Tobias undrer sig: Hvordan fungerer de nye cykelgader?

Københavns kommune er i fuld gang med at etablere såkaldte cykelgader rundt omkring i byen. Men hvad er det egentlig lige, det er? Og hvad er reglerne?

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Cykelgader dukker op flere steder i København, man hvad er det egentlig?
Foto: Mette Ejlersen/TV2 Kosmopol

Lige om lidt bliver Nordre Frihavnsgade tilføjet til listen over nye cykelgader i København. 

Men hvad er det egentlig lige en cykelgade er, og hvordan fungerer den? 

Det undrer Tobias Melin sig over, og derfor har han skrevet TV 2 Kosmopol gennem Spørg Os.

- Er det bare noget, man kalder den, eller er der faktisk nogle særlige regler? Det virker ikke som om, at der er taget særligt hensyn til cyklisterne, siger Tobias Melin til TV 2 Kosmopol. 

Han nævner blandt andet, at der på Vendersgade i København er anlagt brosten, som gør det besværligt for cyklisterne at færdes, og at der er en masse lastbiltrafik.

(Artiklen fortsætter under afstemningen.)

Spørg Os

Vær med i vores journalistiske fællesskab.  Du spørger. Vi undersøger.

Normalt er vores veje inddelt i tre dele: 

1. Et fortov

2. En cykelsti 

3. En vejbane 

Man ved, at fodgængerne hører til på fortovet, cyklisterne på cykelstien og bilisterne på vejbanen. 

Men på en cykelgade er reglerne anderledes. Her er det cyklisterne, der har førsteprioritet. Biler må faktisk kun køre der, hvis der hænger et ekstra skilt med teksten "Kørsel tilladt".

Cykelgaderne anvendes ifølge Københavns Kommune i de gader, hvor pladsen er for trang til at etablere cykelstier i en bredde, der kan rumme antallet af cyklister.  

Vejdirektoratet vurderer, at cykelgader både øger sikkerheden og fremkommeligheden for cyklisterne i byerne, hvor pladsen er trang.

Sådan ser det ud nu

Lige nu har København blandt andet en færdig cykelgade i Vendersgade i Indre By.

Planen er, at København i løbet af de næste år vil have følgende fire cykelgader mere:

1. Nordre Frihavnsgade på Østerbro: Forventes at være færdig i efteråret 2023,

2. Rantzausgade på Nørrebro: Forventes at være færdig i sommeren 2024,

3. Nyhavns Sydlige side i Indre By: Projektet startes op i 2024.

4. Trekronergade i Valby: Der er ikke et kendt tidspunkt for, hvornår den sættes i gang.

Nordre Frihavnsgade er blevet gjort smallere, og cyklisterne bevæger sig frem mellem biler, lastbiler, varevogne og parkeringspladser. Det kan virke utrygt og får nogle til bevidst at fravælge cykelgaden i myldretiden.
Foto: Mette Ejlersen/TV2 Kosmopol

Delte meninger om cykelgaderne

Selvom cykelgaderne bliver kaldt en god løsning for de knap 750.000 cyklister, der findes i København, er det ikke alle, der er tilfredse.

I november 2022 blev en tredjedel af Nordre Frihavnsgade indviet som cykelgade, og det har vakt meget store følelser hos flere mennesker i området. De synes, at gaden nu er blevet utryg at færdes i som cyklist.

Lokalavisen KøbenhavnLIV skriver, at flere borgere klager over, at de hellere ville have haft en cykelsti frem for at skulle dele vejen med bilister, der virker utålmodige med de langsommere cyklister.

Henriette Hall-Andersen, som er områdechef hos Københavns kommune, fortæller at de nye regler stadig kræver tilvænning.

- Det kræver tilvænning at forstå nye infrastrukturtyper, og hvordan man skal færdes. Der kan derfor godt gå noget tid, før den fulde effekt af cykelgaden opnås, siger Henriette Hall-Andersen. 

(Artiklen fortsætter under billedet.)

Hvis man er i tvivl om, hvorvidt man som bilist må køre på en cykelgade, skal man kigge efter et "Kørsel tilladt"-skilt.
Foto: Københavns Kommune

Varebiler forstyrrer trafikken 

På Nordre Frihavnsgade har kommunen valgt at indrette særlige parkeringspladser til varelevering. Her er der 15 minutters korttidsparkering mellem kl. 06-07.30 og 9.30-14.00. 

Københavns Kommune erkender, at der stadig er varebiler, der benytter kørebanen til aflæsning og skaber farlige situationer på gaden.

For at holde øje med situationen har kommunen registreret trafikanternes adfærd gennem nogle opsatte kameraer, ligesom den er i dialog med butikker og leverandører for at gøre varelevering så sikker som mulig for alle.  

Hvorfor brosten på cykelgader?

Hvis du har cyklet på Vendersgade, har du højst sandsynligt også bemærket, at den er belagt med brosten, som kan være ret ubehagelige at køre på for cykler, ikke mindst når de er våde.

Ifølge Henriette Hall-Andersen er brostenene til for at markere det historiske voldanlæg, som Torvehallerne og Israels Plads er en del af - og der er taget hensyn til cyklisterne, understreger hun:

- Brostenene på gaden har en jævn savet overflade af hensyn til cyklisterne. Det er samme princip, som findes længere nede ad den såkaldte 'Nørregade Cykelkorridor', hvor der er udført cykelbaner i begge sider med savede brosten, som adskiller sig fra den almindelige brolægning på kanalen, siger Henriette Hall-Andersen.

Samtidig skal det signalere, at cyklisterne gerne må sætte farten ned og vise hensyn til krydsende fodgængere, som blandt andet er skolebørn fra N. Zahles Skole. 

Her er reglerne på en cykelgade:

Københavns Kommune har lavet en liste over, hvad man må og ikke må på en cykelgade.

Reglerne er inddelt efter typen af trafikant. 

(Artiklen fortsætter under listen.)

Det her må man på en cykelgade:
1

Det må biler og andre køretøjer

Biler, busser og lastbiler skal tilpasse deres fart efter cyklernes tempo og må f.eks. kun overhale, hvis forholdene tillader de, og hvis gaden er skiltet med 'Køretøjer tilladt'.

2

Det må cykler og små knallerter

Cyklerne skal køre lige som på en cykelsti. Det vil sige, at de f.eks. gerne må køre to og to, blot de trækker sig ind, hvis andre skal forbi. Det samme gælder for små knallerter.

3

Det må fodgængere

Fodgængere skal gøre, som de plejer - altså holde øje med biler, busser og cykler, når de træder ud fra fortovet for at krydse vejen.

4

Bilparkering i bredere båse

Gaden bevarer samme antal parkeringspladser som før. Bilerne må kun parkere bag den afmærkede parkeringslinje i begge sider af vejen. Parkeringsarealet bliver gjort bredere for at forhindre, at cykler rammer en åben bildør.

5

Reserverede pladser til varelevering

Enkelte p-pladser bliver reserveret til varelevering uden for skolernes og den almindelige morgenmyldretid, dvs. varelevering kl. 06-7.30 og 9-14.

6

Buslinje 14 fortsætter

Bus 14 fortsætter med at køre i den nye cykelgade Nordre Frihavnsgade. Bussen ned mod Strandboulevarden har stoppested ud for nr. 32, mens bussen op mod Trianglen holder ud for nr. 79 og 25.

Kun begyndelsen

De cykelgader, som vi har omtalt her i artiklen, er kun begyndelsen, hvis det står til Københavns teknik- og miljøborgmester, Line Barfod.

Tilbage i maj måned sagde Line Barfod fra Enhedslisten til TV 2 Kosmopol, at hun ser cykelgaderne som en del af løsningen på, at hovedstadens cykelstier ikke er fulgt med det voksende mylder af trafikanter på dem.

Line Barfod argumenterede for, at det nogle steder er bedst at lave bredere cykelstier. På steder, hvor cyklisterne fylder mere, kan cykelgader være løsningen. 

- Jeg vil gerne have mange flere cykelstier og cykelgader. Jo før jo bedre, sagde hun til TV 2 Kosmopol.

Tobias Melin, der stillede Spørg Os-spørgsmålet, er meget positiv over for de tiltag, der bliver skabt for at forbedre cyklisternes vilkår.

- Jeg er virkelig glad for, at de gør det nemmere for cyklisterne at komme rundt i byen, siger han.

Tak til Tobias Melin for spørgsmålet.

Hvis du undrer dig over noget, som vi kan undersøge journalistisk, så stil dit spørgsmål i Spørg Os-boksen nedenunder.

Link kopieret!

Seneste nyt

Forsøg med gratis skolemad gælder fra næste skoleår

Regeringen, SF og De Radikale er enige om finanslov for 2025, hvor der oprettes forsøg med gratis skolemad.

Det fremgår af finansloven, som er blevet præsenteret fredag.

På fredagens pressemøde fortæller børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S), at skolemaden er et "storskalaforsøg".

- Vi får nu et storskalaforsøg med skolemad. Det er vigtigt, at det er på alle klassetrin. Det ser jeg frem til at forhandle på plads med SF og De Radikale, siger han.

Han tilføjer at forsøger kommet til at omfatte flere klassetrin i hele landet. Det er tanken, at forsøget skal gælde fra næste skoleår.

Link kopieret!

Pernille fødte sin søn tre måneder for tidligt: Nu er hun del af ny finanslov

Foto: Nynne Frost Andersen/TV 2 Kosmopol

Der er i finanslovsaftalen afsat penge til, at forældre til for tidligt fødte kan få mere barsel.

Det siger SF's Pia Olsen Dyhr fredag, hvor aftalen er blevet præsenteret.

Dermed bliver det borgerforslag, som Pernille Louise Rohrberg Kudsk fra København og Olivia Toftegaard Eriksen fra Guldborgsund har stillet, til virkelighed.

Tilbage i september mødte TV 2 Kosmopol Pernille Louise Rohrberg Kudsk. Selv fødte hun sin søn William 14 uger før termin, hvorfor han tilbragte de første måneder af sit liv på hospitalet. Netop sønnens forløb er årsagen til Pernille Kudsks kamp for mere barsel til forældre til for tidligt fødte børn.

Borgerforslaget fik stor opbakning fra SF, der også var partiet, som bragte det med ind til forhandlingsbordet.

Læs også: Nybagt mor i svært dilemma - vil ikke opdigte stress for at passe sit syge barn

Link kopieret!

12-årig pige antastet af mand på vej hjem fra skole

Foto: Sebastian Andersen Holm / TV 2 Kosmopol

En 12-årig pige blev forleden antastet af en mand i en bil, da hun var på vej hjem fra skole i Værløse.

Det skriver Nordsjællands Politi på X.

På baggrund af hændelsen vil politiet fredag eftermiddag i tidsrummet fra 13.00 til 15.00 være tilstede med en mobil politistation ved Hareskov Skole i Værløse.

- Her er både børn og voksne velkomne til at komme forbi og få en snak om tryghed, skriver politiet.

Link kopieret!

Mand stjal 47 plader chokolade

En 22-årig mand fra Rumænien blev torsdag aften anholdt i Køge og sigtet for butikstyveri, da han havde stjålet 47 plader Marabou-chokolade til en samlet værdi af 1598 kroner.

Det skriver Midt- og Vestsjællands Politi i deres døgnrapport.

Sagen blev afgjort med en bøde.

Link kopieret!

Skolemad er på finansloven, erfarer TV 2

Arkivfoto.
Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Et udsnit af landets folkeskoleelever kan fremover se frem til offentligt betalt mad i folkeskolerne. Det har partierne bag finansloven forhandlet sig frem til, erfarer TV 2. 

Partierne er blevet enige om at afsætte 850 millioner kroner frem mod 2028 til en national forsøgsordning med skolemad.

Det er uvist, hvor mange af landets knap 500.000 folkeskoleelever, der kan se frem til ordningen. Det skal partierne forhandle på plads på et senere tidspunkt.

Det bliver imidlertid langt fra alle. Børne- og Undervisningsministeriet har i 2021 estimeret, at en indførelse af skolemad på landets folkeskoler vil koste omkring 3,3 milliarder kroner.

Link kopieret!

Vinterens første lokale isdøgn er en realitet

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Vinterens første lokale isdøgn er en realitet.

Et isdøgn er defineret ved, at temperaturen ikke kommer over frysepunktet på noget tidspunkt i løbet af døgnets 24 timer.

Og det blev en realitet ved Roskilde Lufthavn.

Her toppede temperaturen med minus 0,9 grader i torsdagsdøgnet.

Link kopieret!

Sådan bliver weekendens vejr

Weekenden byder på et markant skifte i vejret.

For mens fredag i det meste af landet begynder med slud og sne, stiger temperaturerne søndag, så de i hele landet efterhånden kommer over ti grader.

Det fortæller Martin Lindberg som fredag morgen er vagthavende meteorolog ved Danmarks Meteorologiske Institut (DMI).

Lørdag begynder med enkelte byger med sne eller slud. I løbet af dagen klarer det op med sol, og det holder tørt i det meste af landet, mens vinden aftager.

Temperaturerne vil lørdag ligge over frysepunktet, og det bliver mellem en til seks grades varme.

Natten til søndag og søndag ser størstedelen af landet ud til at blive ramt af omfattende regnbyger.

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google