Vi dropper tog og bus - og får flere biler

Mens danskerne får flere biler, er der fortsat færre passagerer i busser og tog i forhold til tiden før coronapandemien.

Når busser og tog afgår fra de danske stationer og perroner, er der fortsat færre passagerer med i forhold til før coronapandemien.

Omvendt fortsætter danskerne med at anskaffe sig flere biler, og det kan på sigt give store problemer for den offentlige transport, vurderer en ekspert.

Når først bilen er købt, er det nemlig svært at få danskerne til at tage offentlig tranport.

- De færre passagerer efterlader den kollektive trafik med et stort problem, fordi indtægterne falder, og det kan betyde, at det bliver nødvendigt med nedskæringer i den offentlige transport, siger Hjalmar Christiansen, chefkonsulent hos Danmarks Tekniske Universitet (DTU).

Corona giver mere hjemmearbejde

Selvom passagertallene i busserne og togene er steget igen efter nedlukningerne i 2020 og 2021, er det hverken lykkedes DSB eller de seks regionale trafikselskaber at få alle passagerer tilbage.

Hos DSB lå antallet af foretagne rejser sidste år 13 procent under niveauet for 2019 – året før corona ramte Danmark.

Og antallet af rejser de første tre måneder af 2023 ligger også fortsat knap 15 procent under niveauet for samme periode i 2019, viser DSB’s egne opgørelser.

- Blandt andet corona har skabt forandrede levemønstre. Det er ikke alle, der tager på arbejde hver dag på samme måde som før corona, og det kan vi mærke på passagertallene på de kortere pendlerstrækninger, hvor vi især mangler kunder, lyder forklaringen fra DSB’s kommunikationschef, Niels-Otto Fisker.

Ifølge kommunikationschefen rejser lige så mange danskere som tidligere med toget. De bruger bare ikke togene lige så meget.

Stor tilbagegang for busser

Danskerne er heller ikke i lige så høj grad vendt tilbage til busserne.

De seks regionale trafikselskaber oplyser alle til TV 2, at der er færre passagerer nu end i 2019.

Så mange kunder har trafikselskaberne mistet

Movia har i årets fem første måneder haft 20 procent færre passagerer sammenlignet med samme periode i 2019.

Fynbus oplyser, at de i dag har cirka 20 procent færre passagerer end i 2019.

Sydtrafik har i årets fem første måneder haft 17 procent færre passagerer sammenlignet med samme periode i 2019.

BAT oplyser, at de ikke har data over antallet af passagerer på Bornholm, men at man set på indtægterne er meget tæt på at være tilbage på nveauet fra før corona.

Midttrafik ligger indtil videre 8 procent under niveauet fra før corona.

Nordjyllands Trafikselskab ligger omkring 5 procent under niveauet for 2019.

DSB havde sidste år 13 procent færre rejsende end i 2019. I årets tre første måneder ligger antallet af passagerer fortsat 15 procent under niveauet for samme periode i 2019.

Mens alle buspassagerer næsten er vendt tilbage på Bornholm, oplever trafikselskaber som Fynbus, Sydtrafik og Movia et passagerfald på op til 20 procent i forhold til 2019.

Flere af selskaberne forklarer ligesom DSB tilbagegangen med, at folk blandt andet arbejder mere hjemmefra.

Derudover peger de på, at danskerne har købt flere biler og har fået nye vaner under coronakrisen, hvor den offentlige transport i perioder blev frarådet.

Ifølge tal fra Danmarks Statistik er den danske bilpark vokset med 224.000 siden januar 2019, så der i dag er lidt over 2,8 millioner biler på de danske veje.

Ifølge Hjalmar Christiansen, chefkonsulent hos DTU, er corona dog ikke hele forklaringen på tilbagegangen.

Ekspert: Corona er ikke hele forklaringen

Han er projektleder på projektet Transportvaneundersøgelsen, hvor der hvert år gennemføres interviews med flere end 10.000 danskere for at kortlægge vores trafikvaner.

Her har han kunnet se, at den offentlige transport løbende stod for en mindre andel af danskernes transport i årene op til coronapandemiens start.

Han vurderer derfor, at følgerne af pandemien spiller en mindre rolle i den offentlige transports tilbagegang.

- Corona har bare accelereret en allerede igangværende udvikling. Men tilbagegangen startede længe før corona, siger han.

Han vurderer, at der gennem årene før corona skete en forringelse for nogle af de passagerer, der normalt tog den offentlige transport, som kan forklare de faldende passagertal.

Samlet set er det blevet mindre fleksibelt på flere områder, lyder det.

- Der er sket en masse ændringer i rejsevilkårene. Grupperabatter er eksempelvis forsvundet, hvilket har stor betydning for fritidstrafikken. Hvis du eksempelvis har pendlerkort i dag, så kommer du af med et stort gebyr, hvis du skifter strækningen ud, fordi du eksempelvis har skiftende arbejdspladser eller er freelancer, siger han.

Tog og bus opfattes som dyrt

Selvom det ifølge Hjalmar Christiansen ikke samlet set er blevet nævneværdigt dyrere at tage bussen eller toget, kan mange danskere opfatte det som dyrere end at tage bilen.

- Med rejsekortet betaler hver person hver for sig, og der er en konkret pris for hver enkelt rejse. Når man betaler for hver enkelt tur, sammenligner folk det med benzinpriserne, og så kan det virke dyrere at tage toget eller bussen. Men de glemmer så, at der er flere udgifter end benzinen, fortæller chefkonsulenten.

Tælles alle udgifter med, er det ifølge Hjalmar Christiansen oftest billigere at tage offentlig transport frem for egen bil.

Han forudser, at den offentlige transport fortsat vil miste passagerer i fremtiden, medmindre der sker helt nye initiativer, der gør det mere attraktivt at tage bus eller tog.

- Medmindre man får lavet lavet helt grundlæggende om på prisstrukturen og ændrer et par andre ting i den offentlige transport, så kommer tilbagegangen til at fortsætte. Men måske i et lidt afsvækket tempo, siger han.

DSB forventer fremgang

Hos DSB tror man omvendt ikke på, at passagertallene vil falde. Her forventer man tværtimod et stigende antal rejser i fremtiden.

Kommunikationschef Niels-Otte Fisker anerkender dog samtidig, at corona nødvendigvis ikke er hele forklaringen på tilbagegangen.

DSB’s årsrapporter viser således også, at der allerede i 2019 blev foretaget færre rejser end i 2017 og 2016.

- Men vi kan bare se, at det er en stor del af årsagen, da antallet af kunder er tilbage. Men de rejser mindre. Så vores opgave er at skaffe nye kunder, siger han.

Han fremhæver, at det i år eksempelvis er lykkedes DSB at skaffe flere kunder, der tager toget over Storebælt.

- Jeg hæfter mig ved, at vi har strækninger, hvor vi skaber vækst og får flere passagerer. Det viser, at hvis vi har det rigtige tilbud, den rigtige rejsetid og den rigtige frekvens, så er toget et attraktivt tilbud, siger han.

Han fortæller, at DSB nu sætter flere tiltag i søen for at skaffe flere rejsende på de strækninger, hvor passagererne ikke er vendt tilbage efter corona. Blandt andet vil man i højere grad lokalt markedsføre de billigere Orange-billetter.

- Man kan aldrig være tilfreds, når der er tilbagegang. Men vi er glade for, at der er fremgang på en række vigtige områder. Og det viser os, at vi kan skabe fremgang de andre steder også, siger Niels-Otto Fisker.




Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik