Christian vil sælge havre- og ærtedrik for milliarder i gammel kostald
For lidt over to år siden begyndte Christian Christensen at lave plantebaserede drikke. Nu drømmer han om at skabe en milliardforretning, hvor køerne tidligere gik og producerede mælk.
Christian Christensen tør tænke stort:
- Jeg er slet ikke i tvivl om, at det bliver en milliardforretning.
Christian Christensen står i spidsen for virksomheden Dryk, som med kontor i Køge og hovedlager på et gammelt savværk på Stevns, sælger plantedrikke til ind- og udland.
Seks forskellige drikke lavet på henholdsvis ærter og havre. Langt mest af det sidste.
Det er blot to et halvt år siden - i begyndelsen af 2020 - at han sammen med sin bedre halvdel, Mina, stiftede virksomheden.
Uden andre forudsætninger end lysten til at gøre det.
Ikke kun ud fra et forretningsmæssigt synspunkt, men i høj grad også for at gøre noget for den pressede natur
- Når du skal producere en liter komælk, så skal du bruge cirka 10 kvadratmeter til det. Og på de ti kvadratmeter kan du producere mellem ti og tyve liter plantedrik, siger Christian Christensen.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Foto: Peter Boye / TV2 Lorry
Tankerne om at lave plantedrikke opstod i 2017. Dengang arbejdede Christian Christensen som lokalvarechef i dagligvarekoncernen Coop.
En dag kom han hjem og præsenterede Mina for idéen:
- Så siger hun: Jamen, det skal vi da lave et firma, der gør. Og jeg var bare sådan; åh, det ved jeg jo ikke noget om.
- Så siger hun: Det plejer du godt at kunne finde ud af. Du har da lavet masser af ting, du ikke ved noget om. Så fandt hun på navnet.
Christian Christensen hævede sin pension og kastede sig over projektet.
Og sammen fandt de en fabrik i Sverige, der både kunne være med til at udvikle og producere drikkene.
Alt tegnede lyst.
Men netop som det hele var sat i søen, mistede Christian Christensen Mina. Efter et meget kort forløb døde hun af kræft i bugspytkirtlen i efteråret 2020.
Trods tabet af Mina valgte Christian Christensen at fortsætte.
- Det var hendes vision det her med, at vi skulle være med til at ændre vores samfund. Vi skulle være med til at ændre vores måde at se på natur på. Vi skulle være med til at skabe mere natur, fortæller han.
Udover i mindre omfang allerede at være repræsenteret i en lang række lande, har Dryk en kundeliste i Danmark, der omfatter kendte navne som Lagkagehuset og Michelin-restauranten Geranium.
Christian Christensen forventer i år at nå op på at sælge 2,5 millioner liter plantedrikke.
Men målet er langt, langt højere end det; nemlig inden for fem-seks år at producere 250 millioner liter med Dryks navn på kartonen - og derudover at producere for andre.
For at kunne realisere de store planer, er virksomheden gået sammen med Gjorslev Gods på Stevns.
Godset råder blandt meget andet over tre store og nu forladte stalde. Om alt går vel, skal to af dem i fremtiden bruges til lager og råvarelager.
Den sidste og største stald skal omdannes til en fabrik, der laver de plantebaserede drikke. En investering på et par hundrede millioner kroner, som kræver kapital udefra.
Målet er ikke alene at flytte hele produktionen til Danmark
Planen er også, at langt hovedparten af råvarerne skal være danske. En del skal komme fra Gjorslev Gods.
- Havren kommer vi til at dyrke her, siger Christian Christensen og peger på de store marker lige bag staldbygningerne. Gjorslev har cirka 200 hektar om året, som der kan dyrkes havre på.
Endnu mangler en tilladelse fra Stevns Kommune til at gå i gang. Et problem er, at godset ligger 2,5 kilometer fra kysten, og på Stevns er strandbeskyttelseslinien på tre kilometer:
Så der skal gives en dispensation til at indrette fabrik i de gamle staldbygninger.
Christian Christensen er overbevist om, at det nok skal lykkes. At der kommer til at blive lavet masser af plantedrik der, hvor køerne tidligere har produceret mælk.
- Der vil der stå seks fyldeanlæg ved siden af hinanden og pumpe tre liter plantedrik ud i sekundet. Der bliver en produktion her, som kan producere en halv milliard liter plantedrik om året, fortæller Christian Christensen.
Der bliver tænkt stort.