Her er de fem 'typer' lommetyve, du skal holde øje med
Politiet har lavet en liste over, hvem lommetyvene typisk er. Se nederst, hvilke typer du skal passe på.
Endelig er temperaturerne blevet så behagelige, at vi kan nyde livet udenfor på, men med de lunere grader følger også trick- og lommetyve. For når der er flere mennesker på gaden, får banditterne bedre arbejdsbetingelser.
- Hvis der bare står 10 mennesker foran Amalienborg, kan de ikke gemme sig, og så kommer de ikke der, men hvis der er fyldt med mennesker, har de let ved at operere, fortæller Jesper von Bülow, fungerende politikommissær i Københavns Politis tyveri- og røverafsnit.
Ligner rejsende
Station 2 Politirapporten har fulgt hans kolleger, der arbejder civilt på gadeplan for at gribe gerningsmændene på fersk gerning. Blandt andet bliver fire udenlandske mænd anholdt, da de bevæger sig rundt i Kastrup Lufthavn. Betjentene er før stødt på mændene og genkender dem hurtigt i folkemængden. Med rygsække på ryggen ligner de rejsende på vej gennem terminalen, men ingen af dem checker ind eller bevæger sig op mod sikkerhedskontrollen. I stedet går de frem og tilbage for til sidst at gå udenfor for at ryge og tale sammen, mens de civilklædte politifolk på skift holder øje med dem.
Mændene slukker smøgerne, splitter op og bevæger sig igen indenfor i lufthavnen. En af de mistænkte køber togbillet, mens en anden bevæger sig op mod metroen, og betjentene frygter, at mændene får held til at slippe væk i menneskemylderet på togperronen og beslutter sig for at anholde dem, selv om de ikke har taget dem på fersk gerning den dag.
Foto: Station 2 / TV 2
Øget fokus har hjulpet
De fire udenlandske mænd er langt fra de eneste, der bliver snuppet og mistænkt for at have haft fingrene i andres lommer. Ifølge politiets egen statistik steg antallet af trick- og lommetyverier i 2016 markant og nåede hele 39.726 tilfælde på landsplan. Selv om tallet sidste år faldt til 36.314, og politiet har øget fokus på tyvene, er det stadig nødvendigt at se sig over skulderen, når man færdes i bylivet.
- Vi tror selvfølgelig på, at vores øgede fokus og indsats virker, men tyvene er her hele tiden. Det, vi ser rigtig meget af for tiden, er folk, som får afluret deres pinkoder, når de køber billet på stationerne, og så får de efterfølgende stjålet deres pung, og kortet bliver så lænset, siger Jesper von Bülow.
Fem typer gerningsmænd
Københavns Politi har udarbejdet fem gerningsmandsprofiler på de typer, som betjentene ud fra deres arbejde typisk oplever står bag lomme- og tricktyverierne. Første profil handler om de lommetyve, der opererer på gadeplan.
Det er ofte personer med østeuropæisk udseende, de arbejder aldrig alene og har som regel skråtasker, bykort og lignende til at dække af med, når selve lommetyveriet bliver begået.
15.000 kroner på 10 minutter
Hvis du bliver udsat for lommetyveri i bussen eller i metroen, er der stor sandsynlighed for, at du møder profil nummer to på politiets liste. Det vil ofte være en kvinde, der er en del af en gruppe på to-tre personer.
Bag den tredje profil gemmer sig de personer, som politiet kalder for pinkodeaflurere eller lommetyve. Det er ofte personer med østeuropæisk eller nordafrikansk udseende, og de er som regel meget velklædte og ligner rejsende.
De arbejder i grupper på flere end tre personer og aflurer folks koder, når de benytter kreditkort ved eksempelvis billetautomater og i kiosker. Efterfølgende omringer de offeret på trappen eller på vej ind i et tog, så den ene afdækker og laver forvirring, mens en anden laver tyveriet, og med både kreditkort og pinkode i hænderne tager det kun 5 til 10 minutter at hæve de 15.000 kroner, som i mange banker er loftet for, hvad der kan trækkes på én dag.
Turisten og de falske betjente
Den fjerde af politiets gerningsmandsprofiler er midaldrene mænd med østeuropæisk udseende i pæne vindjakker med en skjorte under. Typisk arbejder de sammen i grupper på tre personer, hvor den ene agerer turist, mens de to andre medgerningsmænd udgiver sig for at være betjente. De vil så ransage/visitere efter falske penge og stoffer, hvilket den første gerningsmand (turisten) indvilliger i, hvorfor deres udvalgte offer så typisk også gør det.
Foto: Station 2 / TV 2
Efterfølgende mangler den forurettede sine kontanter og i enkelte tilfælde kreditkort med den kode, de selv har oplyst. Ofrene for den slags tyverier er typisk fra Asien eller andre verdensdele, hvor de vil have svært ved at skelne mellem en falsk og en rigtig politimand i Danmark. Herboende danskere er ikke i målgruppen og har derfor ikke nogen umiddelbar grund til at være bekymret.
Lidt for venlige dansetyve
Den femte og sidste profil på politiets liste over typiske trick- og lommetyve er de såkaldte danse- eller urtyve, som de kaldes. Der er ofte tale om mænd med nordafrikansk udseende. De er 15-25 år og meget opsøgende på gaden, hvor de hilser og virker meget venlige.
Næsten for venlige.
De går tæt på den udvalgte person og begynder nærmest at spænde ben på ham eller hende. Imens står en eller flere medgerningsmænd bagved og griner. De spørger typisk til fodbold, og derefter forsvinder de hurtigt, og forurettede mangler pludselig sit ur. På samme måde stjæler de også ofte punge.
Kriminalitet på samvittigheden
De fire udenlandske mænd, som havner i politiets varetægt i Politirapporten i Kastrup Lufthavn, passer på flere af profilerne, og selv om de umiddelbart ikke kan kædes sammen med et aktuelt tyveri, viser det sig, at der alligevel er noget at komme efter. Da betjentene kommer tilbage til politistationen med mændene, viser det sig, at i hvert fald tre af de mistænkte tidligere har fået domme for lommetyverier, og at de ikke må opholde sig i Danmark.
De bliver alle varetægtsfængslet og har siden fået domme på mellem en og seks måneders fængsel for forskellige tyveriforhold.
Den fjerde mand blev løsladt igen.