Flåt med alvorlig virus breder sig i Nordsjælland – få bæstet væk i en fart, siger professor
TBE-virus giver alvorlig hjernebetændelse, der efterlader de ramte invaliderede. I Sverige er der også kraftig stigning, herunder i Skåne.
Flåter med den farlige TBE-virus –Tick Borne Encephalitis – der giver hjernebetændelse, breder sig i Danmark. Det betyder, at der nu ikke længere kun er risiko for at blive smittet på Bornholm eller Tisvilde Hegn i Nordsjælland.
For hvor der de seneste år kun har været et enkelt tilfælde på Bornholm om året, er der begyndt at være flere tilfælde i Nordsjælland, hvor flåter med TBE-virus som gæst på hjorte bevæger sig sydpå.
Det fortæller virusforsker og professor ved Statens Serum Institut Anders Fomsgaard til TV 2.
- Flåter med virussen har altså de seneste to år spredt sig i det sammenhængende skovområde fra Tisvilde Hegn helt ned til Hareskoven og Hørsholm, siger han.
Professoren er netop vendt hjem fra et internationalt møde, hvor spredningen af blandt andet flåtbårne virusser er blevet diskuteret.
Du kan på kortet se, hvor danskere de seneste to år er blevet smittet med TBE-virussen fra flåter.
Det starter med influenzalignende symptomer om sommeren
I 2021 og 2022 har der samlet været ni tilfælde i Danmark. Det lyder ikke af mange, og risikoen for smitte er fortsat lille. Men virussen er så invaliderende, at ethvert tilfælde ifølge Anders Fomsgaard er ét for meget.
- Det er en alvorlig hjernebetændelse, som kræver indlæggelse, og som efterlader mentale og neurologiske bivirkninger og lammelser i arme og ben. Man bliver ikke sig selv igen – det er en alvorlig sygdom, siger Anders Fomsgaard.
Samtidig er det kun toppen af isbjerget, der bliver opdaget. For ud af dem, der bliver smittet, vil omkring en fjerdedel opleve at få en sommerinfluenza, mens resten af tilfældene ikke bliver opdaget.
Symptomerne på TBE
Symptomerne starter med influenzalignende sygdom, der varer nogle dage. Herefter er der i en periode på få dage til få uger ingen symptomer, hvorefter der hos cirka to ud af tre begynder at være tegn på hjernebetændelse med hovedpine, feber og lammelser.
- Hvis man får influenzalignende symptomer om sommeren, skal man altid reagere, for der er ikke influenza om sommeren, siger professoren.
Ud af dem, der får influenzalignende symptomer, vil cirka to tredjedele efter dét, som Anders Fomsgaard kalder ”et par lumske dage uden symptomer," blive indlagt på sygehuset med hjernebetændelse.
- Det er ikke lige så tit som voksne og ældre, at børn bliver indlagt, men det betyder ikke, at de går fri. Der er nok ikke nogen af de børn, der bliver smittet og får symptomer på TBE, som får en studentereksamen, siger han.
Af samme grund gælder det om at få fjernet flåter i en fart, hvis man opdager det lille ottebenede dyr på kroppen. For i modsætning til for eksempel borrelia, der også er en flåtbåren sygdom, smitter flåter med TBE med det samme.
Få bæstet væk hurtigst muligt
Ved borrelia smitter flåten først 24 timer efter, at den har sat sig fast. Det skyldes kort fortalt, at det varme blod fra mennesket først skal varme bakterien, der sidder i flåtens bagdel, op. Derefter begynder bakterien at formere sig og sprede sig til flåtens spytkirtler.
Men med TBE er det anderledes, for virussen sidder klar i flåtens spytkirtler – og jo længere, den får lov at sidde, jo mere virus vil der blive overført i takt med, at den suger blod.
- Man er dog ikke fortabt, hvis man ikke kan få den af med det samme, men det er vigtigt at få bæstet væk hurtigt, i stedet for at vente til man for eksempel er i nærheden af en pincet, siger Anders Fomsgaard.
Brug derfor neglene eller nuller flåten væk på stedet – det betyder ikke noget, hvis dele af flåtens munddel sidder tilbage, forklarer professoren.
Kraftig stigning i Sverige – også i Skåne
TBE bliver ikke kun båret rundt af flåter i Danmark. Også Sverige har de seneste to år oplevet en kraftig stigning – både i antal af tilfælde og i geografisk spredning.
Det oplyser den svenske sundhedsstyrelse i en pressemeddelelse. Ifølge Anders Fomsgaard er der sket en fordobling på ti år, til trods for at svenskerne har intensiveret vaccinationsindsatsen mod TBE.
Derudover er flåter med TBE nu geografisk i hele Sverige. Også Skåne er farvet rødt.
- Set fra et dansk synspunkt er det jo interessant, fordi mange danskere rejser til Sverige hver sommer, og fordi mange har sommerhus der, siger professoren.
Hvert år er der da også danskere, der bliver indlagt efter at være blevet smittet i Sverige. Det gælder også danskere, der har rejst i Baltikum og centraleuropæiske lande som Østrig.
Samtidig breder flåter med TBE sig med trækfuglene.
- Så vi må regne med, at det er en ny ting, der er kommet for at genere os.
Flåter med TBE-virus holder sig i "pletter"
I 2019 blev der konstateret de første fire tilfælde med TBE fra flåter i Tisvilde Hegn – to tilfælde på en skovlegeplads. Eksperterne undersøgte efterfølgende området og fandt den højeste forekomst, der nogensinde er målt, af TBE-virus i flåterne.
Flåter med TBE-virus holder sig typisk til en plet af forskellige størrelser – det kan være et område på størrelse med for eksempel en håndboldbane. Det er meget usædvanligt at lokalisere de præcise ”pletter,” som det var tilfældet i Tisvilde Hegn. Der kan også sagtens være "pletter", som aldrig bliver opdaget, fordi der kun kommer mus og hjorte og ikke mennesker.
Udover de tilfælde på nye steder i Nordsjælland i 2020 og 2021 var der også to personer i 2018, der blev konstateret smittet udenfor Bornholm – et på Fyn ved Fåborg og et i Jylland.
Så hvad kan man gøre?
Der er flere gode råd at følge, hvis man bevæger sig væk fra stier i skovområder eller går i højt græs eller krat.
Det er de samme råd, der gælder generelt i forhold til at undgå flåter.
Tag gummistøvler på – sokker sætter flåterne sig særlig godt fast i og kan kravle videre derfra.
Tjek altid dig selv og børn efter for flåter – bag ørerne og på varme og fugtige områder. Flåter lader sig nogle gange stoppe af elastikken i underbukserne, så tjek også her.
Brug myggespray med DEET, som kan hjælpe.
Hvis man har hund, kan den få et flåtmiddel, Permetrin, så flåterne ikke sætter sig fast. På den måde kan man undgå, at hunden bærer flåterne med ind i sofaen eller sengen. Hunde kan i øvrigt også få hjernebetændelse.
Der også en vaccine, som i Danmark lige nu kun bliver anbefalet for Bornholm – og kun for folk, der færdes jævnligt i skov og krat udenfor stier.
Skal man til at overveje en vaccine, hvis man for eksempel færdes jævnligt udenfor stiområderne i skovene i Nordsjælland eller har et sommerhus i skovområder i Sverige?
- Jævnligt er, hvis man hver dag går tur i skoven udenfor stisystemerne, har et sommerhus i Sverige eller bor i hus, der støder op til for eksempel Tisvilde Hegn. Jeg har sommerhus i Småland, og jeg er vaccineret, siger Anders Fomsgaard.
Vaccine med TBE
En vaccination er selvbetalt og kræver to stik med én måneds mellemrum efterfulgt af et boosterstik året efter inden flåtsæsonen. Derefter følger endnu et boosterstik hver tredje til femte år.
Højsæsonen for flåter er maj til oktober – fordi det oftest er her, mennesker færdes i skoven. Ifølge Anders Fomsgaard er der også flåter om vinteren. Også når det sner.