som oversvømmer det europæiske marked. EU-Kommissionen forventes snart at fremsætte et forslag til politikerne i EU parlamentet om at sænke de nuværende grænseværdier for told, måske helt fjerne dem. 

Det vil betyde, at der skal betales told af alle varer, også de helt billige.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Enormt antal pakker

  • Sidste år blev 2,5 milliarder pakker importeret toldfrit ind i EU, fordi deres værdi lå under toldgrænsen.

  • Tallet er støt stigende

  • Alene i april måned i år landede omkring 350 millioner pakker under toldgrænsen i EU

Kilde: Computerworld

Næppe den store effekt

Betina Schiønning fra Dansk erhverv forventer dog ikke, at en lavere toldgrænse vil have stor effekt på hverken forbrugernes købelyst eller vores egne netbutikkers chance for at konkurrere.

- For eksempel betaler du jo kun omkring 4,5 procent i told for et stykke legetøj, 0 procent på kosmetik og 12 procent på et par kondisko. Så det er jo svært at forestille sig, at det kan få nogen regulær betydning, at varen bliver 12, 4 eller 0 procent dyrere, vurderere fagchefen.

- Det man kan håbe på, er jo, at det bliver besværligt for forbrugeren at få de her varer ind i landet, fordi de skal forelægges told ved ankomsten, siger Betina Schiønning.

Modstår fristelsen

Uanset hvad EU parlamentet kommer til at vedtage, kommer Bjørn Jensen ikke til at handle hos den kinesiske onlinegigant.

- Jeg kunne da godt føle mig fristet, for nogle af deres ting er jo sindssygt billige. Men politisk er jeg imod den der kapitalkommunisme. Jeg gider ikke støtte Temu, siger Bjørn Jensen.

Tak til Bjørn Jensen for spørgsmålet!

Undrer du dig også over noget, som vi kan undersøge journalistisk, så skriv dit spørgsmål i boksen nedenunder.


Spørg Os - Formular

_

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik