Netanyahu bruger københavnsk tragedie til at forsvare Israels angreb – ekspert er uforstående

Israel afviser at begå krigsforbrydelser i Gazastriben og siger, at landet har ret til at forsvare sig.

Over 8000 mennesker – heriblandt næsten 3500 børn – meldes at have mistet livet i Gazastriben, siden krigen mellem Israel og Hamas brød ud 7. oktober.

Tallene er præget af usikkerhed, fordi de kommer fra det Hamas-kontrollerede palæstinensiske sundhedsministerium. Men flere eksperter anser dem alligevel for at være pålidelige.

Mange af de døde er blevet dræbt i omfattende israelske bombardementer.

Det fik på et pressemøde mandag journalister til at spørge Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, om, hvorvidt landet er i gang med en "kollektiv afstraffelse af det palæstinensiske folk", hvilket vil være en krigsforbrydelse.

Det blev ikke overraskende afvist af Netanyahu.

- Vi gør alt for at forhindre, at civile dør, sagde premierministeren ifølge The Times of Israel, inden han kom med en opsigtsvækkende sammenligning.

quote Den sammenligning har ikke et reelt fundament i historien

Marc Schack, lektor i folkeret, Københavns Universitet

Sidestiller angreb med dansk tragedie

Ifølge Netanyahu er Israels aktioner i Gazastriben nemlig sammenlignelige med det britiske luftvåbens mission for at bombe det tyske efterretningsvæsen Gestapos hovedkvarter i København under Anden Verdenskrig i marts 1945.

Dengang bombede britiske piloter ved en fejl Den Franske Skole på Frederiksberg i stedet for Shellhuset, hvor Gestapo holdt til. Fejltagelsen kostede 104 civile livet, hvoraf 86 var børn.

- Det var ikke en krigsforbrydelse. Det var ikke noget, man bebrejdede Storbritannien for at have gjort. Det var en legitim krigshandling med tragiske konsekvenser, der følger med sådanne legitime handlinger, sagde Benjamin Netanyahu mandag.

Han lovede samtidig at fortsætte kampen mod Hamas.

- Det (bombningen af Den Franske Skole, red.) fik heller ikke jer til at bede de allierede om at lade være med at udrydde nazismen.

quote Den Franske Skole var en fejlbombning over København, som var et relativt enkeltstående tilfælde. Det, vi ser i Gazastriben, er massive og gentagne bombardementer

Marc Schack, lektor i folkeret, Københavns Universitet

Ekspert er uforstående

Netanyahus sammenligning af den danske tragedie og Israels bombardementer i Gazastriben er dog skudt helt ved siden af.

Det mener Marc Schack, der er lektor i folkeret og national sikkerhed ved Københavns Universitet.

- Den Franske Skole var en fejlbombning over København, som var et relativt enkeltstående tilfælde. Det, vi ser i Gazastriben, er massive og gentagne bombardementer, så den sammenligning har ikke et reelt fundament i historien, siger han til TV 2.

Under international lov er alle parter i en krig forpligtet til at skelne mellem militære og civile mål.

Det er således en krigsforbrydelse at rette direkte angreb mod civile, ligesom det også kan være en krigsforbrydelse, hvis et angreb mod et militært mål volder overdreven skade mod civilbefolkningen.

Over 8000 personer menes at have mistet livet i forbindelse med Israels offensiv i Gazastriben.
Over 8000 personer menes at have mistet livet i forbindelse med Israels offensiv i Gazastriben.
Foto: Mohammed Abed/AFP/Ritzau Scanpix

Marc Schack har fra Danmark svært ved at vurdere, om Israels bombardementer i Gazastriben er et brud på international lov. Især fordi det ofte er et spørgsmål om hensigten bag angrebene.

- Problemet er, at for at vurdere, om der er tale om krigsforbrydelser, skal man have et billede af, hvad de er gået efter, og hvilke civile skader der er sket. Det er svært at se på afstand, så jeg kan kun vurdere det indirekte, siger han.

quote Det ser ud til, at de bruger udsultning af civilbefolkningen som et krigsmiddel. Det er et brud på humanitær folkeret

Marc Schack, lektor i folkeret, Københavns Universitet

Israel kan have begået krigsforbrydelser

På andre områder ser den danske lektor dog tydelige tegn på, at Israel ikke overholder krigens love. For eksempel ved at landet har haft lukket for strøm, vand og andre forsyninger i Gaza.

- Det ser ud til, at de bruger udsultning af civilbefolkningen som et krigsmiddel. Det er et brud på humanitær folkeret, hvis man har til hensigt at hindre, at der kommer hjælp. Det har israelske politikere sagt direkte, at de havde i sinde, siger Marc Schack til TV 2.

Han henviser til, at Israel i krigens begyndelse ikke ville lade nødhjælp nå frem, medmindre Hamas befriede de tilfangetagne gidsler.

Ifølge den danske lektor er det også relevant at undersøge, om Israels handlinger samlet set svarer til en kollektiv afstraffelse af befolkningen i Gazastriben.

- Jeg er grundlæggende meget skeptisk, når Israel siger, at de lever op til deres internationale forpligtelser, siger han med henvisning til de mange tusind døde og sårede civile.

Både Israel og Hamas er blevet beskyldt for at have begået krigsforbrydelser under den igangværende konflikt.

FN’s Højkommissariat for Menneskerettigheder har i den forbindelse nedsat en undersøgelseskommission til at indsamle beviser.

Krigen mellem Israel og Hamas begyndte 7. oktober, da krigere fra den palæstinensiske bevægelse, der er på EU's og USA's terrorliste, gik til angreb på flere israelske byer og slog over 1400 mennesker ihjel, heraf mange civile.

Over 200 mennesker blev også taget med tilbage til Gazastriben som gidsler.

Israel har under hele krigen gentagne gange holdt fast i, at landet har ret til at forsvare sig selv.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik