"Nogen" har repareret verdenskendt kæmpe - men det er ikke tilladt, siger borgmester
Kunstneren bag træskulpturen har dog ikke noget imod, at tilfældige borgere foretager reparationer på hans værk.
Ukendte "gerningsmænd" har været ude at reparere en af kunstneren Thomas Dambos 'Seks Glemte Kæmper' på den københavnske vestegn, 'Thomas På Bjerget'.
Træskulpturen, der er placeret i Albertslund, har i noget tid haft store huller i sig, men fremstår nu igen hel.
Det, skulle man jo tro, var en god ting, men ifølge Albertslunds borgmester, Steen Christiansen (S), er der et lille aber dabei ved initiativet.
- Det er kommunerne hver især, der ejer kæmperne, og samtidig så er det et samlet kunstværk, som Thomas Dambo har ophavsretten til. Derfor skal vedligeholdelse og reparation ske i forståelse med ham, siger Steen Christiansen til TV 2 Lorry.
Samtidig er det for at sikre, at reparationer er forsvarligt udført, da rigtige mange børn klatrer rundt på skulptuen, lyder det fra borgmesteren.
Kæmperne blev opført i anledningen af Vestegnens Kulturuge i 2016. Siden da har de været et kæmpe tilløbsstykke for både lokale og turister. De øvrige trækæmper er 'Bakke Top Trine' i Hvidovre, 'Oscar under Broen' i Ishøj, 'Teddy Venlig' i Høje Taastrup, 'Lille Tilde' i Vallensbæk og 'Sovende Louis' i Rødovre.
Steen Christiansen indrømmer da også, at den ukendte reparation er et udtryk for den kolossale interesse, træskulpturerne har fået.
- Det er jo blevet en kæmpe turistmagnet. I den sammenhæng kan jeg godt forstå, at der er nogen, som positivt griber til selvtægt og gør noget. Det synes jeg alligevel, man skal have point for, siger borgmesteren.
Artiklen fortsætter under billedet
Foto: Thomas Dambo
Møde skal afgøre langsigtet vedligeholdelse
Han forklarer, at Albertslund Kommune i årene efter, at 'Thomas På Bjerget' blev præsenteret, stod for vedligholdelsen.
Ifølge Steen Christiansen har man dog på det seneste år afholdt sig fra at reparere på skavanker, skulpturen måtte have, da Thomas Dambo i oktober 2019 ønskede en mere principiel beslutning om, hvordan vedligeholdelsen skulle fungere.
Det skulle hænge sammen med, at udgangspunktet kun var, at de seks kæmper skulle stå i tre år, og ingen forudså på det tidspunkt, at de ville blive en gigantisk succes.
- Det er ikke os, der har repareret på den af formelle grunde. Thomas Dambo har været meget tydelig det sidste års tid, at det var ham, der stod for reparation og vedligeholdelse. Det, der skulle laves, skulle være under hans vejledning og hans mandskab. Derfor har vi ikke kunnet kaste os ud i en vedligeholdelse for ikke at forgribe os på det kunstneriske værk og Thomas Dambos ophavsret, siger Steen Christiansen.
Artiklen fortsætter under billedet.
Foto: Thomas Dambo
Borgmesteren fortæller, at der i næste uge er bestyrelsesmøde i Vestegnens Kulturinvesteringsråd, hvor de seks kommuner skal forsøge at finde en løsning for langsigtede vedligeholdelser af de seks kæmper.
I løbet af sommeren har der været meget opmærksomhed på, at kæmperne forfaldt. Og også i Høje Taastrup har borgmesteren skrevet ud på Facebook omkring trækæmperne. Således har Michael Ziegler (K) berettet om, hvordan der - modsat Alberstlund - har været kommunal reparation af skulpturen, der hedder 'Teddy Venlig'.
- Folk må gerne reparere uden min tilladelse
For Thomas Dambo er den ukendte reparation et udtryk for, at folk er interesseret i at beholde træskulpturene og ikke kan vente på en kommunal redningsplan.
- Det er 11 måneder siden, at jeg gav en frist på, at der skulle laves en redningsplan, ellers ville jeg anbefale at pille dem ned. Indtil nu er der jo sket absolut ingenting, siger kunsteren til TV 2 Lorry.
Han modtager et hav af e-mails fra borgere, der rejser langvejs fra for at se skulpturerne, som så sender billeder og skriver, at der er huller i dem.
Alle de folk, der skriver til ham, leder han over i Facebook-gruppen 'De Store Troldes Små Venner', hvor han forsøger at få frivillige hænder til at hjælpe til, såfremt troldene har fået nogle småskrammer. Det er blandt andet sket med 'Sovende Louis' i Rødovre.
- For min skyld må folk gerne reparere på kæmperne, også uden at underrette mig. Jeg synes, det er bedre, end at der bare er store huller i, og de så ser forfærdelige ud. Det er en fin nok midlertidig løsning, indtil kommunerne finder ud af, om de skal pilles ned til oktober, eller om man laver en redningsplan, så de ikke er farlige i mellemtiden, siger Thomas Dambo.
Han er ikke helt enig med Albertslunds borgmester, Steen Christiansen, om, at al vedligholdelse skal ske under hans vejledning.
- Hvis det er en reparation, der går ud over det kunstneriske, så vil jeg selvfølgelig gerne være inde over det. Men hvis der er et hul, fordi der mangler et bræt, så kan man jo godt finde ud af at lave det uden mig, siger Thomas Dambo.
Artiklen fortsætter under billedet.
Foto: Thomas Dambo
Skulpturer må ikke være farlige
Han kender ikke til det kommende møde i Vestegnens Kulturinvesteringsråd. Han har dog flere gange gjort kommunerne opmærksomme på, at skulpturerne ikke er i den bedste stand.
- Det er ok, hvis de bliver pillet ned. Det er også ok, hvis der bliver lavet en redningsplan, fordi mange folk er glade for dem. Men det er ikke ok, hvis de står og er farlige, og der er store huller i dem, så de er grimme. Det kan jeg ikke stå indenfor som kunstner – både sikkerhedsmæssigt og æstetisk, siger Thomas Dambo.
Det kan han heller ikke forestille sig, at kommunerne er interesserede i.
- Det bliver jo nok svært at lave en anden succes, der er ligeså verdenskendt, som de skulpturer. Så man kan jo overveje, om det er det værd at lave en redningsplan for at bibeholde dem.