Marcus advarer andre efter Prime-snyd på webshop: Blev lokket af vildledende videoer på TikTok
En svensk hjemmeside tilbyder alverdens produkter, heriblandt den populære energi- og læskedrik Prime. Der er dog bare en væsentlig detalje: Man køber noget helt andet, end man tror.
19-årige Marcus Sommerlund sad for nyligt og spillede FIFA, mens han talte i telefon med en gruppe af sine venner, da en af vennerne bringer en opsigtsvækkende nyhed til resten af gruppen.
- Så siger han, at han har fundet billig Prime, fortæller Marcus Sommerlund om den dag, hvor han og hans venner blev snydt.
Hans kammerat havde set en TikTok-video, hvor der bliver reklameret for de uhyre populære Prime-drikke til en meget favorabel pris.
- Profilen reklamerer for en svensk hjemmeside, som sælger dem til 39 svenske kroner, så omkring 25 danske kroner stykket, forklarer Marcus Sommerlund til TV 2 Kosmopol og fortsætter:
- Vi tænker bare, at det er mega fedt. De er mega hypet, og alle vil have dem, og så de er også blevet mega dyre, men her kunne man spare en helt masse på dem.
(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)
Prime
Prime er en energidrink, som blandt andet er udviklet af den amerikanske wrestler og mediepersonlighed Logan Paul, der i øvrigt er kæreste med den danske supermodel Nina Agdal.
Sportsdrikken er lige nu udsolgt på Primes egen hjemmeside og er i Danmark blevet solgt i begrænset omfang - blandt andet i slikbutikken Candy Mega Store Frederiksberg og i Prøvestenens Bazar i Helsingør.
I sidstnævnte butik kostede læskedrikken 95 kroner.
På Den Blå Avis er priserne på Prime ofte et godt stykke over 100 kroner stykket.
Nogle af Primes energidrikke indeholder 200 milligram koffein - en kop almindelig filterkaffe på 200 milliliter indeholder omkring 100 milligram koffein.
Købte 18 styks
Hjemmesiden hedder Siite.se, og her kan man købe alt lige fra Prime til parfumer og køkkenredskaber. Marcus og vennerne tjekker sammen hjemmesiden ud, og hurtigt bliver de enige om, at den ser troværdig ud.
- Jeg køber omkring syv, andre køber flere, siger Marcus Sommerlund.
Tilsammen køber de for lidt over 450 kroner på hjemmesiden, hvilket svarer til 18 styks Prime.
Hvis man skulle købe 18 Prime på det danske marked, hvilket i øvrigt er ulovligt, så vil det koste op mod 2000 kroner.
- Det er sådan noget, som folk taler om. Mange siger, at det smager godt og spørger, om man har smagt det, så derfor kunne det være fedt at prøve, siger Marcus Sommerlund om tendensen bag de hypede sportsdrikke.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Foto: Fødevarestyrelsen
En dårlig handel
Efter transaktionen var gået i gennem, ventede Marcus Sommerlund og hans venner på at modtage en bekræftelsesmail.
Den kom bare aldrig.
- Vi beslutter os for lige at give det et par dage og se situationen an, siger Marcus Sommerlund.
Efter et par dage har de stadig ikke hørt noget fra den svenske hjemmeside.
- Så går vi ind på hjemmesiden og tjekker også Trustpilot, og så kan vi se, at den er gal, siger han.
Til deres store forbavselse, så viser det sig, at den svenske hjemmeside, Siite.se, slet ikke sælger det, som Marcus Sommerlund og hans venner troede, den gjorde.
Det er nemlig ikke Prime, som de har købt. De har blot købt et digitalt billede af varen i stedet.
- Det er bevidst gjort af dem. Det er jeg helt sikker på. De får det til at ligne, at det er Prime, som man køber, men det er det bare ikke. Jeg vil helt klart mene, at det er bevidst, siger Marcus Sommerlund om hjemmesiden.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Foto: Screenshot fra Naturstyrelsens hjemmeside
Dårlige anmeldelser
På Trustpilot får hjemmesiden også flere dårlige anmeldelser, hvor brugere skriver, at de er utilfredse med hjemmesiden, da de er blevet narret til at tro, at de køber en reel vare i stedet for et digitalt billede af varen.
Siite.se svarer det samme til alle de dårlige anmeldelser, hvor de blandt andet skriver, at det er kundens egen fejl, og de klart og tydeligt skriver på hjemmesiden, at de ikke sælger fysiske varer men digitale billeder af varen.
Marcus Sommerlund køber den dog ikke. For han har rent faktisk slet ikke modtaget det digitale billede, som det viser sig, han havde købt.
- Teknisk set burde jeg jo have fået billederne i stedet så, forklarer han og tilføjer:
- Vi skulle have tjekket Trustpilot, før vi købte dem.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Foto: Screenshot fra Naturstyrelsens hjemmeside
Den svenske hjemmeside
På hjemmesiden Siite.se kan man købe alt fra makeup og køkkenredskaber til duftlys og naturligvis Prime.
Hjemmesiden ligner en hvilken som helst anden hjemmeside, der sælger produkter.
Når man klikker ind på en vare dukker den op med flere billeder, der viser produktet. Under billederne står der en tekstboks med informationer om varen.
Om Prime står blandt andet:
''Prime Energy er ikke bare en energidrik, det er en livsstil. Vi tror på at give vores kunder det bedste af det bedste, når det gælder smag kvalitet og ydeevne.''
Efterfulgt af flere lignende beskrivende sætninger står til allersidst: ''Dette produkt er et digitalt billede''.
Det er det eneste sted på produktsiden, hvor det fremgår, at der er tale om et digitalt billede, man som kunde køber.
Herudover står det enkelte andre steder i små tekstbokse rundt på hjemmesiden.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Foto: Screenshot fra Naturstyrelsens hjemmeside
Det lever ikke op til kravene
Marcus Sommerlund har derfor al ret til at føle sig snydt. Det mener Martin Bruun-Houmølle, der er jurist i Forbrugerrådet Tænk i hvert fald.
TV 2 Kosmopol har vist ham hjemmesiden og fortalt Marcus Sommerlunds historie. Efter kort tid på hjemmesiden er juristen klar til at fælde dom over den.
- Min vurdering er, at det her ikke lever op til kravene, siger han til TV 2 Kosmopol og uddyber:
- Udgangspunktet er, at det skal stå klart og tydeligt, hvad det er, man køber. Der skal stå egenskaber, pris og så videre. En disclaimer som deres er ikke godt nok.
Han lægger vægt på, at der kun står få steder, at der er tale om et digitalt billede.
- Alt andet tekst giver forbrugeren indtrykket af, at det er en drik, som man køber, siger han og slår fast:
- Det lugter langt væk af, at man snyder forbrugerne.
Siite.se udnytter i følge ham en hidtil ukendt strategi for at snyde sine kunder. Han har siddet med forbrugersager i 12 år hos Forbrugerrådet Tænk, og det er første gang han stifter bekendtskab med denne form for fup.
- Jeg kan ikke huske at have set eller hørt om noget lignende det her, siger han.
Reklamer på TikTok
Marcus Sommerlund og vennerne faldt i fælden, da de opdagede hjemmesiden på baggrund af en bruger, som reklamerede med den på TikTok.
En af brugerens TikTok-videoer, hvor der reklameres for Siite.se har i skrivende stund over 488.000 visninger, mens en anden har over 430.000 visninger.
I beskrivelsen til videoerne står der:
''Køb billigt Prime og få sendt gratis til Danmark.''
Ifølge Marcus Sommerlund, så er det netop videoerne, der fik ham og vennerne lokket i fælden.
- Man ser, at det er så billigt, og så er man helt oppe og køre og tænker, at det skal man have, siger han.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
- Markedsføring skal være ægte og valid
TV 2 Kosmopol har kontaktet den svenske forbrugerombudsmand, som oplyser, at de ikke er ikke bekendt med hjemmesiden Siite.se.
Derfor kan de heller ikke sige med sikkerhed, om der er tale om en svensk virksomhed eller ej.
De kan ikke kommentere på konkrete sager, men oplyser i stedet, hvad der er tilladt ifølge den svenske lovgivning.
- Loven dikterer, at markedsføring skal være ægte og valid, og den må på ingen måde vildlede forbrugere på nogen måde, skriver Adna Jetis, der er jurist i konsumentverket i Sverige, der svarer til forbrugerombudsmanden i Danmark, i en mail til TV 2 Kosmopol.
- Det betyder, at virksomheden skal præsentere informationer om produkter på en tydelig måde, og de må ikke tilbageholde information for kunderne, skriver hun.
Siite.se svarer ikke
TV 2 Kosmopol har forsøgt at tage kontakt til Siite.se. På trods af, at de reklamerer med fem stjerners kundeservice, så har det ikke været muligt at få dem, der står bag hjemmesiden, i tale.
Vi ville gerne have spurgt ind til, om de selv mener, at de gør nok for at vise, hvilket produkt de sælger. Derudover ville vi også gerne have spurgt dem om, hvad de siger til, at Forbrugerrådets Martin Bruun-Houmølle ikke mener, at de lever op til kravene.
Mulighed for at få pengene retur
Selvom Marcus Sommerlund og hans kammerater har erkendt at de 450 kroner nu er tabt så oplyser Martin Bruun-Houmølle, at der er håb for, at de kan få pengene retur igen.
- Hvis man som forbruger tænker, at det er uoverskueligt, så kan man få hjælp af EU's forbrugernetværk, Forbruger Europa, siger han og fortsætter:
- Forbrugerne skal kræve deres penge tilbage. de har ikke fået det, som de havde forventet.
I anledningen kommer han med et par gode råd, som man som forbruger kan bruge, hvis man handler på nettet og vil undgå at falde i en fælde som den, Marcus Sommerlund og hans venner hoppede i.
- Vær opmærksom på især udenlandske hjemmesider. Vær altid kritisk. Tjek om der er en virksomhedsadresse, eller om det bare er en skal af en hjemmeside, siger han og pointerer at det danske e-mærke altid er godt at læne sig op ad.
Håber ikke andre hopper i fælden
På baggrund af Martin Bruun-Houmølles råd vil Marcus Sommerlund nu tage en snak med vennerne for at se, om de skal forsøge at kræve deres penge retur.
Indtil da fortæller han, at han og vennerne nu er mere opmærksomme, når de handler på nettet.
- Det virkede for godt til at være sandt, og det var det så også. Jeg håber bare ikke at andre hopper i fælden.
Helt kort sagt, så håber han, at hjemmesiden bliver lukket ned.
- Jeg synes, at det er dårlig stil, at man bygger sådan en forretning op. At man ikke bare kan fortælle, hvad det egentlig er, man køber, siger han og slår fast:
- Det er trist, at man har brug for at snyde folk.