500.000 for skud i hovedet – hemmelige grupper er spækket med jobopslag om lejemord i Danmark

Fænomenet er velkendt i Sverige, men nyt i Danmark, oplyste justitsministeren. Svenske profiler på nettet søger lejemordere til drab i Danmark.

Det sociale medie Telegram er spækket med jobannoncer af en særligt lyssky slags.

Arbejdsopgaverne udloves til honorarer på hundredetusindvis af svenske kroner og drejer sig om alt fra vold, hærværk, kast af granater og drab i Danmark.

TV 2 har fået adgang til flere grupper på det sociale medie, hvori personer søges til at slå mennesker ihjel på dansk jord.

quote Det er stærkt bekymrende, at der overhovedet findes den slags sider

Jens Møller Jensen, tdl. drabschef

I en gruppe med flere end 1100 medlemmer søger en profil personer til et uspecificeret job i Danmark. Dusøren er på 500.000 svenske kroner svarende til knap 325.000 danske kroner. Det skriver profilen i et opslag fredag formiddag.

I samme opslag efterlyses jobbet med titlen "skud i hovedet" også til en pris på 500.000 svenske kroner.

I en gruppe med 189 medlemmer søger en anonym profil i et opslag fra mandag "jappare" – et svensk slangudtryk for drabsmænd – i Danmark. Profilen skriver, at priserne afhænger af hvilke "personer", der er tale om.

Priserne varierer fra 300.000 og 400.000 til 500.000 svenske kroner.

En bruger på Telegram søger "jappare" – et svensk slangudtryk for drab – i Danmark.
En bruger på Telegram søger "jappare" – et svensk slangudtryk for drab – i Danmark.
Foto: TV 2

TV 2 har forholdt oplysninger for dansk politis National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK), som afviser at kommentere sagen.

Tidligere vicepolitiinspektør og drabschef i Københavns Politi, Jens Møller Jensen, kalder opslagene "skræmmende" og "bekymrende".

- Det er stærkt bekymrende, at der overhovedet findes den slags sider, og at man tilsyneladende får tilbagemeldinger fra folk, der vil slå mennesker ihjel, som de ikke har noget fjendskab med, siger han.

Nyt i Danmark – velkendt i Sverige

Svenske kriminelle bliver rekrutteret af danske bander, bekræftede justitsminister Peter Hummelgaard (S) til TV 2 torsdag og fortalte, at det ofte er helt unge "børnesoldater".

- Det nye er, at vi har at gøre med danske kriminelle grupperinger, som køber lejemordere, børnesoldater fra Sverige, hvor det er muligt at rekruttere dem til opgaver i Danmark, sagde Peter Hummelgaard.

Han udtalte sig, da der siden 29. juni har været fem skyderier i Storkøbenhavn. Den seneste torsdag, hvor en 43-årig mand blev dræbt og en 42-årig kvinde såret under et skyderi på Hans Tavsens Gade på Nørrebro.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Spørg Os - Formular

_

Siden april har dansk politi ifølge justitsministeren registreret 25 episoder, der involverer hvervning af svenske kriminelle eller forsøg på hvervning til opgaver i Danmark. Opgaver der spænder fra trusler og groft hærværk til sprængninger og drabsforsøg med skydevåben.

Nogle er gennemført, mens "en stor del" ifølge justitsministeren er blevet afværget.

Kriminaliteten i Sverige er blevet moderne, siger kriminolog

David Sausdal er kriminolog og lektor på Lunds Universitet. Han har fulgt udviklingen i den svenske bandekriminalitet og fortæller, at den volds- og drabsparate kriminalitet i de senere år er blevet mere digitaliseret.

Netop Telegram er af svenske myndigheder velkendt i sager om hvervning af lejemordere og anden kriminalitet, fortæller han.

- Det er et problem, som man oftere og oftere støder på. Der er også eksempler på, at folk har sagt ja til den slags opgaver på sociale medier i Sverige. Derfor kan man godt antage, at der er en troværdighed i det her, siger han.

Foruden Telegram er der eksempler på, at personer har forsøgt at hyre lejemordere over mediet Signal, men sågar også på mere åbne medier som TikTok og Instagram, fortæller David Sausdal.

Han forklarer, at man skal se bandekriminaliteten som en vrangside af alle andre brancher.

- Bandekriminaliteten i Sverige blevet moderne. Den fungerer mere og mere som andre professioner på godt og ondt. Den er blevet mere global, mere digital og mere freelancebaseret. Det gør den ikke mindre skræmmende, siger han.

Hvor sikker kan man være på, at hensigten bag opslagene er reel?

- Det kan man selvfølgelig ikke vide med sikkerhed. Men selv hvis der ikke er noget om snakken, viser det noget om den gangsterkultur, som hersker i nogle svenske grupper. Der er en reel sandsynlighed for, at det er ægte, siger David Sausdal.

Drab "altid tilgængeligt" i Danmark

I et Telegram-opslag fra fredag, der i skrivende stund er set af flere end 700 personer, udlægger en anonym profil jobs, som til hver en tid er tilgængelige.

Drab i Danmark er altid at finde, skriver profilen. De udbydes til en pris på mellem 300.000 og 500.000 svenske kroner.

Herudover findes jobs til "sprængninger" i Danmark, som udbydes til mellem 30.000 og 50.000 svenske kroner.

I en anden gruppe søger en anonym profil et drab i Sverige. Prisen er på 200.000 svenske kroner svarende til 130.000 danske kroner. En pris, der er flere hundredetusind svenske kroner lavere end et drab i Danmark.

Det hæfter Jens Møller Jensen sig ved.

- Efter at have set nogle af opslagene og hørt om jobbene, noterer jeg mig, at der er ret stor prisforskel på jobs, der skal løses i Danmark og Sverige. Det kan være med til at forklare, hvorfor det ikke er svært at finde folk til den slags forbrydelser i Danmark.

Jens Møller Jensen fortæller, at det er vanskeligt for politiet at skride ind over for den slags kriminalitet på nettet. Dels er der tale om anonyme profiler og et udenlandsk medie. Derudover skal bevisbyrden være stærk for, at hensigten med opslagene rent faktisk er drabsforsøg.

- Det er svært, og det har altid været svært for politiet at lukke den slags. På den anden side vil sådanne opslag og platforme være et naturligt sted for politiet at starte en efterforskning og så følge de tråde, der kommer derfra for at finde både bagmændene og håndlangerne, siger han.

TV 2 har efterspurgt en kommentar fra det svenske justitsministerium og arbejder fortsat på kommentarer fra dansk politi om sagen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik