Sådan bliver danske boligejere påvirket af valget i USA
Det amerikanske valg kan få betydning for danske boligejere.
Om lidt går det løs.
Tirsdag bevæger det amerikanske folk sig ned til stemmeboksene for at beslutte, om de ønsker Donald Trump eller Kamala Harris som deres næste præsident.
En beslutning, der foregår omkring 8.000 kilometer væk, og som danskere herhjemme ikke har nogen indflydelse på.
Men det betyder ikke, at amerikanernes beslutning ikke vil kunne mærkes i Danmark.
Valgkampens udfald kan nemlig få betydning for danske boligejere, fortæller Frederik Romedahl Poulsen, chefanalytiker i Danske Bank.
- Det er jo et globalt marked, og den vigtigste del af det globale marked er USA. Derfor bliver renter og obligationskurserne i Danmark påvirkede, når der sker noget i USA, siger han.
Harris-sejr kan give rentefald
Hvis Kamala Harris løber med sejren og bliver den næste præsident, vil det højst sandsynligt ikke påvirke det danske boligmarked synderligt.
- Harris repræsenterer en mere moderat vej, og hun får formentlig ikke flertal i Kongressen, så det bliver også meget svært for hende at føre en meget aggressiv økonomisk politik, siger Frederik Romedahl Poulsen.
Foto: Carlos Osorio/Reuters/Ritzau Scanpix
- Hvis hun vinder, er det mest sandsynlige scenarie, at hendes økonomiske politik bliver meget den samme, som den har været under Biden.
Det kan dog være, at renten falder, hvis Kamala Harris vinder.
Det skyldes, at markedet lige nu handler ud fra, at der er en ret stor sandsynlighed for en Trump-sejr. Hvis det så viser sig, at Harris ender med sejren, må markedet fjerne Trump-sandsynligheden fra rentemarkedet, og det kan betyde et fald i renten, forklarer chefanalytikeren.
Trump-sejr kan få renten til at stige
Hvis det derimod viser sig, at Donald Trump vinder valget, vil det højst sandsynligt få renterne til at stige.
- Det, man frygter sker med renten ved en republikansk sejr, er, at markedet kan se frem mod en periode, hvor der kan komme meget store finanspolitiske pakker, siger Frederik Romedahl Poulsen.
- Vi ved, at de ønsker sig en masse skattelettelser i USA, og der er snak om en toldmur mod Kina og måske Europa, og det er ting, der vil påvirke inflationen i USA og derigennem også renten.
Foto: Elijah Nouvelage/AFP/Ritzau Scanpix
Når inflationen stiger i USA, bliver det sværere for den amerikanske centralbank at sætte renten ned, og det kan have en afsmitning på renterne herhjemme, forklarer han.
Frederik Romedahl Poulsen vurderer ikke, at renterne vil stige lige så meget, som de gjorde i 2022, hvis Trump vinder valget. Men han regner med, at kursen bliver lavere i slutningen af denne uge, hvis Trump bliver præsident.
- Og specielt, hvis Trump både vinder og får flertal i Kongressen. For så er det nemlig, at de kan lave den økonomiske politik, som i hvert fald rentemarkedet ikke er så glade for udsigterne til, siger han.
Kan ramme førstegangskøbere
Boligmarkedet blev i 2022 ramt af høje renter, der den seneste tid har været faldet igen. Chefanalytikeren tror ikke, at en Trump-sejr vil sætte den udvikling over styr, men "det kan midlertidigt gøre, at der er nogen, der vil sidde og tænke, at det bliver lidt dyrt for dem".
Det kan eksempelvis være førstegangskøbere, der må tænke sig om en ekstra gang.
- Dem, der vil mærke det mest, er formentlig dem, der overvejer at optage et nyt lån i for eksempel en 30-årig obligation, overvejer at nedkonvertere eller skifte låneprofil, siger Frederik Romedahl Poulsen.
Han forventer, at eksempelvis den nye type boliglån med en fast rente på 3,5 procent vil falde i kurs, hvis den næste præsident bliver republikaner og Kongressen tipper samme vej.
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Bliver rentestigningen i Danmark mere voldsom end ventet, vil det især kunne mærkes i hovedstadsområdet, hvor det i forvejen er dyrest at komme ind på boligmarkedet.
- Boligbyrden er ret høj i hovedstadsområdet. Man bruger en ret stor andel af sin indkomst til at betale sin bolig af, hvis man er førstegangskøber. Det er klart, at dårlige realkreditkurser er noget, der gør det sværere for de boligejere at få tingene til at hænge sammen, siger Frederik Romedahl Poulsen.
- Og specielt fordi markedet er mere anspændt omkring storbyerne, særligt i København.
Det er dog ikke sikkert, at eventuelle rentestigninger vil påvirke boligmarkedet på længere sigt, hvis Trump vinder, understreger han.
- Der er også kræfter i det republikanske parti, som ønsker sig en mere ansvarlig finanspolitik i USA, og som ikke nødvendigvis synes, at det er nogen særlig god idé at øge statsgælden markant og starte en handelskrig med resten af verden, siger han.