Vi nærmer os grænsen, siger cheflæge efter betydelig stigning af virusramte spædbørn
Sidste år så man et tårnhøjt indlæggelsestal blandt spædbørn med RS-virus. Men i år er endnu værre, siger cheflæge på børne- og ungeafdeling.
For femte uge i træk er antallet af RS-virustilfælde – også kaldet respiratorisk syncytialvirus – steget betydeligt.
Værst ser det ud i Region Hovedstaden, hvor antallet af nyindlagte er højere, end det på noget tidspunkt har været de sidste fem år.
I onsdagens opdatering fra Statens Serum Institut (SSI) var der for eksempel registreret 129 nye indlæggelser i Region Hovedstaden den sidste uge.
Af samme årsag har virussen, der især rammer de mindste børn, givet ekstra travlhed på børneafdelingerne.
Det gælder blandt andet på afdelingen for Børn og Unge på Herlev og Gentofte Hospital, fortæller cheflæge Marianne Sjølin Frederiksen til TV 2.
- Vi er presset til det yderste. Vi er ikke der, hvor det er til fare for patienterne. Men det er lige til grænsen.
Værre end sidste år
RS-virus er den hyppigste årsag til, at små børn bliver indlagt med luftvejsinfektioner.
Mens det oftest forløber som en forkølelse for andre aldersgrupper, kan det særligt for børn under seks måneder føre til vejrtrækningsproblemer.
Sidste år så man for eksempel et tårnhøjt indlæggelsestal blandt spædbørn.
Men ifølge cheflæge Marianne Sjølin Frederiksen er i år endnu værre.
- Det er helt klart værre i år, end det var sidste år. Vi har en fornemmelse af, at vi snart har set alle de børn, der findes i regionen, siger hun.
Hun fortæller, at man andre år blandt andet har flyttet nogle af de mindste RS-virusramte børn over på afdelingen for syge nyfødte og for tidligt fødte børn for at aflaste børne- og ungeafdelingen.
Symptomer ved RS-virus
Forkølelse og hoste
Feber
Almen utilpashed
Hurtig og/eller hvæsende vejrtrækning
Sløvhed og træthed
Hos børn under seks måneder skal man være særligt opmærksom på følgende:
Hurtig vejrtrækning (mere end 60 slag per minut)
Vejrtrækningspauser i forbindelse med hurtig vejrtrækning
Tydeligt nedsat spiseevne (barnet melder sig ikke eller må hele tiden slippe brystet)
Tørre bleer
Kilde: Rigshospitalet
Men det har ikke været muligt i år, da også denne afdeling har været fyldt.
Så hvis smitten med RS-virus bliver ved med at stige, er Marianne Sjølin Frederiksen ikke sikker på, hvad hun skal stille op.
Håber på forståelse og tålmodighed
Presset på afdelingen for Børn og Unge på Herlev og Gentofte Hospital er ikke blevet mindre af, at der lige nu er flere infektioner i omløb, som ikke bare lægger børnene ned, men også personalet.
Ifølge Marianne Sjølin Frederiksen har meget af personalet været nødt til at tage ekstra vagter for at kunne få det til at løbe rundt.
(Artiklen fortsætter under boksen)
Men man har også været nødt til at sende de mindre syge børn, for eksempel børn med brækkede lemmer, hjem, hvor de i stedet kan blive passet af deres forældre.
- Vi har brug for, at børnefamilierne har forståelse for, at vi er pressede, og at de har tålmodighed. Når de kommer med deres syge børn, gør vi alt for at nå det hele, men der vil være ventetid. Ikke kun hos os, men også hos vores kolleger, lyder det fra cheflægen.
Samtidig ønsker hun at gøre opmærksom på, at forældrene muligvis vil opleve, hvad hun kalder en "nødtørftig pleje".
Simpelthen fordi der ikke er tid eller overskud til at yde den samme omsorg, som lægerne og sygeplejerskerne ellers plejer.
Hvornår knækker kurven?
Spørgsmålet er så, hvornår Marianne Sjølin Frederiksen og hendes kolleger igen kan trække vejret og ikke skal blive ved med at tage imod det ene RS-sygdomsramte barn efter det andet.
Hos SSI lyder det bedste bud på, at man fortsat vil se en høj forekomst af virussen hen over julen, men at smitten vil falde efter nytår.
- Der er ikke så mange børn i institutionerne hen over jul, så i den periode kan smitten godt aftage. Nogle gange ser vi dog, at den stiger igen, når børnene vender tilbage, fortæller seniorforsker ved SSI Hanne-Dorthe Emborg til TV 2.
Hverken hun eller cheflæge Marianne Sjølin Frederiksen har et bud på, hvorfor det lige netop er Region Hovedstaden, som er topscoreren, når det kommer til RS-virussmitte.
Men hvis forældre i andre regioner – eller i Region Hovedstaden for den sags skyld – ikke ønsker, at deres børn også skal blive smittet med virussen, er det bare med at få indført alle de gode vaner fra coronatiden, hedder det sig.
Gode råd til at undgå smitte med RS-virus
Det vigtigste er god håndhygiejne. Husk at vaske eller spritte hænder efter kontakt med sekret eller steder, hvor der kan være sekret.
Desuden bør man holde sig for munden ved hoste og vaske hænder umiddelbart efter.
Risikoen for smitte kan reduceres ved at tilbringe mere tid udendørs, hvor der er mindre tæt kontakt til andre børn.
Barnet kan smitte i mere end tre uger efter infektionen. Derfor bør man undgå kontakt til spædbørn, så længe man hoster eller er snottet for ikke at viderebringe smitten.
Kilde: Rigshospitalet
Det vil sige at blive hjemme, hvis man er syg, lade være med at sende sit syge barn i institution, vaske hænder ofte, hoste i ærmet og holde afstand.
- Vi skal passe på hinanden. Både for den enkeltes skyld og for samfundets skyld, så det hele kan hænge sammen, siger Marianne Sjølin Frederiksen.