Tjek din gade: Så mange p-afgifter er der uddelt i hovedstaden i år
Allerede inden året er omme har parkeringsvagterne i Københavns Kommuner uddelt flere afgifter sidste år.
x
Det er aldrig rart at komme ud til sin bil og ane en parkeringsafgift eller -bøde i forruden.
Det er nemt at skyde skylden på parkeringsvagten, men oftest er afgiften udstedt, fordi man har overtrådt en eller flere forseelser. Og i 2022 er det sket ikke mindre end 280.420 gange for bilister i Københavns Kommune.
Det viser tal fra Københavns Kommune, som TV 2 Lorry har indsigt i.
Og det er vel at mærke uden tallene fra december, der af gode grunde ikke er opgjort endnu. I 2021 havde kommunens parkeringsvagter blokken fremme 277.558 gange, hvilket i runde tal er 3.000 gange færre.
I nedenstående tabel kan du gå på opdagelse og se, hvor der oftest udstedes en parkeringsafgift i København. Det gør du ved at indtaste en gade i søgefeltet.
(Artiklen fortsætter under tabellen.)
Top 10
Kigger man på listen over de gader, hvor der uddeles flest parkeringsafgifter, så finder man Gothersgade, hvor der - indtil videre - er udstedt 3.056 styks.
Det er lidt mere end Flæsketorvet, hvor der er givet 2.925 parkeringsafgifter. Gaden markerer sig dog ved at være noget af en højdespringer, da der sidste år blev givet beskedne 1.706 parkeringsafgifter.
(Artiklen fortsætter under tabellen.)
Kilde: Københavns Kommune
Kigger man på udviklingen de seneste 11 år, så er mængden af parkeringsafgifter et godt stykke fra før corona, hvor der blev uddelt over 330.000 parkeringsafgifter.
I foråret lød det til TV 2 Lorry fra Teknik- og Miljøforvaltningen, at parkeringstallene fortsat var påvirket af covid-19-stituationen, og derfor var sammenligningsgrundlaget med de tidligere år svære at gennemskue.
Under covid-19-pandemien arbejdede mange hjemme, og det ændrede derfor parkeringsmønstrene markant, lyder det fra kommunen.
Artiklen fortsætter under tabellen
Sidste år indkrævede Københavns Kommune 145 millioner kroner i parkeringsafgifter, men det er langt fra alle pengene, de får lov at beholde selv. Kommunerne afleverer nemlig halvdelen til politiet.
Forskel på P-afgift og P-bøde
Derudover kommer den samlede indtægt for betalingsparkering i kommunen. For de københavnere, der betaler for deres parkering, tjener kommunen også penge på.
Sidste år lød den indtjening på knap 484 millioner kroner.
Det er dog langt fra alle penge, som kommunen får lov at beholde selv.
Tjener en kommune mere end 320 kroner per indbygger på betalingsparkering, skal alt derover afleveres til staten, hvilket sker i Københavns tilfælde. Ikke mindre end 270 millioner kroner røg ned i statskassen.
(Artiklen fortsætter under tabellen.)
Københavns Kommune oplyser, at de ikke har kendskab til mængden af parkeringsbøder, som politiet har udstedt i 2022, hvilket reelt gør tallet højere.
Der differentieres mellem parkeringsafgifter og -bøder, fordi det kun er politiet, der kan udstede bøder. Det sker eksempelvis, hvis en parkering er til fare for andre eller forhindrer andre trafikanters færdsel. Det er kun politiet, der kan udstede parkeringsbøder.
En parkeringsafgift udstedes ved ulovlig parkering på privat område. I det tilfælde udstedes afgiften af det parkeringsselskab, som ejeren af parkeringspladsen har hyret til at udføre kontrol med pladsen.