Se billederne: Fremtidens Christiansborg skal se helt anderledes ud
Allerede i løbet af dette forår vil Rigsdagsgården på Christiansborg blive omdannet til byggeplads. Det fremgår dog ikke, hvad projektet skal koste.
I fremtiden vil indgangen til Christiansborg se noget anderledes ud, end den gør nu.
Det er nemlig planen, at besøgende skal entrere slottet gennem en underjordisk indgang inspireret af Folketingssalens indretning og oldtidens tingsteder. I midten af indgangen skal et stort egetræ strække sine grene mod himlen.
Det skriver Folketinget og Bygningsstyrelsen i en fælles pressemeddelelse.
Og den nye indgang er bare en af flere store ændringer, der skal finde sted på og omkring Rigsdagsgården på Christiansborg.
Der skal nemlig også etableres et besøgscenter, et spisested og en underjordisk forbindelse mellem Christiansborg Slot og de fredede bygninger, der tidligere husede Rigsarkivet, på den anden side af gården. De fredede bygninger skal desuden restaureres og ombygges.
En del af projektet er også at skabe flottere rammer for dem, der udfører det parlamentariske arbejde på Christiansborg, med mere moderne udvalgsværelser og arbejdspladser, lyder det.
(Artiklen fortsætter efter billederne.)
Foto: Team Cobe / Folketinget / Bygningsstyrelsen
Foto: Team Cobe / Folketinget / Bygningsstyrelsen
Foto: Team Cobe / Folketinget / Bygningsstyrelsen
Skal åbne for flere besøgende
Meningen med projektet er ifølge Folketingets formand, Søren Gade (V), at åbne Folketinget for endnu flere besøgende.
- Det er et ambitiøst svar på Folketingets ønske om at have et levende folkestyre og at gøre politik interessant og engagerende for flere – også mange år frem i tiden, lyder det fra ham i pressemeddelelsen.
Det er arkitektfirmaet Cobe, som i samarbejde med Arcgency, Drachmann Arkitekter og Sweco Danmark har vundet opgaven.
(Artiklen fortsætter efter billederne.)
Foto: Team Cobe / Folketinget / Bygningsstyrelsen
Foto: Team Cobe / Folketinget / Bygningsstyrelsen
De er ét af fem hold, der siden august 2023 har arbejdet på forslag til, hvordan fremtidens folketing skal se ud. En dommerkomité bestående af blandt andet Folketingets formand, Bygningsstyrelsens direktør og tre fagdommere har udpeget den endelige vinder.
Om vinderforslaget skriver dommerkomitéen, at ”åbenheden og imødekommenheden i den cirkulære trappe er et godt, demokratisk greb”, og at ”træet fungerer som et symbol på det historiske tingsted, på livet, på foranderligheden, på relationen mellem mennesker og natur og på vækst”.
(Artiklen fortsætter efter boksen)
Omkostninger ikke oplyst
Allerede i løbet af dette forår vil Rigsdagsgården på Christiansborg blive omdannet til byggeplads, selvom selve byggeprojektet først forventes at starte ”om nogle år”.
Det skyldes, at der først skal foretages arkæologiske forundersøgelser, som skal kortlægge risici og behovet for arkæologiske udgravninger.
Det vides endnu ikke, hvor meget projektet kommer til at koste.
- Det kommende arbejde handler om at udarbejde et solidt beslutningsgrundlag for det konkrete byggeprojekt, lyder det blot på Folketingets hjemmeside i en ’Spørgsmål og svar’-sektion som svar på spørgsmålet ”hvad kommer byggeprojektet til at koste?”.
Det specificeres desuden heller ikke, hvor lang tid projektet vil tage, eller hvornår selve bygningsarbejdet påbegyndes.