De har sat drømmen om en stor villa på pause og sparer over 16.000 kroner om måneden

Det er et relativt nyt fænomen i Danmark, at familier bor i mindre boliger, forklarer boligforsker.

Når en familie udvides fra fem til seks personer, vil de fleste, som er på udkig efter en ny bolig, søge efter flere kvadratmeter.

Men det er ikke tilfældet for familien Nordam.

Om fire måneder bliver 31-årige Christine Nordam mor for fjerde gang, og familien har netop fået nøglerne til deres nye lejlighed på 66 kvadratmeter i det gamle sydhavn.

Familiens oprindelige plan var at skifte deres lejlighed på 136 kvadratmeter i Carslbergsbyen ud med en villa, men da salget af lejligheden skete hurtigere end forventet, måtte de finde på en plan b.

- Det var ikke planen, men vi flyttede midlertidigt over på mit kontor på 46 kvadratmeter og fandt ud af, at det fungerede bedre, end vi havde forventet, siger Christine Nordam i ’Go’ aften Live’.

Familien er blevet så glade for løsningen, at de har valgt at sætte husdrømmen på pause.

Og selvom det er relativt nyt i Danmark at bo som familien Nordam, så er de ikke de eneste, der bytter de mange kvadratmeter ud med færre.

Ville have økonomisk frihed

En af grundene til, at Christine Nordam og hendes mand Rasmus Nordam har valgt at flytte i en mindre lejlighed, er, at de ønsker økonomisk frihed.

Og det har de fået.

Familien fik en portion penge med fra salget af deres lejlighed, og de sparer mellem 16.000 og 20.000 kroner i udgifter om måneden på at bo på færre kvadratmeter, anslår Christine Nordam.

- Vi har betalt lejligheden kontant og har planer om at spare op og investere de 20.000 kroner, som vi kiggede ind i, at vi ville bruge på renter om måneden i vores tidligere bolig, forklarer hun.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Familien Nordam har boet på 46 kvadratmeter de seneste seks måneder, og Christine Nordam regner med, at familien bliver boende der de næste tre måneder, indtil deres nye lejlighed er færdigrenoveret
Familien Nordam har boet på 46 kvadratmeter de seneste seks måneder, og Christine Nordam regner med, at familien bliver boende der de næste tre måneder, indtil deres nye lejlighed er færdigrenoveret
Foto: Foto: @christine.nordam

Udover et større økonomisk råderum har de færre kvadratmeter også gjort oprydningen og rengøringen lettere.

Men selvom familien har lært at holde af de færre kvadratmeter, var størrelsen på Christine Nordams kontor ikke nok.

- Det der med at lave mad og sove i samme rum fungerer ikke vildt godt. Det er derfor, vi skal have mere end ét værelse i vores næste lejlighed, forklarer Christine Nordam.

Til gengæld er den begrænsede plads effektiv, når børnene skal puttes, da børnene skal sove i samme værelse.

- Så er det bare med at lægge sig ned i smørhullet og læse godnathistorier for dem på skift, hvor de kan lytte med. Sådan nogle ting fungerer enormt godt, siger hun.

quote Det er en familie, der er sindssygt modig

Mette Mechlenborg, boligforsker

At bo småt er en tendens fra udlandet

’Micro-living’ og ’Tiny Houses’ er allerede boligtendenser, som er kendt fra udlandet, hvor man flytter fra en mere konventionel bolig til en mindre bolig.

Sådan lyder det fra Mette Mechlenborg, der er boligforsker på Aalborg Universitet.

Der er mindre vedligeholdelse og rengøring i et småt hjem, og familien rykker tæt på hinanden.

- I stedet for, at vi sidder i hvert vores rum, så tvinges vi sammen, og det skaber også noget nærvær og samarbejde, siger Mette Mechlenborg.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Du går glip af noget her! 😊

Afstemningen kræver et ja til cookies.
Så man kun kan stemme én gang om ugen.
Vær med ved at klikke på boksen her:
Tillad alle cookies

Og en mindre bolig gør det muligt at holde sine udgifter nede, og det giver en frihed, så man ikke nødvendigvis behøver at arbejde fuldtid og kan arbejde, når man har lyst, lyder det.

- Vi har jo på mange måder opbygget et samfund, hvor vi bliver sådan lidt slaver af at have store boliger. Så skal vi have et stort lån, vi skal betale ned på, og så er vi tvunget til at arbejde fuldtid, siger Mette Mechlenborg.

Hun tror, at vi generelt og globalt kommer til at se flere gøre det samme som familien Nordam, der har spurgt sig selv, hvad der er vigtigst for dem.

- Det er en familie, der er sindssygt modig, og som gør noget, jeg tror, at vi kommer til at se mere af i forhold til de tendenser, vi ser nu på boligmarkedet, vurderer Mette Mechlenborg.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Familien er i gang med at totalrenovere deres nye lejlighed. De håber, at den er færdig om tre måneder.
Familien er i gang med at totalrenovere deres nye lejlighed. De håber, at den er færdig om tre måneder.
Foto: Foto: @christine.nordam

Drømmen om en større bolig lever

Christine og Rasmus Nordam, har ikke pakket drømmen om en større bolig væk.

- Jeg tror, at vi prøver det af. Altså, vi har ikke en udløbsdato. Vi ved godt, at vi på et tidspunkt kommer til at gøre noget andet, men der er mange ting, der er oppe i luften. Landliv og store villaer og kæmpe lejligheder, fortæller Christine Nordam.

Og Christine Nordam og hendes mand tror, at behovet for mere plads vil komme i takt med, at deres børn på 0, 3, 5 og 8 år bliver større.

- Vi tror, at to eller tre år i den nye bolig er realistisk, men vi revurderer det, når vores børn bliver større og får brug for mere privatliv. I mellemtiden prøver vi det af og mærker den frihed, som man drømmer om, når man går på pension, forklarer hun.

Christine Nordam er klar over, at deres livsstil ikke er for alle.

Alligevel håber hun, at deres historie kan sætte nogle tanker i gang hos andre.

- Den enkelte familie bør tænke over, hvad der skaber værdi for dem. Vi har skåret alt materielt fra og har fået en mindre bolig, som gør, at vi nemmere kan fokusere på de ting, som betyder noget for os. Det er at stå op om morgenen sammen og have det godt og sjovt og være sunde og raske, afslutter hun.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik