Eksperter efter Field's-tragedie: "Det kan ske igen"

Der er stor risiko for, at vi kan få flere drab som i Field's. Sådan lyder advarslen fra eksperter. For siden tragedien er forholdene i psykiatrien ikke blevet forbedret. Tværtimod.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
- Det er vildt, at 70 procent af patienterne er gengangere. Det viser jo med alt tydelighed, at de ikke får den hjælp, de behøver, lyder det fra formand i SIND.

Mia Kristina Hansen bliver dybt berørt, når hun følger retssagen om skyderiet i Field's i medierne.

Formanden for SIND - Landsforeningen for psykisk sundhed frygter, at noget lignende kan ske igen.

- Desværre er jeg bange for, at det godt kan ske igen, for jeg oplever, at der er rigtig mange med psykiske lidelser derude, som ikke får den nødvendige hjælp, som de har brug for, siger hun til TV 2 Kosmopol.

Politikerne ved jo godt, hvor galt det står til.

— Mia Kristina Hansen, SIND

Den analyse bakkes op af overlæge i Psykiatrisk Center København, Merete Nordentoft. Hun sad med i den task force, der efter tragedien Field's kritiserede den behandling, som den 23-årige mand, der er tiltalt i sagen, fik i psykiatrien.

- Det er helt sikkert, at det kan ske igen. Og det er jo også allerede sket flere gange efterfølgende, at mennesker med alvorlig psykiatrisk lidelse har slået nogle ihjel. Det er jo sket en række gange, og det er sket i psykotisk tilstand, konstaterer overlægen.

Politikere lovede milliarder

Efter skyderiet i Fields var der stor debat om forholdene i psykiatrien. Politikerne afsatte en halv milliard kroner til at løfte psykiatrien. 

Men er der sket reelle forbedringer i psykiatrien siden tre mennesker blev dræbt i Field's? Nej, lyder svaret.

- Der er jo gået et år, og der er ikke sket nogen ændringer, det synes jeg roligt, man kan sige, siger Merete Nordentoft og samme konklusion har SIND's formand.

- Jeg oplever ikke, at der er sket de store forandringer siden sidste sommer. Der er indgået en aftale om en 10 -årig psykiatriplan. Der er blevet afsat nogle penge, men de konkrete handlinger, der gør, at det her kan ændres, dem har jeg ikke set endnu, siger Mia Kristina Hansen.

Tilbage i 2016 oplevede Mia Kristina Hansen selv et drab på det bosted, hvor hun arbejdede.

 På Center Lindegården i Roskilde blev Mia Kristina Hansens kollega, Vivi Nielsen, stukket ned af en psykotisk beboer.

Drabet fik stor mediebevågenhed. Og også i 2016 lovede politikerne, at psykiatrien skulle løftes.

Dengang sagde daværende statsminister fra Venstre, Lars Løkke Rasmussen følgende i sin nytårstale i 2017:

- De offentlige ansatte fortjener tryghed og respekt. Ikke vold, ikke chikane, ikke risiko for deres liv.

Røde smileyer 

For Mia Kristina Hansen er de manglende forbedringer i psykiatrien et deja-vu. Psykiatrien er i dag lige så udsultet som i 2016, mener hun.

- Jeg er jo rigtig ked af, at der kom lig på bordet dengang, da min kollega blev slået ihjel. Vi råbte op, og de lovede ændringer, men drabene i Field's sidste sommer viste jo, at der ikke er sket forandringer, der forhindrer, at det her sker igen, siger Mia Kristina Hansen.

TV 2 Kosmopol har fået aktindsigt i arbejdsforholdene på de psykiatriske centre i Region Hovedstaden. 

I alle de seneste rapporter fra arbejdstilsynet får centrene påbud, gule og røde smileyer, fordi medarbejderne bliver udsat for vold og trusler.

Der er folk, der overvejer at holde op med at arbejde i psykiatrien

— Merete Nordentoft

I en tilsynsrapport fra Psykiatrisk Center Ballerup står der blandt andet:

"Der er et par gange om ugen ansatte, der udsættes for fysisk vold fra patienterne i form af kast med genstande, spark og slag med flad hånd eller knytnæve. De ansatte har indtil for nylig i en periode været udsat for gentagne kvælertag fra en patient. De ansatte udsættes dagligt for verbale trusler, herunder dødstrusler."

Endvidere står der, at der siden januar 2022, har været 39 voldsepisoder og at 70 procent af patienterne er gengangere, som har været indlagt før.

- Der er folk, der overvejer at holde op med at arbejde i psykiatrien. Der er folk, der rapporterer, at de synes, at de har vanskelige arbejdsforhold. Det er jo, fordi det er en meget presset psykiatri, hvor vi har brug for flere ressourcer, siger Merete Nordentoft.

Kræver den rette hjælp og behandling

Ifølge Mia Kristina Hansen er mennesker med psykiske vanskeligheder som udgangspunkt ikke farlige, men de kan blive til fare for sig selv og andre, hvis ikke de får den rette behandling og hjælp.

- Det er vildt, at 70 procent af patienterne er gengangere. Det viser jo med alt tydelighed, at de ikke får den hjælp, de behøver. På afdelingerne ude på de psykiatriske centre prøver de at gøre det bedste, de kan, men der mangler medarbejdere, der mangler ressourcer til, at man kan udføre sit arbejde.

Mia Kristina Hansen håber snart der sker reelle forbedringer i psykiatrien, men hun vil se det, før hun tror på det.

- Jeg ved ikke, hvad der mere skal til, for at vi kan få ændret på systemet, for politikerne ved jo godt, hvor galt det står til, siger Mia Kristina Hansen.

(Artiklen fortsætter under faktaboksen.)

Tilsynsrapporter på de psykiatriske centre i Region Hovedstaden

TV 2 Kosmopol har søgt aktindsigt i de seneste tilsynsrapporter på følgende psykiatriske centre i Region Hovedstaden:

  • Psykiatrisk Center Ballerup

  • Psykiatrisk Center Glostrup – Brøndbyøstervej

  • Psykiatrisk Center København Administrationen

  • Psykiatrisk Center Nordsjælland Frederikssund

  • Psykiatrisk Center Sct. Hans

Alle centre har fået påbud fra Arbejdstilsynet. Nedenfor kan du læse hvorfor:

  • Psykiatrisk Center Ballerup: Her har de fået strakspåbud, fordi medarbejderne ikke er sikret effektivt nok mod vold og trusler. Siden januar 2022 har der været 39 voldsepisoder.

  • Psykiatrisk Center Glostrup: Her har de fået påbud, fordi der er risiko for medarbejdernes sikkerhed og sundhed på grund af for stort arbejdspres og arbejdsmængde.

  • Psykiatrisk Center København: Her er der for stor risiko for, at patienterne kan medbringe våben ind på afdelingerne. Derfor er der givet et strakspåbud.

  • Psykiatrisk Center Nordsjælland Frederikssund: Arbejdstilsynet vurderer, at risikoen for vold og trusler er for stor. Samtidig mener tilsynet ikke, at virksomheden i tilstrækkeligt omfang forebygger risikoen for vold. Derfor er der givet et påbud.

  • Psykiatrisk Center Sct. Hans: Her bliver medarbejderne udsat for grov mobning, seksuel chikane og fysiske krænkelser. Påbud er derfor givet.

Minister lover bedring

TV 2 Kosmopol har forsøgt at få et interview med indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde fra Venstre. Hun har sagt nej til et tv-interview. I stedet for har hun sendt følgende skriftlige svar:

- Vi skal være langt bedre til at gribe mennesker, der slås med psykiske lidelser, og der er slet ingen tvivl om, at psykiatrien alt for længe har været udfordret og underprioriteret. Regeringen er derfor også i fuld gang med at give et markant økonomisk løft til psykiatrien, så behandlingskapaciteten kan udvides, og der kan ansættes flere sundhedsmedarbejdere, skriver Sophie Løhde til TV 2 Kosmopol.

Retssagen mod den 23-årige mand fra skyderiet i Field's begyndte i mandags. 

Der ventes dom i begyndelsen af juli måned.

Efter hændelsen i Field's stod politikere i kø med løfter om bedre forhold i psykiatrien. Men, flere centrale kilder mener ikke, der er sket mærkbare forandringer, og derfor kan drabsepisoder som den i Field's ske igen.

Link kopieret!

Seneste nyt

12-årig pige antastet af mand på vej hjem fra skole

Foto: Sebastian Andersen Holm / TV 2 Kosmopol

En 12-årig pige blev forleden antastet af en mand i en bil, da hun var på vej hjem fra skole i Værløse.

Det skriver Nordsjællands Politi på X.

På baggrund af hændelsen vil politiet fredag eftermiddag i tidsrummet fra 13.00 til 15.00 være tilstede med en mobil politistation ved Hareskov Skole i Værløse.

- Her er både børn og voksne velkomne til at komme forbi og få en snak om tryghed, skriver politiet.

Link kopieret!

Mand stjal 47 plader chokolade

En 22-årig mand fra Rumænien blev torsdag aften anholdt i Køge og sigtet for butikstyveri, da han havde stjålet 47 plader Marabou-chokolade til en samlet værdi af 1598 kroner.

Det skriver Midt- og Vestsjællands Politi i deres døgnrapport.

Sagen blev afgjort med en bøde.

Link kopieret!

Skolemad er på finansloven, erfarer TV 2

Arkivfoto.
Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Et udsnit af landets folkeskoleelever kan fremover se frem til offentligt betalt mad i folkeskolerne. Det har partierne bag finansloven forhandlet sig frem til, erfarer TV 2. 

Partierne er blevet enige om at afsætte 850 millioner kroner frem mod 2028 til en national forsøgsordning med skolemad.

Det er uvist, hvor mange af landets knap 500.000 folkeskoleelever, der kan se frem til ordningen. Det skal partierne forhandle på plads på et senere tidspunkt.

Det bliver imidlertid langt fra alle. Børne- og Undervisningsministeriet har i 2021 estimeret, at en indførelse af skolemad på landets folkeskoler vil koste omkring 3,3 milliarder kroner.

Link kopieret!

Vinterens første lokale isdøgn er en realitet

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Vinterens første lokale isdøgn er en realitet.

Et isdøgn er defineret ved, at temperaturen ikke kommer over frysepunktet på noget tidspunkt i løbet af døgnets 24 timer.

Og det blev en realitet ved Roskilde Lufthavn.

Her toppede temperaturen med minus 0,9 grader i torsdagsdøgnet.

Link kopieret!

Sådan bliver weekendens vejr

Weekenden byder på et markant skifte i vejret.

For mens fredag i det meste af landet begynder med slud og sne, stiger temperaturerne søndag, så de i hele landet efterhånden kommer over ti grader.

Det fortæller Martin Lindberg som fredag morgen er vagthavende meteorolog ved Danmarks Meteorologiske Institut (DMI).

Lørdag begynder med enkelte byger med sne eller slud. I løbet af dagen klarer det op med sol, og det holder tørt i det meste af landet, mens vinden aftager.

Temperaturerne vil lørdag ligge over frysepunktet, og det bliver mellem en til seks grades varme.

Natten til søndag og søndag ser størstedelen af landet ud til at blive ramt af omfattende regnbyger.

Link kopieret!

Finansministeren indkalder til pressemøde

Finansloven for 2025 præsenteres fredag klokken 10.00 i Finansministeriet, lyder det i en pressemeddelelse.

Foruden finansministeren vil også økonomiminister Stephanie Lose (V), uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M), børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) samt repræsentanter fra Socialistisk Folkeparti og Radikale Venstre deltage.

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google