Borgmester vil hente filippinere til Danmark: - Det en oplagt vej at gå

København kommer snart til at mangle masser af sosu'ere og sygeplejersker, og borgmester og vil derfor uddanne nye medarbejdere uden for EU.

Inden for ganske få år kommer Danmark til at mangle tusindvis af sosu'ere, og derfor bør vi se mod lande som Fillippinerne, hvis vi skal have mere arbejdskraft.

Det mener Jens-Kristian Lütken (V), der er beskæftigelses- og integrationsborgmester i Københavns Kommune.

- Vi er nødt til at tænke anderledes, siger han til TV 2.

- Jeg er altid klar på at byde folk velkommen i København, der gerne vil arbejde og bidrage, både til København og det danske samfund.

Flere bakker op

Idéen er, at man kan uddanne folk fra Filippinerne til social- og sundhedsassistenter og derefter tilbyde dem arbejde i det danske sundhedsvæsen.

Og det er ikke kun borgmesteren, der er varm på den idé.

Det samme er Fillippinernes ambassadør i Danmark, Leo Harra-Lim, som borgmesteren allerede har mødtes med.

- Vi ser det sådan, at begge vores lande har glæde af det, sagde Leo Harra-Lim tirsdag til TV 2.

Udover at gavne uddannelsessystemet i Fillippinerne med flere investeringer, peger han på, at en sådan ordning samtidig øger sosu'ernes løn og derfor også gavner dem og deres forældre.

Dansk uddannelse i udlandet

Beskæftigelses- og integrationsborgmesteren erkender, at han læner sig op af et forslag, som Moderaterne kom med for to uger siden.

Da sagde partiets politiske ordfører, Monika Rubin, til Berlingske, at partiet vil have undersøgt muligheden for at uddanne social- og sundhedsmedarbejdere og sygeplejersker i lande uden for EU som Filippinerne og Indien for at løse manglen på arbejdskraft i velfærdsfagene.

Uddannelse af eksempelvis filippinere eller indere skal ifølge Moderaterne betales af Danmark, etableres i samarbejde med det pågældende land og leve op til danske kvalifikationer og standarder. Derudover skal de modtage danskundervisning.

Bagefter skal en del af de uddannede ifølge planen til Danmark for at arbejde på lige vilkår med tilsvarende faggrupper, mens andre bliver i hjemlandet.

- Det en oplagt vej at gå, for vi har en kæmpestor udfordring, siger Jens-Kristian Lütken.

Inspiration fra Europa

Inspirationen kommer fra lignende programmer i Tyskland og Holland.

Og Jens-Kristian Lütken er ikke bange for, at Danmark ender med at betale for en uddannelse, som de nye sosu'ere og sygeplejersker ender med at bruge andre steder end i det danske sundhedsvæsen.

- Der er mange fra Filippinerne, der i forvejen arbejder i Danmark og sender penge hjem. Derfor er jeg ikke bange for, at de ikke vil rejse afsted, for lønnen er så høj i Danmark sammenlignet med deres hjemland, siger han.

Men de kan jo få en endnu højere løn i Norge?

- Ja, men nu er det jo dansk, de kommer til at lære, så det ser jeg ikke som den store risiko, siger han.

- Det, jeg ser som en risiko, er, at vi om meget få år kommer til at mangle et stort antal medarbejder inden for de store velfærdsområder. Det her kan ikke løse alle vores udfordringer, men en del af dem kan løses med udenlandsk arbejdskraft.

En analyse, som DAMVAD Analytics har lavet for Danske Professionshøjskoler fra 2021, har vist, at der i 2030 kommer til at mangle 8000 sygeplejersker.

Finansministeriets tal fra sidste år viser, at der kommer til at mangle 17.000 medarbejdere på social- og sundhedsområdet.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik