Lukning af Pusher Street vil få konsekvenser, advarer borgmester
Der er bred enighed om, at Pusher Street bør lukkes, men nu udtrykker flere af de sjællandske borgmestre bekymring.
Politi, politikere og christianitter vil alle have lukket Pusher Street. Det sker efter, at fem personer blev såret og én dræbt af skud lørdag aften.
Men i kommunerne omkring København er flere borgmestre bekymrede for, at en lukning af Pusher Street blot vil føre til, at kriminaliteten spreder sig til andre områder i og omkring hovedstaden. Det viser en rundringning, TV 2 har lavet.
Otte kommuner har indtil videre svaret tilbage, og blandt dem giver fire borgmestre udtryk for bekymring – på trods af, at de også godt forstår ønsket om at lukke den berygtede Pusher Street.
Det drejer sig henholdsvis om borgmestrene fra Albertslund, Ballerup, Ishøj og Høje Taastrup.
En af de kommuner, hvor bekymringen er størst, er i Albertslund på den københavnske vestegn. Her frygter borgmester Steen Christiansen, at en ”hasarderet” lukning af Pusher Street kan have meget negative konsekvenser.
- Hvis man laver en forhastet eller hasarderet lukning af Pusher Street, så vil kriminaliteten sprede sig til resten af København og de omkringliggende omegnskommuner. Det ved vi af erfaring. De andre gange, hvor Pusher Street er lukket, så er det lige præcis dét, der er sket, fortæller han til TV 2.
Kan ikke udelukke konsekvenser
Steen Christiansen uddyber, at det vil kræve en gennemarbejdet plan fra Københavns politikere og politiet, hvis man skal lukke Pusher Street, uden kriminaliteten spredes til de omkringliggende kommuner.
- Det må være i alles interesse, at man har en klar og gennemarbejdet strategi for, hvordan man undgår, at kriminaliteten spredes.
I lørdags blev fem personer såret og én person dræbt i en skudepisode på Pusher Street, er du ikke bekymret for, at der vil ske flere skudepisoder – og måske endda drab – imens sådan en plan udarbejdes?
- Det kan jeg ikke udelukke. Men jeg tror ikke, at det er et spørgsmål om, hvorvidt det finder sted på Christiania. Det her er interne bandeopgør – og de konflikter vil fortsætte med eller uden Pusher Street.
Hvis Pusher Street ikke lå på Christiania, men for eksempel i Albertslund, tror du så ikke, at du ville kræve akut handling?
- Jo, det ville jeg bestemt – og det forstår jeg også godt, at man gør. Men Pusher Street har ligget på Christiania i mange år, og christianitterne har ikke ligefrem skyndt sig med at få det lukket. Der har også været en gensidig afhængighed i et eller andet omfang.
Han uddyber, at han har fuld forståelse for, at christianitterne har fået nok, og at det skal gå stærkt med lukningen. Men han fastholder, at man bør lukke Pusher Street med omtanke og en konkret plan. Det mener han også er i Københavns Kommunes interesse.
Legalisering kan være en løsning
Talsperson for Christiania Hulda Mader har gentagne gange udtalt, at den eneste holdbare løsning er at legalisere cannabis, hvis man vil bandekriminaliteten til livs.
- Det er et hårdt, langt træk, der skal til. Legalisering af hash er nok den eneste vej frem, så vi undgår de kriminelle bander, siger hun til TV 2.
Steen Christiansen har tidligere været kritisk over for legalisering som løsning på bandernes vold og kriminalitet, men er i dag mere åben for ideen.
- Jeg har tidligere været skeptisk, men i takt med at det viser sig at være rigtig svært at komme problemet til livs, så synes jeg faktisk, at det er værd at overveje.
Han forklarer, at en mulig løsning kunne være en forsøgsordning med legalisering af cannabis, for at se om det har en mærkbar effekt på bandernes kriminalitet.