14 år og lejesoldat for organiserede kriminelle: "Jeg var deres brik, som de kunne rykke rundt med"
17-årige Kerim var ungdomskriminel og er tidligere straffet. Allerede som 14-årig tjente han penge på at udføre opgaver for organiserede kriminelle. Hans historie vidner om, at det ikke kun er unge svenskere, der betales for kriminalitet.
Kerim var 14 år og stor af sin alder og sommetider udadreagerende. Og så passede han ikke rigtigt ind blandt de andre i folkeskolen. Derfor begyndte han at søge andre venner. Bag en idyllisk lille sø i den helt almindelige, sjællandske stationsby, han kom fra, fandt han dem: De andre unge på kanten.
- Jeg følte faktisk for første gang, at jeg mærkede en eller anden form for venskab og måske endda også, hvad man ville kalde et broderskab, fortæller den nu 17-årige unge mand.
Han har indvilliget i at bruge en sommerdag på at fortælle TV 2 Kosmopol om, hvordan han som helt ung teenager var klar til at udføre opgaver for organiserede kriminelle langt ældre end ham selv - for penge og respekt.
TV 2 Kosmopol kender Kerims efternavn, men har valgt ikke at bringe det.
- Jeg har været meget holdt ude i folkeskolen. Derfor vil jeg næsten gøre alt for at blive anerkendt, set, hørt og værdsat på det her tidspunkt, fortæller Kerim åbent, mens han mindes, hvordan hans nye fællesskab åbnede en kriminel bane for ham.
- Jeg var en dreng med masser af temperament, og det blev der ikke kigget ned på her. forklarer Kerim om årsagen til, at han følte sig godt tilpas sammen med sit nye slæng.
Udset til kriminelle opgaver
Flere af de unge fra fællesskabet ved søen kunne tjene gode penge på at løse opgaver for ældre kriminelle. Blandt andet fandt Kerim ud af, at nogle tjente penge på at sælge stoffer.
- Jeg forstod ikke alvoren, men på en måde fascinerede det mig, at man hurtigt lige kunne aflevere noget til én og så få penge igen, fortæller han.
Foto: Jakob Hybholt/TV 2 Kosmopol
På et tidspunkt begynder Kerim at styrketræne og møder derigennem en mand, der ser potentiale i ham.
- Han blev som en storebror, som altid troede på mig. Han passede på mig, og så viste han mig en anden side af verden, som jeg ikke troede eksisterede. Han så et potentiale i mig.
Manden var kriminel. Og gennem ham introduceredes Kerim for muligheden for selv at tjene mange penge på kriminalitet.
- Det, der fascinerede mig, var penge, biler, det der sus, som er i miljøet. Og når så en person – der har alle de ting, jeg drømmer om – tilbyder mig at tjene gode penge, samtidig med at jeg gerne vil have hans anerkendelse, så gør jeg det uden at tøve.
Gennem sin nye venner og særligt den kriminelle styrketrænende "storebror" socialiseres Kerim ind i et organiseret kriminelt miljø.
Et fænomen, der i de seneste uger har haft stort fokus i København, hvor helt unge svenske drenge hyres af organiserede kriminelle til at udføre grov kriminalitet med våben i Danmark.
Kerim: "Ualmindeligt mange penge"
Over tid i sin første teenageår blev Kerim gradvist bedre og mere erfaren i at lave kriminalitet. Samtidigt solede han sig i de skulderklap, som han modtog fra de ældre kriminelle. Endelig fik han den anderkendelse, som han ikke havde fået i folkeskolen.
- For de her ældre personer og det her broderskab, jeg var i, så ville jeg gøre stort set alt.
Hvem er de mennesker, der er højere oppe i de her hierarkier?
- Det er ældre personer, der får andre til at gøre arbejdet for dem – personer som får en del af udbyttet.
Er der mange penge i det ?
- For en 15-årig var det ualmindeligt mange penge, som vi her snakker om.
Hvad fik det dig til at føle?
- Det kunne gøre en rigtig usikker dreng, som jeg plejede at være, til en meget, meget selvsikker dreng.
I TV 2 Kosmopols dækning af problematikken med svenske drenge, der hyres som lejesoldater for at tage til Danmark og udføre grov menneskefarlig kriminalitet som eksempelvis drab, har kendere af bandemiljøet takseret drab og drabsforsøg til et beløb mellem 50.000 og 100.000 kroner.
Ifølge en tidligere aktiv i bandemiljøet er brugen af danske børn og unge i grov kriminalitet ikke unormal herhjemme.
- Jeg vil helt sikkert mene, at det også findes i Danmark med de her unge mennesker, som bliver brugt til det beskidte arbejde som drab, kidnapninger og drabsforsøg, sagde Ali Najei, der har en fortid i bandemiljøet og i dag arbejder med udsatte unge, til TV 2 Kosmopol i sidste uge.
Mens TV 2 Kosmopol går rundt i Kerims barndoms- og ungdomskvarter, tænker han tilbage på, hvad de ældre kriminelle gjorde ved ham
- Jeg var deres brik, konstaterer han.
- De kunne rykke mig rundt, som de havde lyst, og jeg sagde ikke så meget til det. Jeg røg på opgaver, og jeg havde så meget respekt for dem, at jeg ikke tøvede nogensinde, forklarer Kerim.
Han bliver opslugt af miljøet, pengene og af de kriminelle opgaver.
- Med tiden bliver jeg bedre og bedre til at udføre de her forbrydelser, så karakteren af dem bliver også grovere.
Hvad er det for nogle opgaver?
- De opgaver, som jeg skulle løse, kunne være, at man skal ud og snakke med nogle folk. Det kunne også være, at man skulle hente og bringe nogle forskellige ting og køre dem et bestemt sted hen.
- Kan vi lade være med at gå i dybden med det? spørger Kerim.
Kerim ønsker ikke at beskrive alle opgaver i detaljer. Han må stadig være opmærksom på ikke at træde de forkerte over tæerne. For selvom han har sluppet det kriminelle miljø, ønsker det ikke altid at slippe ham.
- Det sker stadig, at jeg bliver tilbudt ting. Men jeg gør det klart, at det ikke er mig mere, siger Kerim.
- Der er også folk, som man måske ikke har lyst til at møde. Folk, man har en dårlig relation til, som man ikke har brug for at prøve at genskabe.
Vold udløste fængselsstraf
Sammen med Kerim tager vi til byens togstationen. For her blev Kerim sendt på en opgave, der skulle blive et vendepunkt i hans liv. Det var den 14. april 2023, og klokken var omkring 21.
Kerim udpeger, hvor overfaldet skete, som udløste en fire måneders fængselsstraf til den dengang 16-årige Kerim.
Foto: Jakob Hybholt/TV 2 Kosmopol
En mand skyldte Kerims gruppering en del penge. Men manden betalte ikke, hvad han skyldte og undgik al kontakt. Derfor blev Kerim sat på en opgave.
- Når folk gjorde sådan noget som ikke at overholde en aftale, så skulle man sætte sig i respekt. Det sagde de ældre, forklarer Kerim.
Kerim tænker tilbage på den skelsættende aprilaften på togstationen:
- Da han kom, så vidste jeg også, at nu er det tid til at bevise noget.
I afstraffer ham?
- Ja, det kan man godt sige.
Politiet finder hurtigt frem til Kerim.
- Dagen efter bliver jeg anholdt og varetægtsfængslet. Jeg ender i ungdomsfængslet Sønderbro på Amager.
Da TV 2 Kosmopol tager med ud til den sikrede institution Sønderbro, som er Københavns Kommunes institution for unge kriminelle, fortæller Kerim berørt om sin tid som frihedsberøvet.
- Så havde jeg det meget lille aflange vindue derovre. Det var et vindue, som du ikke rigtig kunne åbne. Og du kunne ikke få hovedet ud. Du kunne heller ikke tale med de andre ordentligt om aftenen, siger Kerim, mens han ude foran det flere meter høje hegn kigger ind på den grå bygning.
- Det, der var hårdt, var, at du var isoleret fra dem, du elskede. Når der var besøg, var det med tre-fire-fem betjente.
Tænker du nogensinde over, hvorfor de ældre har brugt jer?
- Det var meget smart, fordi den ældre kan bare sidde tilbage og slappe af, imens der er en anden, der løber risikoen. Hvis han bliver taget, så taber han jo ikke noget. Andet end en af sine soldater. Men dem er der masser af, svarer Kerim og uddyber:
- Det er udnyttelse, og det er et falsk broderskab. Det er ikke dem (de ældre kriminelle, red.), der kommer til at besøge dig derinde.
Kerims livstilsændring
Kerim fortæller, at han har været flov over sine gerninger:
- Jeg har tit været flov, fordi jeg fik dem, jeg elsker, til at have sorg over, at jeg sad i fængsel. Fordi jeg troede, at jeg kunne opnå noget i en kriminel verden,
Kerim lægger ikke skylden for, at han som 14-årig endte i et kriminelt miljø, over på andre. Hverken på sine forældre, skolen eller de ældre kriminelle.
I dag er han tilknyttet organisationen Kapitel 1, hvis opgave er at få udsatte og kriminelle unge ud i en permanent livsstilsændring. Han blev tilknyttet Kapitel 1, da kom ud af ungdomsfængslet.
Her skal man ikke være kriminel for at få anerkendelse.
Kerim drømmer om en dag at holde foredrag om sin historie, for at advare og hjælpe andre unge udsatte som ham selv, så de ikke ender som soldat for organiserede kriminelle.