Nu skal jyderne have billig mad fra hovedstaden
Der er ikke umiddelbart planer om, at der skal åbnes Bouillon i alle de store danske byer, siger ejer.
Det skabte lange køer, da restauranten Bouillon slog dørene op på Frederiksberg i september sidste år.
Med priser på kun 19 kroner for en forret og 28 kroner for en dessert har restauranten været en af de mest omtalte i den seneste tid.
Men nu begrænser det sig ikke kun til København. Til april åbner Bouillon nemlig i det jyske i Aarhus – og de billige priser flytter med.
Ejer Torben Klitbo fortæller, at tanken bag konceptet har været, at han generelt synes, at det er blevet "alt for dyrt at gå ud og spise".
- Nogle gange har man ikke brug for at sidde flere timer og skulle igennem fire retter, men vil bare gerne være sammen med familien, få noget godt at spise, hvor der ikke er gået på kompromis med service og kvaliteten, og det er det, vi prøver at gøre her, fortæller Torben Klitbo til TV 2.
Skal tro, at noget er glemt på regningen
På den nye restaurant i Aarhus vil man kunne få en græskarsuppe for 19 kroner. En hovedret skal man kunne få for mellem 85 og 120 kroner, og en dessert til 28 kroner.
Kortet består igen af franske bistroklassiskere, og man skal kunne spise tre retter, drikke en lille karaffel vin og holde regningen på under 200 kroner, forklarer Torben Klitbo.
- Gæsterne må gerne tro, at der er glemt noget, når regningen kommer, siger han.
(Artiklen fortsætter efter boksen)
Men hvordan kan så lave priser overhovedet lade sig gøre?
Da restauranten åbnede i september sidste år, spekulerede madanmeldere i, hvor længe Boullon ville kunne køre rundt.
- Enten må de lukke inden for et år, da modellen simpelthen ikke økonomisk kan løbe rundt. De må sætte prisen op, men hvad er så pointen? Eller også kommer konceptet til at revolutionere restaurantscenen i hele landet i løbet af kort tid, skrev Berlingskes madanmelder, Søren Jacobsen Damm.
Torben Klitbo forklarer, at restauranterne kan løbe rundt, fordi der købes ind i store mængder, og fordi gæsterne ikke sidder ved bordet i flere timer ad gangen.
På den måde kan de bespise mange kunder på én aften.
- Vi køber rigtig, rigtig mange flasker af den samme type vin, rigtig mange bøffer og græskar og pomfritter, og det gør, at vi kan sælge det til en god pris. Det kræver så, at der kommer mange mennesker og vil købe det, forklarer han.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Allerede fuldt booket
Selvom anmelderne generelt har været begejstret for Bouillon, så har der også været kritiske røster mod konceptet.
I et afsnit af Bearnaise er Dyrenes Konge var Berlingskes madanmelder Søren Frank knap så begejstret for konceptet. Han kårede en tartar fra restauranten som "årets værste ret", og udtalte:
- Jeg synes simpelthen, I (andre madanmeldere) har været for venlige mod konceptet. (...) Han (Torben Klitbo red.) har tænkt, hvordan kan jeg komme ind i kampen igen nu, så gør jeg det bare billigere end alle andre, imens vi taler om, hvordan vi kan lave en madscene, som er sustainable (bæredygtigt red.). Det er selvfølgelig en provokation, sagde han i programmet.
Ifølge Torben Klitbo er der ikke noget nyt i konceptet, for han har gjort det i 25 år. I 2003 solgte han takeaway til 50 kroner på Istedgade i København, og da han åbnede kæden Cofoco, var det med konceptet om, at man skulle kunne få tre retter til 200 kroner.
Hvad betyder det for restaurationsscenen, at vi nu ser en bølge med billigere restauranter?
- Selvfølgelig kan man sige, at vi måske tager nogle gæster fra andre restauranter, men det er ikke vores mål. Vi har lige så mange gæster, som spiser på vores restaurant på Frederiksberg klokken 15 en eftermiddag, som klokken 12 og 18 om aftenen, og det gør, at vi ændrer en madkultur, fordi man godt kan gå ud en mandag eftermiddag og spise tre retter og få et glas rødvin, siger han.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Torben Klitbo understreger, at der også skal være plads til de dyrere restauranter, men han oplever også, at der i en tid, hvor mange danskere er presset på økonomien, er et andet behov.
Torben Klitbo har også forventninger om, at aarhusianerne vil tage godt imod restauranten.
- Det er et spisested, jeg tror, vil passe godt til de mange studerende og den småfrankofile stemning i byen. Og så er jeg selv jyde og kan derfor sige med sikkerhed, at vi kan godt lide en god pris og fornemmelsen af at få noget for pengene, siger Torben Klitbo.
Om konceptet vil sprede sig til flere byer i Danmark, vil han ikke udelukke.
- Hvis det bliver en succes, siger jeg ikke, at det stopper her, men der er ingen forkromede planer om, at nu skal vi åbne i de fem største byer, siger han.