Voldsomme beretninger fra Michelin-miljøet: Han tog fat i mine arme og brugte mig som dukke

Flere tidligere og nuværende ansatte i fine dining-branchen tegner et billede af en branche med en hård tone, stress og problematiske arbejdsvilkår

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Arkivfoto.
Foto: Iris

Hvis man taler om det, er man ikke en del af klubben.

Men Linette Jensen har besluttet sig for at gøre det alligevel: Tale højt og bidrage til fortællingen om arbejdsforholdene på nogle af Danmarks fineste restauranter.

- Jeg tror, de færreste gæster er bevidste om, hvordan det er at arbejde sådan et sted. Og det har de heller ikke lyst til at vide, siger Linette Jensen, der har været tjener og senere restaurantmanager på en Michelin-restaurant i en periode på fire år.

Hun er en af de flere end 70 tidligere og nuværende ansatte i fine dining-branchen, som TV 2 har talt med og som tegner et billede af en branche med en hård tone, stress og problematiske arbejdsvilkår.

15 af dem fortæller i dokumentarserien ”Den bitre smag af Michelin” blandt andet om systematisk overarbejde og manglende betaling for det – og om de konsekvenser, det hårde arbejdsmiljø har.

Han tog fat i mine arme og brugte mig som en dukke for at vise mig det, mens han fortalte mig, at jeg var en idiot

— Ida Haagendal

Systematisk overarbejde

Linette Jensen arbejdede i fire år på restauranten Kokkeriet i det indre København, som indtil 12. juni i år havde en Michelin-stjerne. Hun var ansat fra 2014 til 2018, og dengang var det “standarden”, at hun aldrig havde fri på det sluttidspunkt, der stod i hendes vagtplan.

Linette Jensen arbejder ikke længere i Michelin-branchen
Foto: TV 2

- Hvis gæsterne ikke var gået, gik du jo heller ikke. Så det var noget med at pudse glas til klokken 02.00, og hvis du var heldig, kunne du gå hjem 02.30, siger hun. Og der var ikke aflønning for de ekstra timer.

- Overarbejde var forventeligt og blev betragtet som interessetimer, siger Linette Jensen.

TV 2 har talt med yderligere 14 tidligere ansatte fra Kokkeriet fra perioden 2016 til 2022. De fortæller samstemmende, at de var ansat til 37 timer, men arbejdede langt mere end det - uden at få overarbejdsbetaling eller afspadsering.

Et problem på tværs af branchen

Også Ida Haagendal har oplevet at skulle arbejde mere, end hun var ansat til. Indtil februar i år arbejdede hun som tjener på flere gourmetrestauranter med samme ejer, køkkenchefen Kristian Baumann.

- Det var aldrig 37 timer om ugen, det var altid minimum 50 timer. I kontrakten blev det specificeret, at hvis man arbejdede over, ville man ikke få løn for det, siger Ida Haagendal, der fik en løn på 24.000 kroner før skat.

Men kræver det ikke bare, at man arbejder ekstremt meget, hvis man vil være med i verdenstoppen?

- Der er jo ikke nogen mennesker, der får et job i en fine dining restaurant og tror, at det bliver en nem opgave, men jeg vil mene, at der er stor forskel på at arbejde i et krævende og ambitiøst arbejdsmiljø, og så arbejde i et arbejdsmiljø, hvor der er en kultur for at drive rovdrift på arbejdskraften.

Jeg ved, det lyder helt åndssvagt, men jeg fik hjertebanken, hvis jeg kunne se hans navn i displayet

— Linette Jensen

Også 30-årige Daniel Runge Christensen, der har arbejdet som kok i ti år, har oplevet ekstremt lange arbejdsdage. Blandt andet på en tostjernet Michelinrestaurant i New York og på en række gourmetrestauranter herhjemme.

- Jeg ville være en super god kok og lære af de bedste, og hvis man skal det, skal man arbejde 60 timer minimum. Sådan er det bare, siger Daniel Runge Christensen, som fik 22.000 kroner før skat og arbejdede op imod 70 timer om ugen, da han arbejdede på restaurant Barr.

Restaurant Barr skriver til TV 2 på e-mail, at kritikken ligger tilbage fra opstarten af Barr, og det var en meget hektisk tid, men der er siden blevet rettet op på tingene.

Brud på EU-regel

Det burde slet ikke være muligt at arbejde så meget som Daniel Runge Christensen fortæller om – uanset om arbejdspladsen har tegnet en overenskomst eller ej.

En såkaldt 48-timers regel beskytter nemlig alle lønmodtagere i EU mod systematisk overarbejde. Reglen pålægger arbejdsgivere et ansvar for, at arbejdstiden ikke overskrider 48 timer om ugen i gennemsnit over en periode på fire måneder.

Men det bliver altså forventet af en lang række af de personer i fine dining-branchen, som TV 2 har talt med.

Størstedelen af de 70 personer, som TV 2 har talt med, har oplevet at skulle arbejde langt mere end 37-40 timer om ugen.

Pia Voss, som er administrerende direktør i hotel- og restaurationsbranchens interesseorganisation Horesta, mener, at det er lykkedes Danmark at placere sig i den gastronomiske verdenselite netop, fordi der er en vilje til at yde en ekstra indsats.

- Det kræver helt sikkert noget ekstraordinært, hvis man vil være med blandt de bedste. Men også i fine-dining skal man overholde de aftaler, der bliver lavet. Hvis man har en aftale om, at man skal arbejde 40 timer, er det selvfølgelig ikke i orden, at man bliver bedt om at arbejde langt mere, siger Pia Voss.

Blev bange for at gå på arbejde

Mange forlader altså branchen tidligt. En af dem er Ida Haagendal, som arbejdede halvandet år under den kendte køkkenchef og restaurantejer Kristian Baumann. Først på Restaurant Koan, der i juni blev tildelt to Michelinstjerner, og senere på JuJu.

Tonen var hård, fortæller Ida Haagendal. Især fra Kristian Baumann, som ifølge hende kunne vende 180 grader på et splitsekund. Hun vidste aldrig, hvor hun havde ham.

Hun fortæller om episoder, hvor restaurantejeren har overskredet hendes intimsfære, for eksempel en aften, hvor han ikke syntes, hun udførte en opgave korrekt.

- Han forsøgte at fortælle mig, hvordan jeg skulle gøre i stedet, og han tog fat i mine arme og brugte mig som en dukke for at vise mig det, mens han fortalte mig, at jeg var en idiot. Det føltes virkelig ubehageligt, fortæller hun.

Når hun forsøgte at sige fra eller gøre opmærksom på sin utilfredshed, oplevede hun at blive talt hårdt til eller blive frosset ude.

Jeg kunne ikke lide det menneske, jeg følte, jeg blev tvunget til at være

— Ida Hagendal

TV 2 har talt med fem andre tidligere ansatte under Kristian Baumann, der fortæller om lignende oplevelser om at blive skældt ud eller ignoreret. En kok oplevede, at Kristian Baumann ikke talte til ham i en uge, efter at han havde lavet en fejl.

For Ida Haagendal betød tonen, at de værdier, hun havde taget med sig ind i jobbet, blev udvisket. Hun turde ikke længere gøre noget, der kunne vække opsigt. Hun sov dårligt eller slet ikke om natten, fordi hun var blevet bange for at gå på arbejde.

- Det blev meget hurtigt ubehageligt at være i. Ikke kun fordi jeg selv blev udsat for det, men også fordi jeg ikke kunne lide det menneske, jeg følte, jeg blev tvunget til at være, forklarer Ida Haagendal.

Først da hun blev sygemeldt i januar 2023, gik det op for hende, hvor langt hun havde bevæget sig væk fra sine værdier.

Kristian Baumann har ikke ønsket at stille op til et interview, men svarer på e-mail, at han ikke kan genkende, at nogen skulle have presset Ida Haagendal.

- Vi har sat stor pris på Ida og har blandt andet finansieret en sommelieruddannelse til hende. Vi er på alle måder kede af, at Ida har haft oplevet afslutningen af hendes tid hos os anderledes.

Spørg Os

Vær med i vores journalistiske fællesskab.  Du spørger. Vi undersøger.

Skulle stå til rådighed i sin fritid

Også på Kokkeriet oplevede Linette Jensen et pres fra sin chef, ejeren Sammy Shafi, som var med til at nedbryde hende.

- Kokkeriet var et meget ambitiøst sted, og jeg er blevet bedt om at presse folk til at blive på arbejde, selvom de var syge. Jeg har haft tjenere, der lå og kastede op i kælderen, men ”det skulle de lige vente med til i morgen, for ellers var vi på røven”, siger Linette Jensen.

Hun følte også, at hun skulle stå til ansvar, når hun ikke var på arbejde. Sammy Shafi sendte hende ofte sms’er om arbejdsrelaterede ting, som han forventede svar på med det samme.

- Det var ting, der skulle løses i hans program, mens han sad på kontoret uden respekt for, at jeg ikke var på arbejde. Det skete også, når jeg var til vigtige ting som min mors sølvbryllup eller begravelser, siger Linette Jensen.

For eksempel skrev han til hende en aften, hvor hun havde fri, fordi der var en vin, han ikke kunne finde.

Foto: TV 2
Link kopieret!

Seneste nyt

Det vinterlige vejr fortsætter

Foto: TV 2 Kosmopol

Natten til fredag er der igen mulighed for sne- og sludbyger samt temperaturer under frysepunktet, skriver Vejdirektoratet.

Det betyder risiko for sne- og isglatte veje, så vær opmærksom, hvis du skal ud at køre, lyder opfordringen.

Torsdag har vejr- og vejforholdene været værst på Sydsjælland, men Vejdirektoratet advarer om, at også vejene i TV 2 Kosmopols område kan være glatte, selvom de umiddelbart ser fine ud.

Link kopieret!

Historisk butik lukker i København

Specialforretningen Vesterbro Tømmerhandel lukker efter 137 år. Det skriver mediet Københavnerliv. Ifølge ejeren af butikken, Allan Lundberg, skyldes det et svigtende salg. Butikken har sidste åbningsdag den 21. december 2024.

Link kopieret!

Politikere vil sælge arena, der skulle have været nyt samlingspunkt

Foto: TV 2 Kosmopol

Der var mange planer for arenaen Royal Stage i Hillerød, som åbnede i 2020.

Men dårlig økonomi får nu Venstre til at foreslå, at fonden bag Royal Stage sætter hele eller dele af sports- og kulturkomplekset til salg. Det skriver sn.dk.

- Måske er det bedre bare at trække stikket nu, siger medlem af byrådet, Morten Bille (V), til sn.dk, efter flere andre scenarier har været oppe at vende.

Hillerød Kommune ejer ikke Royal Stage, men bidrager med et årligt tilskud på mere end 25 millioner kroner til driften.

Link kopieret!

Burgerkæde åbner endnu en restaurant

Foto: Sidsel Babenco - TV 2 Lorry

Onsdag den 27. november klokken 10 slår den svenske burgerkæde Max dørene op til kædens tredje restaurant i København.

Den nye Max skal ligge i bunden af beboelsesejendommen Kaktustårnene på Dybbølsbro. Det skriver Ekstrabladet.

Max åbnede sin første danske restaurant på Gammeltorv i København i 2013.

Link kopieret!

Justitsministeren oplevede vold i hjemmet som barn

Foto: Mathias Svold/Ritzau Scanpix

Der skal fra samfundets side gøres mere for børn, som vokser op med fysisk eller psykisk vold.

Sådan lyder det overordnede budskab fra justitsminister Peter Hummelgaard (S), som tirsdag udkommer med bogen "Der er noget, vi skal tale om".

Peter Hummelgaard, der er valgt i Københavns Storkreds og vokset op på Amager, kommer i bogen også ind på, hvad der politisk ifølge ham bør gøres for at stoppe vold mod børn i hjemmet.

I bogen skriver 41-årige Hummelgaard, at han som barn selv oplevede vold i hjemmet, og at det var faren, som var voldelig.

Ritzau har forsøgt at få en kommentar fra Hummelgaards far, men det har ikke været muligt.

Link kopieret!

Strømmede til gratis rødvin

Kulden kunne ikke holde kunderne væk fra et glas gratis rødvin.

Der var rigtig mange, der trodsede november-kulden og mødte op foran Restaurant Bouillon på Frederiksberg torsdag eftermiddag for at få fingre i et de 500 glas gratis Beaujolais.

Det er en fransk tradition, at man den tredje torsdag i november fejrer frigivelsen af den helt unge Beaujolais Nouveau-vin, og den tradition er Restautant Bouillon hoppet med på og uddelte gratis vin og ristede kastanjer foran restauranten på Solbjergvej.

- Skål for Beaujolais og skål for kastanjer, lød det fra de fremmødte kvinder, som TV 2 Kosmopol talte med, og som syntes, det var "dejligt at nyde et glas Beaujolais midt på Frederiksberg".

- Det er jo en gammel og virkelig sjov tradition, som jeg har oplevet flere gange i Paris. Folk står gerne og småfryser lidt, men storhygger med venner og familie. Det er en tradition, jeg virkelig kan godt li', og som jeg synes, falder på et lidt tørt sted her i november, der ærligt talt ellers ikke er den mest muntre måned, sagde Bouillon-ejer Torben Klitbo tidligere på ugen til KøbenhavnLiv.

Foto:
Link kopieret!

21-årig udså sig de svageste ofre - nu er han dømt

Midt- og Vestsjællands Politi
Foto: TV 2 Kosmopol

Torsdag idømte Retten i Roskilde en 21-årig mand et års ubetinget fængsel for systematisk at gå efter ældre mennesker, som han svindlede for store beløb.

- En målrettet efterforskning fra politiets side har gjort, at vi nu har fået dømt en af de personer, som vi mener har haft en central rolle i bedragerierne, siger anklager Marutha Thayaphran fra anklagemyndigheden ved Midt- og Vestsjællands Politi.

Politiets efterforskning har vist, at den 21-årige tog ud til de ældre, efter at andre medgerningsmænd over telefonen havde givet sig ud for at være fra banken og overbevist dem om, at de skulle udlevere hævekort og koder. Derefter blev kortene afhentet hjemme hos ofrene for derefter at blive brugt i de nærmeste hæveautomater.

I alt blev 13 ældre svindlet for et samlet beløb på 193.000 kroner. I yderligere tre tilfælde forsøgte svindlerne at snyde penge fra ældre, men de fattede dog mistanke og fik kortet spærret, før der kunne hæves penge på det. Ofrene har været bosiddende i København, Greve, Skovlunde, Hillerød, Slangerup, Herlev, Søborg, Helsinge og Gentofte.

- Der tegner sig et billede af et omfattende svindelnummer. Vi kan se, at den 21-årige forinden havde søgt på "gamle navne kvinder" og "hvor bor der flest ældre. Og på den måde har de så udset sig de svageste ofre, siger Marutha Thayaphran.

Link kopieret!

Knap 300.000 danskere får flere penge

Foto: TV 2 Kosmopol

Ældrechecken bliver øget med omkring 5000 kroner, og det betyder, at 295.000 danskere kan se frem til en større check. Det har Folketinget besluttet, skriver Ekstra Bladet. I alt er der afsat 1,3 milliarder kroner til at hæve ældrechecken.

I år udgør ældrechecken 19.900 kroner.

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google