"Jeg føler mig syg": Slukørede demokrater til valgfest i det indre København
Organisationen Democrats Abroad samlede onsdag morgen medlemmerne på et københavnsk hotel til det, der skulle have været en valgfest. Men stemningen var trykket.
Loftet er spækket med festlige flag, men kigger man efter, så er der ikke meget politisk valgfest over dem.
"Glædelig Jul og Godt Tub´år", står der på flagene. Og mere valgrettede Kamala Harris-begejstrede slogans ville måske også falde til jorden på en morgen, hvor det begynder at stå klart at hun, og dermed demokraternes kandidat, har tabt valget.
For allerede tidligt onsdag morgen pegede de første resultater på, at republikanerne og Donald Trump er ved at sikre sig fire år i Det Hvide Hus. Og det er de medlemmer af Democrats Abroad, som dukker op til kaffe, juice og morgenmad på hotellet i det indre København, smerteligt bevidste om.
- Vi havde håbet, men vi forventede ikke en jordskredssejr til Kamala Harris. Vi ville da have elsket, hvis vores kandidater havde stået i en bedre position, siger formanden for den danske afdeling af Democrats Abroard, Chesney Mckinley, da TV 2 Kosmopol hiver hende til side for at få en reaktion.
Democrats Abroad er en global organisation, som også er en del af det Demokratiske Parti.
Over hele kloden arbejder organisationen både politisk og socialt for de mange amerikanere, der har bosat sig langt fra deres hjemland.
Onsdag morgen møder 40-50 af dem op til morgenmad for at diskutere valgresultatet.
Mary kæmper for stemmeretten
En af dem er Mary Burgher, der bor på Østerbro. I dag er hun pensionist efter at have arbejdet for FN i København i mange år. Hun forelskede sig i vores land, da hun for mange år siden besøgte det, og for 39 år siden tog hun springet og flyttede til København.
Forbindelserne til USA og den politiske interesse for, hvad der sker i hjemlandet, har hun bevaret.
Hvordan har du det så her til morgen?
- Jeg føler mig syg. Jeg havde håbet på noget bedre, og det bliver en grim afslutning, siger hun.
(Artiklen fortsætter efter billedet)
Foto: Hans Nørgaard/TV 2 Kosmopol
Hun frygter blandt andet, at de millioner af amerikanere, der bor uden for USA, mister retten til at stemme, da det ifølge hende er en ret, der har været under konstant angreb.
- Og som amerikanere skal vi stadig betale skat til USA. Så vi har stadig forpligtelser som amerikanske statsborgere. Men en af vores vigtigste rettigheder er under angreb, lyder det bekymret, mens hun kigger rundt i lokalet, hvor snakken går mellem de demokratiske amerikanere, der er mødt op til morgenmadsarrangementet i København.
Mat stemning
Restaurantlokalet på første sal i det københavnske budgethotel, Generator, summer af snak mellem demokraterne. Men der er langt mellem latter og jokes.
Stemningen er mat - dels fordi mange af de fremmødte har været oppe for at følge valget hele natten, og dels fordi det, der mere og mere ligner et solidt nederlag, i den grad påvirker humøret.
- Jeg er bange for, at vi får en mere dyster fremtid. Også her i Europa, siger Mary Burgher og peger blandt andet på situationen i Ukraine, hvor Donald Trump tydeligt har signaleret, at amerikansk støtte vil ophøre.
- Hvis Putin får heldet med sig i Ukraine, vil han begynde at se mod Polen. Jeg bor her - tæt på Østersøen, og vores naboer Estland, Letland og Litauen er jo allerede begyndt at kigge sig bekymret over skuldrene. Danmark har jo i det seneste år taget en række skridt for at optrappet dets forsvar - og det er, desværre, fuldstændig nødvendigt, siger hun.
På væggen hænger et stort TV, som viser valgdækning - og resultater. Men der er ikke mange, der ofrer det opmærksomhed. Nyhederne er alligevel for dårlige for morgenens demokratiske forsamling.
Dansk-amerikaner med en fod i begge lejre
Heller ikke pensionisten Vibeke Lybro kigger med. Hun er dansk-amerikaner. Født i USA af danske forældre, som flyttede tilbage hertil, da hun var 13 år. Fødslen i USA giver hende automatisk amerikansk statsborgerskab - og ret til at stemme.
- Og det har jeg gjort siden Bush stillede op som præsident. Men jeg føler mig ikke hverken dansk eller amerikansk. Jeg er vokset op med amerikansk kultur, så jeg føler en stor tilknytning. Men samtidig har jeg danske rødder, og jeg er med i alle mulige dansk-amerikanske foreninger. Jeg kan ikke lade være med at tænke over, hvad det her kommer til at betyde for mig og for min tilknytning til USA, siger hun.
Og spørger man hende til, om vi her vil kunne mærke valgresultatet, så peger hun på ændringer i toldregler, der vil gøre danske varer i USA dyrere.
- Det kommer bestemt til at betyde noget for os her, siger hun.
Efter vores snak vender Vibeke Lybro sig mod morgenmadsbuffeten. Der er god plads, og hendes amerikanske landsmand, Mary Burgher, forklarer det ligeud:
- Jeg har mistet appetitten..
Foto: Hans Nørgaard / TV 2 Kosmopol