2016 - det var vi fælles om (2)
Året 2016 har budt på en masse store begivenheder i regionen. Vi dykker ned i posen med alle de sjove, skelsættende, dramatiske og forunderlige begivenheder, som har præget 2016.
En oplevelse under overfladen
I midten af december fik hovedstadens dykkere en tidlig julegave. Efter to års forberedelse lykkedes det at sænke et kunstigt rev ud for Nordhavnstippen. Revet er en gammel industripram, som er bygget om, så fritidsdykkere kan gå på opdagelse i den og få sig en oplevelse under overfladen.
Thalidomid - Pillen der misdannede børn
En lille pille ændrede alt for en gruppe danskere født i årene omkring 1960.
E-sporten kommer
I januar skrev fodboldklubben FCK kontrakt med fem unge, meget talentfulde computerspillere. Drengene på holdet North er blandt de bedste i verden til spillet Counter-Strike. Til verdensmesterskabet i Altanta i USA dyster de om sejren og 1 million dollars - et tydeligt bevis på, at e-sport er blevet til en milliardindustri
Vold mod skolelærere
Efter vi fik aktindsigt i en rapport, der viste at vold og trusler nogen steder blevet hverdag for Hovedstadens folkeskolelærere valgte vi på TV2 Lorry at gå nærmere ind i sagen. Søndagsmagasinet ser i denne uge nærmere på et stigende problem med vold mod lærere i folkeskolen.
Klimasikring for milliarder
Arbejdet med at sikre hovedstadsområdet mod vand fra havet og himlen er i fuld gang. Det skal ske med de bedste - og billigste løsninger. Søndagsmagasinet har i denne uge besøgt et nyt klimasikringslaboratorium på Teknologisk Institut, der skal sikre at de bedste klimasikringsidéer bliver til virkelighed.
Copenhagen Science City - i verdensklasse
Copenhagen Science City er navnet på et ambitiøst projekt, som Professionshøjskolen Metropol, Rigshospitalet og Københavns Universitet er gået sammen om at udvikle. Målet er at gøre København til førende inden for sundheds- og naturvidenskab.
Superligaen tur/retur
Superligaen blev sparket i gang igen, da Lyngby mødte FC Nordsjælland på udebane. De kongeblå oprykkere fra Lyngby har overvintret på en imponerende femteplads. Søndagsmagasinet tegner et portræt af den traditionsrige klub og leder efter opskriften på sæsonens flotte resultater.
Rydningen af Ungdomshuset 10 år efter
Landets nok mest kendte adresse, Jagtvej 69, ligger stadig øde hen. Selvom det nu er ti år siden, at Ungdomshuset blev ryddet, er der stadig store følelser forbundet med den grund i København, der var årsag til en lang kamp mellem de unge og politiet.
Drogden: Sidste bemandede havfyr
Drogden fyr er indgangen til Øresund fra syd og herfra kontrollerer tre mand døgnet rundt skibstrafikken i den hektiske og smalle sejlrende mellem Amager og Saltholm. En opgave, man stadig ikke tør overlade til automatiseret overvågningsteknologi.
Fremtidens studieboliger
Alvorlig mangel på studieboliger får nu to kreative iværksættere til at tænke ud af boksen. Deres plan er at masseproducere studieboliger til københavnske studerende af udtjente skibscontainere. Hvis det står til dem, står 125 af slagsen allerede klar til indflytning til studiestart i september.
Godhavnsdrengene: Når virkeligheden er værre end fiktion
Livet igennem har eleverne fra drenge- og skolehjemmet Godhavn i Nordsjælland slidt med hårde skader efter de overgreb de fik under deres ophold i 1960’erne. Lige nu kæmper Godhavnsdrengene en fortsat kamp for at få oprejsning og en officiel undskyldning fra den danske stat, som Godhavnsdrengene mener så den anden vej til et systematiske misbrug af børn.
Fra hjertet af Frederiksberg - til piger i Afrika
Lene Rohde kæmper for unge piger, der bor 7.000 km fra Frederiksberg i det fattige Bondo-område i Kenya, hvor de presses til at sælge deres krop for at kunne gå i skole. Og Lene Rohde får overvældende opbakning til sin kamp hjemme på Frederiksberg.
Fra hjertet af Frederiksberg - til piger i Afrika
Line Rohde kæmper for unge piger, der bor 7.000 km fra Frederiksberg i det fattige Bondo-område i Kenya, hvor de presses til at sælge deres krop for at kunne gå i skole. Og Line Rohde får overvældende opbakning til sin kamp hjemme på Frederiksberg.
Når havsneglen skal på spisebordet
Man kan høre havets brusen i en konkylie - og nu kan fiskerne på Nordkysten også fornemme lyden af penge. Konksneglen er en delikatesse i bl.a. Kina, og måske bør vi også lære at spise det slimede bløddyr her i Hovedstadsområdet.
Metroens mor
Siden hun som ung studerede arkitektur, har Anne-Grethe Foss drømt om at bygge en metro i København. I 90’erne stod hun som direktør for Ørestadsselskabet i spidsen for etableringen af Københavns første minimetro. Nu fylder hun 75, men hun har på ingen måde tænkt sig at skrue ned for hverken tempoet eller visionerne.
Sjællands første nationalpark på skinner
Tag med på rundtur i nationalparken Skjoldungernes land med projektets nye direktør.
Vandsport boomer i hovedstadsområdet
Intet sted i hovedstadsområdet er der mere end 30 minutter til havet, fjorden eller en større sø. Det giver unikke muligheder for alverdens vandaktiviteter. Det har man opdaget i udlandet, og flere og flere internationale vandsportsmesterskaber finder vej til hovedstadsområdet.
Fra flygtning til skatteborger
I 6 år har Trampolinhuset, uafhængig af offentlig støtte, arbejdet på at udvikle en ny og anderledes integrationsmodel. En integration, hvor man også tør stille krav til brugerne. Mere end 200 mennesker lægger hvert år frivillige kræfter i projektet. Og lige så mange danskere som asylansøgere er i dag i praktik i det multikulturelle medborgerhus, Trampolinhuset.
En zoologisk tidsrejse
Under det tidligere Zoologisk Museum i København finder man en enorm samling af store hvalskeletter, isbjørnekranier, eksotiske slanger i sprit og alverdens kryb og kravl. Op imod 100 millioner dyr ligger der på reolerne, indsamlet over de seneste 400 år. Tag med museets konservator på en spændende rejse tilbage i tiden – og ind i naturen.
Ta' med i Lunden - Charlottenlund travbane
I 70'erne og 80'erne heppede 25.000 tilskuere med fra lægterne, når der var løb på Charlottenlund Travbane. Men i dag er interessen for sporten faldet, og det giver økonomiske udfordringer - for såvel den historiske travbane som for sportens udøvere. Tag med i Lunden og ind i hestestaldene til Copenhagen Cup, Danmarks største internationale travløb.
Verdens ældste bøssebar
Det kommer helt sikkert ikke til at gå stille for sig, når Centralhjørnet inviterer til en ugelang fejring i anledning af barens 100 års jubilæum. Centralt placeret i det indre København har den lagt kulisse til en 100 år lang kamp for homoseksuelles rettigheder i København og resten af Danmark. Søndagsmagasinet har fulgt de sidste forberedelser op til den runde fødselsdag.
Verdens ældste homobar og kampplads
På Centralhjørnet i indre København har homoseksuelle i 100 år ført kampen for at få lov til at leve det liv, de gerne vil. I mange årtier har de kæmpet deres kamp med risiko for at blive anholdt af politiet. Nu bliver der pyntet ekstravagant op i de gamle lokaler, for traditionen tro kommer det ikke til at gå stille for sig, når Centralhjørnet inviterer til en ugelang fejring af den store fødselsdag med dragshow og meget andet.
En kirke for de unge
I 2016 meldte rekordmange sig ud af den danske folkekirke, og det er særligt de unge, der dropper kirkeskat og salmesang. I uKirke arrangerer de unge selv koncerter, fællesspisning og boksekamp i det ellers hellige rum. Og med de alternative arrangementer træder flere fra den unge generation ind i folkekirken.
FC Helsingør - Sejrsrus og Superliga
Helsingør skal i næste sæson spille i Alka Superligaen for første gang nogensinde, efter at holdet som afslutning på en hæsblæsende sæson leverede kæmpe overraskelse i de to oprykningskampe mod storfavoritterne Viborg FF. Holdet består udelukkende af deltidsprofessionelle. Vi var med i ugen op til den store finale.
De redder liv på stranden
Fra livredderposter på 35 strande i Hovedstadsområdet er livredderne klar til at passe på badegæsterne. Sidste år udførte TrygFondens Kystlivredning 16 såkaldte livreddende indsatser, hvor der var risiko for, at badegæsten var druknet, hvis ikke livredderen havde været på stranden. Inden livredderne tager fat på årets arbejde har de alle været igennem hårde test, så de er klar til at redde liv.
Orange helte
15 frivillige bruger hver sommer deres ferie og fritid på at rejse Orange Scene. De fleste på holdet har været med i mindst ti år, nogle meget længere. De gør det for fællesskabet, for frivilligheden og fordi de elsker Roskilde Festival. Kom med bag scenen og følge arbejdet med at rejse det orange telt.
Søndagsmagasinet: De Orange Helte
På onsdag er der åbningskoncert på Roskilde Festival, og musikken vil brage ud fra Orange Scene. En scene, som kun står der takket være en lille gruppe frivillige, der år efter år bruger ferie og fritid på rejse teltet. Søndagsmagasinet har fulgt gruppen i ugerne op til festivalen.
Copenhagen Jazz Festival 2017
I år er det internationale navne som Herbie Hancock, Erykah Badu, Cory Henry og Eliane Elias, som topper programmet. Men med 130 scener og over 1300 koncerter vil der i de ti dage, som festivalen kører, også være rig mulighed for at se de danske jazzstjerner i aktion. Søndagsmagasinet har været med jazztrommeslager Emil De Waal i øvelokalet og fulgt forberedelserne op til en af Europas allerstørste jazzbegivenheder.
På højskole i sommerlandet – Den Internationale Højskole
På Den Internationale Højskole i Helsingør mødes mennesker fra hele verden for at lære dansk og for at lære om dansk kultur. To af dem er Christina fra Tyskland og Karen fra Brasilien, som har hver deres begrundelse for at gå i krig med de drilske, danske gloser.
Søndagsmagasinet bliver knæopereret på Hvidovre
Engang tog det uger. Så tog det dage - og i dag er Hvidovre Hospital nede på få timer, fra en patient har fået nyt knæ, til han eller hun kan forlade hospitalet.
Mysteriet om vikingeborgen ved Køge
En gruppe dedikerede arkæologer har de seneste tre år gravet sig ned igennem det sensationelle fund. Og mange spørgsmål er besvaret - men der dukker også nye op. Blandt andet har man for nylig fundet et sjældent smykke, som sætter Borgring i forbindelse med den vigtigste danske kvindegrav fra vikingetiden.
Pusher Street: Igen fuld damp på berømt hashgade
For et år siden valgte et enigt Christiania at smide pusherne på porten. Desværre er det langt fra gået, som de fleste havde håbet. Hashmarkedet er i dag tilbage i noget nær samme form som før rydningen, og christianitterne er desperate.
EM-succes booster kvindefodbold
Kvindelandsholdet slog seerrekorder på stribe og satte kvindefodbolden på Danmarkskortet. Nu er sæsonen og den hjemlige liga startet, denne gang med en unik mulighed for at klubberne kan smede på det varme EM-sølv og for alvor give kvindefodbolden et skub.
Metro Cityring har sat slutspurten ind
Testkørsler, tekniske installationer, skinnearbejde og nye stationspladser. Både 30 meter nede og oppe på overfladen skrider byggeriet af Københavns nye metrocityring fremad. Med borearbejdet afsluttet er byggeprocessen gået ind i en to år lang slutspurt. Søndagsmagasinet gør status på det største byggeri i København i 400 år, og du kan blandt andet komme med til en af de allerførste testkørsler på de nylagte metroskinner.
Dagbog fra fortiden
Nationalmuseet har opfordret alle til at skrive dagbog den første onsdag i september for at blive klogere på danskernes dagligdag. Museet lavede en lignende indsamling i 1992, hvor 51.000 danskere greb pennen og sendte deres dagbog ind. Søndagsmagasinet har været i arkivet og er taget tilbage til 90’erne for at se på, hvordan livet i Hovedstadsområdet har udviklet sig.
Håndværkerne i Hundested
’Vikingeskibet’ er et kunstprojekt – Men også et atypisk samarbejde mellem to forskellige håndværk. Projektet er blevet til i værkstederne på Hundested Havn, der de sidste ti år har fordoblet antallet af arbejdspladser. Halvt glas og halvt egetræ – Er der tænkt over den mindste detalje.
Amagerkansk æblemost – med frugtkød og social velsmag
Det nyåbnede Amager Æblemosteri indsamler overskudsæbler fra lokale haver på Amager og omdanner dem til drikkeklar most. Det frivillige mostehold består af socialt udsatte, som lever på kanten af eller uden for arbejdsmarkedet. Men i det sociale storbymosteri er der plads – og arbejdsopgaver – til alle. Det er bæredygtighed på flere planer.
De unge stemmer: Mød ungdomspolitikerne her
De stiller op for tre forskellige partier - og i tre forskellige kommuner. Alligevel er der én ting Lucas, Daniel og Fie kan blive enige om: De vil have unge stemmer ved kommunalvalget 2017.
Ung og kronisk syg – sammen tackler vi udfordringerne
Den bedste medicin er venskab – det ved 16-årige Sofie og 18-årige Jessica. Jessica har en hjernetumor, og Sofie lider af en kronisk leversygdom, noget, som kan være svært at tale med klassekammeraterne om. Men på Rigshospitalet mødes de med andre unge, som kender og forstår deres udfordringer.
BLOX - Københavns nye havnevartegn
En samling enorme kasser har rejst sig på kajkanten mellem Langebro og Den Sorte Diamant. BLOX har været 11 år om turen fra tegnebræt til virkelighed og er undervejs blevet kritiseret fra flere sider. Men nu står den der, den kommende dynamo for dansk arkitektur. Kom med indenfor!
Containerne kommer: Studieby af stål
164 studerende får adresse i containere på Refshaleøen, når Københavns nye, midlertidige studieby snart står færdig. Mændene bag, Frederik Busck og Michael Plesner, vil bygge i alt 2000 containerboliger i hovedstadsområdet. De billige, flytbare lejligheder skal afhjælpe den store mangel på studieboliger.
Unikt indblik i vores allesammens Danmarkshistorie
Et utal af filmruller fra instituttets arkiv skal digitaliseres og på den måde gøres tilgængelige for os alle. Men det er ikke en helt ukompliceret opgave, og nu skal vi med på rejsen - fra strimmel til stream. Se gamle historier fra dit område på www.danmarkpåfilm.dk
8.000 nye borgere flytter til "NærHeden"
Meget er på spil. For at skabe en ny bydel, er der nødt til at være nogle, der vil bo i den, og der skal gøres en ekstra indsats, hvis de store visioner for den nye bydel skal blive en realitet. Vil du se endnu mere om NærHeden? Se hele serien her: https://www.tv2lorry.dk/naerheden-8000-flytter-ind/naerheden-8000-flytter-ind-12?autoplay=1#player
Købstad med Vokseværk
I 100 år har havneindustri og jernbaneskinner afskåret den gamle middelalderby fra havet. Nu - i takt med at havneindustrien flyttes nordpå – bliver der plads til en ny bydel på Køges Søndre Havn og for første gang i Køges historie vil købstaden have boliger helt ud til vandet.
Helsingørs mystiske hænder
En anonym kunstner fra Helsingør fik sat byen på verdenskortet, da han for to år siden satte kobberhænder op på en offentlig bro. Hænderne fik lov til at blive, og de seneste år har han arbejdet sammen med både kommune og private om at dekorere byen med kobberkunst.