Regeringens forslag er ikke nok – demo-arrangør ønsker totalforbud mod koranafbrændinger
Murtada Alshawi mener ikke, at forslaget bør betragtes som en indskrænkning af ytringsfriheden.
Det har ikke ligefrem regnet med roser over regeringens nye forslag om at sætte ind mod koranafbrændinger, siden udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) præsenterede det søndag aften.
Forslaget, der ifølge udenrigministeren "skal sikre, at udenlandske ambassader ikke skal vågne op til, at en demonstrant brænder koranen af", er både blevet kaldt "en farlig glidebane" og "et knæfald for islam".
Men for nogle danskere er forslaget et forsonende skridt i den helt rigtige retning.
It-specialist Murtada Alshawi, der har været med til at arrangere fredagens demonstration mod koranafbrændinger, er en af dem.
- Jeg synes, det er en sund udvikling. Det viser i hvert fald, at vores politikere hører, hvad der sker, og hvad der forandrer sig i samfundet, siger han til TV 2.
Foto: Presse-fotos.dk
Et værn for borgerne
Forslaget fra regeringen kommer, efter at der de seneste uger er blevet brændt og ødelagt koraner foran ambassader i København, hvilket har vakt vrede i flere mellemøstlige lande.
Tusindvis af borgere i muslimske lande har demonstreret mod Danmark, og 15 lande har udsendt officielle erklæringer med fordømmelse af koranafbrændinger i Danmark.
Murtada Alshawi mener ikke, at forslaget bør betragtes som en indskrænkning af ytringsfriheden – faktisk tværtimod.
- Jeg vil mene, at det er vores værn som borgere, at vi stadig kan tale pænt til hinanden og stadig snakke konstruktivt og sagligt om den kritik, vi har til hinanden, uden at sætte flammer til noget, mener han.
Der er ifølge Murtada Alshawi bestemt heller ikke tale om "et knæfald for islam".
- Vi har jo altid været kendt for at være et forbillede for andre lande i vores velfærdssystem, i vores måde at leve på, i vores ytringsfrihed. Men den måde, vi udstiller vores ytringsfrihed på, med hån og had, stigmatisering og racisme, vil skade os alle sammen, siger han.
Vil have totalforbud
Der har endnu ikke været tale om et totalforbud mod afbrænding af hellige skrifter, men i stedet en lidt uspecificeret indgriben overfor "forhånelse af andre lande".
Murtada Alshawi er ikke helt tilfreds med, at lovforslaget kun ser ud til at gælde afbrændinger af hellige skrifter i bestemte situationer - det er ifølge ham "en midlertidig behandling frem for en rodbehandling".
- Jeg vil hellere have, at der bliver stillet et lovforslag om et totalforbud, så der kan sættes en stopper for hån og had mod en bestemt gruppe i den danske befolkning, siger han.
Mandag skal 57 udenrigsministre fra Organisationen af Islamiske Lande (OIC) mødes til en hastedebat for at drøfte nye tiltag mod Danmark og Sverige som reaktion på koranafbrændingerne.