Under halvdelen af de ansatte på landets botilbud har den rette pædagogiske uddannelse.
Det viser tal fra Socialpædagogernes fagforening, der er udarbejdet af analysevirksomheden Rambøll i 2021.
Tilstanden i botilbuddene er langt fra tilfredsstillende, mener socialpædagogernes formand Benny Andersen, der også har set TV 2s dokumentar Nødråb i Natten.
Her afsløres blandt andet omsorgssvigt, psykisk vold og voldsomme overgreb mod borgerne på bostederne, og Benny Andersen mener, at forråelsen i dagtilbuddene hænger sammen med for få uddannede.
- Det er fuldstændig grotesk at tænke på, at man kan komme ind fra gaden og arbejde med mennesker med så komplekse behov, siger formanden.
Også hos Landsforeningen for Socialpædagoger, LFS, der er hovedstadsområdets største pædagogiske fagforening, er man rystet over dokumentaren.
- Jeg er chokeret, og jeg synes, det er forfærdeligt at se, at borgere i Københavns Kommune kan blive behandlet på den måde, fortæller Kirsten Løth, der er formand for LFS.
Spørg Os - Formular
_
Bliver vred og ked af det
Tallene viser samtidig også, at en tredjedel af medarbejderne i de socialpædagogiske tilbud slet ingen relevant uddannelse har.
Det er på trods af, at de ansatte arbejder med borgere, der har komplekse udviklingshandicap, hjerneskader og svære sindslidelser.
TV 2s afsløringer gør Benny Andersen både vred og ked af det. Han mener, at problemet er en konsekvens af et for dårligt fagligt miljø og peger på, hvad løsningen kan være.
- Det handler om at give de ufaglærte, der er der i forvejen, og som ofte er der i lang tid, flere år, give dem mulighed for at tage en uddannelse, så de bliver uddannet til Socialpædagoger, siger han.
Kirsten Løth mener, at vi står i en decideret rekrutteringskrise i den offentlige sektor, og hun peger også på, at det kan løses med de medarbejdere, der er til rådighed.
- Når vi står i en rekrutteringskrise i den offentlige sektor lige nu, hvor vi ikke kan rekruttere uddannet og faglært arbejdskræft, så er en del af løsningen på det, at man har seriøse introduktionsforløb for de medarbejdere, som måske ikke er faglærte, fortæller hun.
Minister erkender svigt
Af hensyn til borgernes ve og vel på landets botilbud mener formanden, at der skal stilles konkrete krav til personalesammensætningen på bostederne.
Samtidig erkender social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), at det er et samfundssvigt fra politikernes side, at der ikke er blevet sørget for give den opkvalificering og uddannelse, der skal til.
- Der er for langt mellem det personale, der har socialpædagogikken helt inde under huden, fortæller socialministeren.
Siden optagelserne til dokumentaren er de ansatte fra lydoptagelserne på Odinsgården i Vojens, hvor TV 2 i fire dage har optaget lyd i en beboers lejlighed, blevet afskediget.
Men selvom ledelsen har stillet medarbejderne til ansvar, så mener social- og boligministeren, at også ledelsen har udvist mangel på ansvar.
Derfor mener hun, at der skal mere til end blot at fyre de involverede medarbejdere.
- Her er der tale om svigt fra medarbejdernes side, men det er der ved gud i himlen også fra en ledelse, siger ministeren.
Derfor har hun i den kommende uge indkaldt parterne på handicapområdet ind – både kommunerne, regionerne, faggrupperne og danske handicaporganisationer.
- Jeg vil selvfølgelig tale med dem om, hvordan vi bedst undgår brodne kar, som vi ser her, siger Pernille Rosenkrantz-Theil (S).
På baggrund af dokumentaren har politisk ordfører for Liberal Alliance Sólbjørg Jakobsen kaldt socialminister Pernille Rosenkrantz-Theil i samråd.