Spørg Os på TV 2 Kosmopol med jeres spørgsmål har rundet 100 afstemninger. De her 10 svar er jeres favoritter.

Hver dag deler I jeres undren og viden om livet i hovedstadsområdet med os på TV 2 Kosmopol. Det har skabt original journalistik, vi ikke ville have kunnet lave uden jer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Kombinationen af jeres viden og liv og vores adgang som medie er en stærk kombination.
Foto: Grafik: Mia Cassens - TV 2 Kosmopol

Da vi skabte Spørg Os på TV 2 Kosmopol tilbage i 2021, kunne vi kun håbe på, at I, der bor i sendeområdet, ville dele jeres undren med os på en måde, som kunne undersøges journalistisk. 

Det ville I. 

I dag - to et halvt år senere - har I sendt os over 8.400 spørgsmål og stemt flere end 570.000 gange på ugens udvalgte. Tak for det!

Tak fordi I tog mit spørgsmål op. Det er det tætteste vi kommer på direkte demokrati.

— Anders N., Vanløse

Sådan fungerer Spørg Os på TV 2 Kosmopol

  • I deler jeres undren over livet i hovedstadsområdet med redaktionerne på TV 2 Kosmopol gennem spørgeformularen i vores artikler og på Spørg Os siden

  • Hver uge udvælger redaktionerne tre af ugens indkomne spørgsmål og sætter dem til afstemning i vores artikler og på Spørg Os siden

  • Hver tirsdag opgør vi stemmerne på de tre spørgsmål fra artikler, hjemmeside og TV 2 Kosmopol på Instagram

  • Vindersvaret bliver givet til den mest relevante redaktion, som søger svar på spørgsmålet

  • Historien kommer ud på de relevante platforme - tv, hjemmeside, facebook og Instagram, når den er klar

  • Kort sagt: I spørger. Vi svarer.

Top 10 mest populære svar 

Der er virkelig god spredning på, hvad I har spurgt om, og hvad I har fundet mest interessant. Fælles for svarene er dog, at de gør os alle klogere på noget, der ikke sådan lige er til at google frem. 

Man har næsten glemt det, men Spørg Os blev født ind i den anden corona-bølge. Der var et umætteligt behov for at forstå virus, vacciner og hvad der i det hele taget var op og ned på den tid. 

Tusind tak for jeg måtte være med, det er virkelig fedt i laver sådan nogle artikler

— Kim L., Frederiksberg

Så for at covid-19 svarene ikke skal dominere hele listen over mest læste, er kun de tre mest populære fra den kategori med i top 10.

Artiklen forstætter efter boksen ...

Spørg Os

Vær med i vores journalistiske fællesskab.  Du spørger. Vi undersøger.

Vi begynder med et mysterium, der fik over 240.000 af jer til at læse med, inden historien havde være ude i en halv time en lørdag formiddag i maj 2022:

Her kommer jeres favoritter fra de første 100 afstemninger i Spørg Os
1

Hvorfor laver Spangsberg så mange 2. sorterings-flødeboller?

TV 2 Kosmopol

Tina Veile Olsen fra Nivå og hendes datter Pernille tog alle med storm med deres all time populære spørgsmål om det sære i, at Spangsberg laver så mange uperfekte flødeboller:

"Spangsberg Chokolade har i alt 15 fabriksudsalg, hvor kunderne kan købe kasser med andensorterings-flødeboller.

De mange kasser har fået mor og datter fra Nivå til at undre sig over, om de mon bliver produceret med vilje.

- Det er jo sindssygt, at der er så mange andensorterings-flødeboller. Man kan godt få den tanke, at det er et bevidst valg, at de laver så mange fejl, så folk tænker: “Sikke et godt tilbud, vi må købe to kasser”? siger Tina Veile Olsen, der erkender, hun selv falder for 'tricket'. "

Se eller gense videoen her eller læs det stadigt interessante svar her

2

Er det nødvendigt at skylle affald før sortering? Ikke rigtig, lyder svaret

TV 2 Kosmopol

Laura Nielsen fra Amager ramte plet med sin undren, om det ud fra et bæredygtigt synspunkt giver mening at skylle emballage, før man sender det til genbrug:

"Vi skal sortere vores affald mere og mere. Så kan det egentligt betale sig at skylle det først, hvis man tænker på miljøet? 

- Jeg kunne godt tænke mig at vide, om det er miljømæssigt forsvarligt, at jeg står og bruger så meget vand på at skylle nogle dåser af, der skal genanvendes, spørger Laura Nielsen."

Du kan få eksperternes gode råd om, hvordan du både sparer på vandet OG tænker på skraldemanden på video her og som artikel her

3

Hvorfor møder håndværkere så tidligt?

TV 2 Kosmopol

Søren Skovgaard fra Allerød var bestemt ikke alene med sin undren over det meget faste mønster for, hvornår en arbejdsdag begynder og slutter for vores faglærte:

"Tømrerne William Schunck og Anders Holm har været oppe siden halv fem-tiden.

- Her om morgenen er det fedt, og vi kan give den lidt gas, siger William Schunck. Kollegaen Anders Holm nikker.

Men hvad er egentlig forklaringen på, at håndværkere partout skal møde ind på arbejde, før Fanden får sko på?

Det har undret Søren Skovgaard fra Allerød i mange år, og da han skrev til os med spørgsmålet på TV 2 Kosmopols 'Spørg os'-side, vandt spørgsmålet ugens afstemning"

Få svaret, der er en blanding af tradition og tidsoptimering her. Du finder historien på video nederst i artiklen.

4

I Danmark bruger vi marker, men i Frankrig er det et lovkrav: Hvorfor overdækkes udendørs parkeringspladser ikke med solceller?

Pascal Guyot/AFP/Ritzau Scanpix

Hvorfor dækker man ikke i forvejen ”ødelagte” arealer som parkeringspladser og tage på kontorbygninger og i industrien med solceller i stedet for at bruge landbrugsmarker?

TV 2 Kosmopol har fået spørgsmålet gennem Spørg Os i mange variationer og med forskellig ordlyd, men den grundlæggende undren har været den samme: At det virker sært at anlægge solceller på god og grøn landbrugsjord, når vi har masser af steder, som ikke er i ”naturen”, hvor solcellerne i stedet kan stilles op.

I Frankrig har parlamentet endda vedtaget ved lov, at alle parkeringspladser med mere end 80 pladser skal overdækkes med solceller inden for de næste fem år. Ifølge deres egne beregninger vil solcellerne bidrage med 11 gigawatttimer strøm til det franske elnet. Men i Frankrig er forudsætningerne også nogle andre.

Læs, hvad der typisk afgør, hvor solcelleanlæg bliver lagt her hos os i den meget læste artikel, som du finder her.

Vi har siden lavet en opfølgning, da mange af jer var skeptiske over, om det virkeligt kunne passe, at jordens kvalitet har noget at gøre med solcelleparkernes placering. Den kan du læse her.

5

Kan man nægte, hvis politiet vil tjekke, om din cykel er stjålet?

Local Eyes

I februar 2022 begyndte Københavns Politi for første gang at stoppe cyklisterne i morgentrafikken for at tjekke, om vi kørte på vores egne cykler - eller om de var stjålne.

Hannes fra Nørrebro oplever det som pænt græseoverskridende og skriver til os gennem Spørg Os
- Hvilken hjemmel har politiet til at stoppe en cykel for at tjekke stelnummer?

Han forklarer, at hans kæreste er blevet stoppet af politiet i netop sådan en stikprøvekontrol for stjålne cykler. 

- Hun blev stoppet og bedt om at hoppe af cyklen, herefter blev hun bedt om at vende sin cykel på hovedet, for at betjentene kunne aflæse stelnummeret. Jeg synes, det er et lidt voldsomt indgreb og tænker umiddelbart, at man burde kunne takke nej. Kan man det?, spørger han.

I første omgang svarede Københavns Politi: Nej, man kan ikke nægte og hjemlen ligger i §77 i Færdselsloven om tjek af køretøjer. Det fortæller vi om i artiklen her, som interesserede rigtigt mange af jer.

Der gik ikke engang en halv time efter publicering, før I var på banen med den helt rigtige observation, at det var forkert. §77 handler ikke om cykler, selvom det er et køretøj. Med jeres viden i baghånden, måtte Københavns Politi erkende overfor TV 2 Kosmopol - med en 'hilsen til jeres skarpe læsere' - at betjentene faktisk havde brudt loven næsten 4.000 gange og sigtet 30 personer uden at have lov til det.

Læs om politiets kæmpebommert, som I var med til at afdække her

6

Vi sorterer affald i lange baner - men nytter det noget?

Andreas Hentze Madsen /TV 2 Kosmopol / Presse Grafik: Clara Leck Bachmann/TV 2 Kosmopol

Affald, sortering og bæredygtighed er et emne, der optager rigtigt mange her i hovedstadsområdet. TV 2 Kosmopol har fået i hundredevis af spørgsmål gennem tiden og vi har svaret på så mange, vi kan.

Den her grundige artikel med tilhørende videoer kommer rigtigt godt rundt om det virkeligt gode spørgsmål: Er det virkeligt den bedste løsning, at hver enkelt borger skal kildesortere i op til ti fraktioner? Derfor er historien også kommet højt op på listen over vores mest populære i Spørg Os universet.

"Plastik, pap, metal og glas... listen er lang, og vi sorterer affald som aldrig før. Forskellige beholdere fylder i hjemmet, det tager tid at gå fra container til container og er lige dét mere besværligt end bare at smide det hele sammen i en stor pærevælling, som en robot kunne sortere for os.

Lærke Haumann Andersen fra Vesterbro har ofte oplevet skeptiske kommentarer fra venner og bekendte, når det kommer til affaldssortering. Hun sorterer selv sit affald efter bedste evne og har køkkenet fyldt med poser og net til forskellige typer affald. Kommentarerne nager hende en del, så hun har stillet os følgende spørgsmål:

- Jeg kunne godt tænke mig at vide, hvad der sker med vores skrald? Giver det mening at sortere så meget, eller ender det bare det samme sted?"

Er du også nysgerrig? Så find det grundige svar her.

7

Sanne undrer sig over, at benzinpriserne er så ens - styrelse er opmærksom

Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Det her spørgsmål er også et, vi har fået på adskillige måder, siden Sanne Berg fra Vinderød stillede det til TV 2 Kosmopol som den første gennem Spørg Os i september 2021. Med sin formulering ramte hun en meget bred undren her i sendeområdet og dermed meget stor læselyst:

"- Eksisterer den frie konkurrence stadig i Danmark? Hvordan kan det være, at der fortsat kan være tilbud på mælk i Rema 1000, men ikke på benzin? Er det aftalt spil tankstationerne i mellem?

Det er et udpluk af de tanker, som Sanne Berg har gjort sig, efter at hun over længere tid har bemærket, at benzinpriserne i hendes område minder usædvanligt meget om hinanden.

- Jeg føler mig snydt for at få det gode tilbud ind i mellem, som man higer efter, fordi benzin er dyrt, siger hun til TV 2 Kosmopol."

Siden da er udgiften til en liter benzin steget med omkring 50 procent, men priserne følges stadig ad.

Find forklaringen på det og selskabernes egne svar på, hvordan det kan være, at alle tankstationer rammer præcis den samme pris i de forskellige kategorier her.

8

Når coronapasset at løbe ud inden mit tredje stik?

Nanna Holst / TV 2 Kosmopol

Coronapasset findes, virker og efterspørges stadigvæk med mellemrum, især i udlandet.

I december 2021 var myndighederne i gang med at revaccinere mod covid-19 virus for anden gang og mere end 95 procent af plejehjemsbeboerne var blevet vaccineret, oplyste Sundhedsstyrelsen.

Nu ville alle, der fik deres andet stik i foråret frem til den 1. juni 2021, også få en invitation. Sundhedstyrelsen skrev, at den ville komme cirka 6 måneder og 2 uger efter ens andet stik. 

Kristian Johannsen fra Greve var en af dem, der gik og ventede på at få sit tredje stik. Han var spændt på, om han ville nå det, inden hans coronapas udløb. Det har fik ham til at skrive til TV 2 Kosmopol gennem Spørg Os

- Mister man sit Coronapas, hvis man ikke tager imod det 3. stik? Om lidt er det 6 måneder siden, jeg fik 2. stik, og jeg venter utålmodigt på "invitationen" til det 3. stik.

De her to lidt modrettede spørgsmål udløste den største læselyst hos jer om covid-19 relaterede emner og er faktisk den tredjemest læste artikel i Spørg Os universet.

Du finder artiklen her, hvis det kunne være sjovt med en tur tilbage til corona-tiden og det, som allerflest savnede svar på dengang.

9

Ved du, hvad der sker med din brugte corona-test? To ting, viser det sig.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Vi har næsten alle sammen prøvet at få stukket en vatpind i halsen i forbindelse med en såkaldt pcr-test, der er den mest præcise måde at få undersøgt, om man er smittet med coronavirus. 

Men hvad sker der egentlig med testen, efter vi har afgivet den, og den er blevet undersøgt? Bliver den destrueret? Bliver der taget et DNA-aftryk af hver enkelt borger, der har afgivet en test?

Det spurgte Thomas Lindskov Petersen TV 2 Kosmopol om gennem 'Spørg Os' tilbage i maj 2021, og det ville rigtigt mange gerne kende svaret på.

Nu, hvor vi står overfor en ny sæson med varslet udbredt smitte med nyeste variant af covid-19, er det måske stadig meget interessant at vide, hvordan ens pcr-test bevæger sig fra skrabet i halsen til resultatet om positiv eller ikke. Du finder artiklen her.

10

Hvad er vaccinestatus på de døde?

Ólafur Steinar Gestsson / Ritzau Scanpix

Det sidste svar på top 10 listen over de mest populære i Spørg Os regi taler ind i en undren, som vi fik rigtigt mange spørgsmål om: Døde folk af eller med corona? Var de afdøde vaccineret - og i hvilken grad?

I januar 2022 viste tv2kosmopol.dk stadig dagens tal for blandt andet antal smittede, vaccinerede, indlagte og døde. Men det var især kombinationen af de forskellige mulige tilstande, der udløste mange spørgsmål fra jer.

Janne fra Rødovre var én af dem, der bad om hjælp til at få et svar:

- Jeg undrer mig over, at der ikke er vaccinestatus på de daglige covid-19 relaterede dødsfald.

Der er vaccinestatus på både smittede og indlagte, men ikke på dødsfald. Det må da være en relevant oplysning, der ikke er svær at redegøre for. Har spurgt flere steder, skrev hun.

Igen viste jeres undren plus vores mulighed som medie for at få svar at være en stærk kombination, og I kvitterede med stor interesse og lang læsetid for, hvad svaret var.

Især det store mysterium i tiden blev godt forklaret: Hvorfor dør stadigt flere af dem, der har fået det 3. vaccinestik? Læs eller genlæs svaret her.

Vær med i vores journalistik

Meget journalistik handler om det, som journalister synes er vigtigt og væsentligt.
På TV 2 Kosmopol er vi også optagede af, hvad der er vigtigt og relevant for jer, som vi er sat i verden for.

Det er så fedt, I har undersøgt det og agerer talerør for befolkningen på den måde.

— Maja M, København K.

Fortæl os, hvad du savner svar på, så vi kan lave journalistik, der betyder noget for dig og andre, der bor og arbejder i hovedstadsområdet. Stem på et af de tre spørgsmål, vi lægger ud til afstemning hver tirsdag. Se, hvad andre har spurgt om og fået svar på.

Du finder det hele på Spørg Os siden.

Tak for de første 100 runder, hvor I har bestemt, hvad vi skal kaste os over. Vi glæder os til at finde svar på mange flere af jeres gode spørgsmål! 

Spørg Os. I spørger. Vi svarer. 

Link kopieret!

Seneste nyt

Vinterens første lokale isdøgn er en realitet

Vinterens første lokale isdøgn er en realitet.

Et isdøgn er defineret ved, at temperaturen ikke kommer over frysepunktet på noget tidspunkt i løbet af døgnets 24 timer.

Og det blev en realitet ved Roskilde Lufthavn.

Her toppede temperaturen med minus 0,9 grader i torsdagsdøgnet.

Link kopieret!

Sådan bliver weekendens vejr

Weekenden byder på et markant skifte i vejret.

For mens fredag i det meste af landet begynder med slud og sne, stiger temperaturerne søndag, så de i hele landet efterhånden kommer over ti grader.

Det fortæller Martin Lindberg som fredag morgen er vagthavende meteorolog ved Danmarks Meteorologiske Institut (DMI).

Lørdag begynder med enkelte byger med sne eller slud. I løbet af dagen klarer det op med sol, og det holder tørt i det meste af landet, mens vinden aftager.

Temperaturerne vil lørdag ligge over frysepunktet, og det bliver mellem en til seks grades varme.

Natten til søndag og søndag ser størstedelen af landet ud til at blive ramt af omfattende regnbyger.

Link kopieret!

Finansministeren indkalder til pressemøde

Finansloven for 2025 præsenteres fredag klokken 10.00 i Finansministeriet, lyder det i en pressemeddelelse.

Foruden finansministeren vil også økonomiminister Stephanie Lose (V), uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M), børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) samt repræsentanter fra Socialistisk Folkeparti og Radikale Venstre deltage.

Link kopieret!

Vejdirektoratet advarer om sne- og isglatte veje

(Arkivfoto).
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Fredag er der igen risiko for sne- og sludbyger og temperaturer under frysepunktet, og derfor advarer Vejdirektoratet om isglatte veje.

- Det betyder risiko for sne- og isglatte veje i hele landet, så vær opmærksom, hvis du skal ud at køre og kør efter forholdene, skriver direktoratet tidligt fredag morgen på X.

Link kopieret!

TV 2 erfarer: Populært fradrag genindføres

Arkivfoto.
Foto: Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix

I det kommende års finanslov vil håndværkerfradraget blive genindført.

Det erfarer TV 2, som forventer, at regeringen vil præsentere finanslovsaftalen sammen med SF og Det Radikale Venstre senere i dag.

Ifølge TV 2s oplysninger træder det nye håndværkerfradrag i kraft fra 1. januar.

Knap 550.000 danskere benyttede fradraget i 2021, hvor det blev skrottet af den daværende regering.

Udover at genindføre håndværkerfradraget vil partierne bag den kommende finanslov også forhøje servicefradraget med 100 millioner kroner årligt, kan TV 2 erfare.

Fradraget kan blandt andet bruges på havearbejde og rengøring i hjemmet.

Link kopieret!

Det vinterlige vejr fortsætter

Foto: TV 2 Kosmopol

Natten til fredag er der igen mulighed for sne- og sludbyger samt temperaturer under frysepunktet, skriver Vejdirektoratet.

Det betyder risiko for sne- og isglatte veje, så vær opmærksom, hvis du skal ud at køre, lyder opfordringen.

Torsdag har vejr- og vejforholdene været værst på Sydsjælland, men Vejdirektoratet advarer om, at også vejene i TV 2 Kosmopols område kan være glatte, selvom de umiddelbart ser fine ud.

Link kopieret!

Historisk butik lukker i København

Specialforretningen Vesterbro Tømmerhandel lukker efter 137 år. Det skriver mediet Københavnerliv. Ifølge ejeren af butikken, Allan Lundberg, skyldes det et svigtende salg. Butikken har sidste åbningsdag den 21. december 2024.

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google