Snoopy er landets første hospitalshund

Udenlandske studier viser, at hunde har overraskende effekt på patienters helbred.

- Det er altså første gang, jeg går uden et gangstativ.

Ordene kom fra Lona Winther Madsen. Hun har været indlagt på Rigshospitalet, fordi hun har fået fjernet en tumor i hovedet.

Hjælpen til at rejse sig fra den kørestol, hun sad i, kom fra uventet kant. Nemlig fra en ny firbenet medarbejder på hospitalet. En medarbejder, som stadig er under oplæring.

Snoopy hedder den syvårige golden retriever.

Snoopy har fået sit eget adgangskort til hospitalet.
Snoopy har fået sit eget adgangskort til hospitalet.
Foto: Mark Thestrup

Menneskets bedste ven

Med sin bløde, hvide pels og de varme, brune øjne skal Snoopy hjælpe patienter, der er indlagt på Rigshospitalets afdeling for bedøvelse og intensiv behandling.

- Vores patienter er ofte indlagt i lang tid og lænket til en seng, så det gør noget godt at komme ud og få et andet fokus end deres diagnose. Det giver dem en pause fra sygdom, fortæller oversygeplejerske Lene Kjær.

quote Rigtig mange får faktisk bare en lykkefølelse

Grit Mørch, hundetræner og ejer af Snoopy

Sammen med sin ejer og træner Grit Mørch skal Snoopy gennemføre 100 timers praktik på Rigshospitalet. De to er et makkerpar og altid sammen – også når Snoopy er sammen med patienter.

Patienterne kan få lov til at gå tur med Snoopy i Fælledparken, uanset om de sidder i kørestol eller kan gå selv. Man kan også lege apport med ham eller bare nusse hans bløde pels.

- Ved at røre ved ham sker der noget hormonelt. Både hos hunden, men også hos os mennesker. Rigtig mange får faktisk bare en lykkefølelse, lyder det fra Grit Mørch.

Snoopy får snor på, inden han skal hjem fra arbejde.
Snoopy får snor på, inden han skal hjem fra arbejde.
Foto: Wickie Iversen

Udenlandsk forskning slår fast, at der er noget om snakken. Hunde på hospitalet er ikke bare nuttede, de kan også forbedre helbredet hos indlagte patienter.

Succes i udlandet

Snoopy er den første hospitalshund i Danmark, men i Sverige, Tyskland, England og USA har man allerede gode erfaringer med hunde på hospitalsgangene.

Her har undersøgelser vist, at mødet med dyr reducerer stress og angst hos patienterne. Dyrene får simpelthen oxytocin-niveauet i kroppen til at stige. Det er også kendt som lykkehormonet.

quote Det var altså imponerende. Man kan blive overrasket over sig selv

Lona Winther Madsen, patient, Rigshospitalet

For patienter på Rigshospitalet er det også muligt at få Snoopy op på skødet, selvom han er en stor hund. Dybe tryk har nemlig en beroligende effekt på patienter, som ofte er bekymrede og måske angste over den sygdom, de har.

- At mærke vægten på lårene giver ro, men rigtig mange bruger det også for at få en tryghedsfornemmelse, fortæller Snoopys ejer, Grit Mørch.

Ved siden af rollen som hundetræner arbejder Grit Mørch på Rigshospitalets afdeling for bedøvelse og intensiv behandling.

På et kursus hørte afdelingen om de gode erfaringer med hospitalshunde i Sverige på et kursus. Herefter blev der sat gang i initiativet med Snoopy, da Grit Mørch vurderede, at den syvårige golden retriever var egnet til opgaven.

Og nu er Rigshospitalets fysioterapeuter også en del af projektet. Der sker nemlig noget med patienternes motivation, når de er sammen med Snoopy, fortæller oversygeplejerske Lene Kjær.

Hospitalshunden Snoopy tager en lur efter endt arbejde
Hospitalshunden Snoopy tager en lur efter endt arbejde
Foto: Mark Thestrup

- Patienterne gør sig virkelig umage, og når de er sammen med en hund og laver øvelser, så går de lige lidt længere.

Det skete også for Lona Winther Madsen. For første gang siden sin operation kom hun op at gå, ikke bare en, men to runder i det lille lokale. Og naturligvis med Snoopy i snoren.

- Det var altså imponerende, man kan blive overrasket over sig selv, siger hun, da hun atter har sat sig i kørestolen.

Men det er endnu ikke muligt for alle afdelingens patienter at få en stund med Snoopy.

Spørg Os - Afstemning

_

Skal i bad hver 14. dag

Normalt er hunde og andre dyr forment adgang til hospitalet på grund af hygiejne.

Derfor stilles der også særlige krav til Snoopy. Han har fået ekstra vaccinationer, han kommer i bad hver 14. dag, han må hverken slikke på gulvet eller på patienter. Han må ikke spise råt kød, og så må han ikke klappes af andre, end den patient han er sammen med.

Trods de forholdsregler må Snoopy stadig kun være i et lokale i hospitalets stueetage

- Vores store ønske er, at vi en dag får lov at tage Snoopy med op i afdelingen, og at han kan komme rundt og besøge vores intensivpatienter, lyder det fra oversygeplejerske Lene Kjær.

Uanset om det lykkes eller ej, så har hospitalet slået fast, at de meget gerne vil fastansætte Snoopy, når han er færdig med sin uddannelse til nytår.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik